Growth Hacking nedir sorusu son dönemlerde en fazla merak uyandıran konuların başında geliyor. Bunun sebebi ise geleneksel pazarlama ve girişimcilik metotlarına son derece farklı bir yaklaşım kazandırması. Tam da bu nedenle, sektördeki uzmanlar, bu yenilikçi büyüme stratejisini pazarlama ve girişimciliğin geleceği olarak tanımlıyor. Terimin kendisinden de anlaşılacağı üzere, bu yaklaşım hızlı büyümeyi sağlamak ve yenilikçi yöntemlerle başarıya ulaşmayı amaçlıyor. Son dönemin en büyük trendlerinden biri haline gelen bu yeni girişimcilik ve pazarlama stratejisi, bir işi büyütmenin en etkili yollarından biri olarak kabul ediliyor. Peki, bu yöntem tam olarak nedir? Şimdi bu konuya daha yakından bakalım.
Growth Hacking Nedir?
Growth Hacking nedir sorusu, girişimcilik dünyasına yeni atılmış kişilerin cevabını en fazla merak ettiği sorular arasında. Elbette birçok kişi Growth Hacking konusu hakkında çok fazla araştırma yapıyor. Fakat, bu konuyu tam olarak anlayanların sayısı ise o kadar da fazla değil. Biz de bu yazımızda Growth Hacking nedir sorusuna anlaşılır bir açıklama getirmeyi amaçladık. Umuyoruz ki yazımızın sonunda bu konu ile ilgili aklınıza takılan her türlü sorunun cevabını bulmuş olacaksınız.
En basit tanımıyla, bu yaklaşım, yalnızca büyümeye odaklanan modern bir pazarlama ve girişimcilik anlayışıdır. Gücünü tamamen bilimsel verilere ve deneysel süreçlere dayalı araştırma ve uygulama metodolojisinden alır. Bu yaklaşımı benimseyen ve uygulayan kişilere “büyüme uzmanı” denir. Bir büyüme uzmanı, ürün ve hizmetleri optimize eder ve ardından bu ürünlerin müşteriye ulaşma sürecinin her aşamasında yeni büyüme fırsatlarını sistematik bir şekilde araştırır.
Growth Hacking ile Pazarlama Arasındaki Fark Nedir?
Bu aşamaya kadar Growth Hacking nedir sorusunu net bir şekilde yanıtladık. Şimdi ise pazarlama ile arasında nasıl bir fark olduğunu soruyor olabilirsiniz. Aslına bakarsanız, sektörün içerisinde yer alan birçok kişiye göre Growth Hacking ile pazarlama arasındaki fark tamamen gri bir bölge. Çoğu zaman aralarında bir fark olduğunu bile düşünmeyen insan sayısı çok fazla. Ancak, Growth Hacking konusunda uzman kişiler ise pazarlama ile arasındaki benzerliklere karşın, oldukça keskin farklılıkların da bulunduğunu belirtiyorlar. Bu farkları ise biz şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bir Growth Hacker, daima yeni büyüme fırsatlarını araştırmakla meşguldür. Fakat, geleneksel bir pazarlamacı ise tamamen rutin markalaşma ve pazarlama faaliyetlerini yürütmektedir.
- Bir Growth Hacker, faaliyetlerini yürütürken tüm dönüşüm hunisini kullanır.
- Bir pazarlamacı genel olarak daha büyük projelerle ilgilenir. Fakat, bir Growth Hacker, daima her küçük detay ile ilgili deneyler yapar ve verileri bilimsel olarak analiz ederek en yüksek potansiyeli elde etmeyi amaçlar.
- Bir Growth Hacker, programlama ve otomasyon gibi teknik becerilere sahiptir.
Growth Hacker Ne İş Yapar?
Bir Growth Hacker, daima hızlı çalışabileceği bağımsız bir ortama sahip olmalıdır. Bir Growth Hacker, başlıca olarak programlama, veri yönetimi ve tasarım gibi konularda uzmanlık seviyesinde bilgi sahibi olmalıdır. Growth Hacking metotlarını tamamen kendi başına uygulayabilecek seviyede yeterli teknik ve donanımsal bilgiye sahip olmalıdır. Ardından sorun çözme konusunda başarılı olabilecek düzeyde bir yaratıcılığa da ihtiyacı vardır. Tabi ki de Growth Hacking süreçlerinin en sonunda, bu çözümleri uygulamaya geçirebilmeye yetecek seviyede teknik ve donanımsal bilgiye de sahip olmalıdır. Şunu da belirtmekte fayda var; uzman bir Growth Hacker’ın yapması gereken tüm işleri, bir SEO Ajansı da sizin adınıza yürütebilir. Şimdi, bir sonraki alt başlığımızda, bir Growth Hacker’ın sahip olması gereken diğer becerileri listeleyelim.
Growth Hacker’ın Becerileri
- Web siteleri için açılış sayfaları oluşturabilme yeteneğine sahip olmalıdır.
- Sıfırdan bir web sitesi oluşturabilecek bir kodlama bilgisine sahip olmalıdır.
- Renkler, yazı tipleri ve markalar konusunda farklılık yaratabilecek tasarımlar geliştirmeye yetecek bir anlayışa sahip olmalıdır.
- Sosyal medya platformları için reklamlar hazırlayabilecek ve yayınlayabilecek yeteneklere ve bilgiye sahip olmalıdır.
- En az temel düzeyde HTML ve CSS bilgisine sahip olmalıdır.
- Web sitesi izleme ve analiz araçlarından bir kaç tanesini uzmanlık seviyesinde kullanabilmelidir.
- Dönüşüm oranı optimizasyonu yapabilecek bilgi birikimi bulunmalıdır.
- Pazarlama sektörüne yönelik yapay zeka ve sohbet robotları geliştirebilme gibi konularda yeterli teknik bilgiye sahip olmalıdır.
Growth Hacking Zihniyeti
Bu yenilikçi stratejinin ne olduğunu tam olarak açıklamak kolay değildir, çünkü her şeyden önce bir düşünme ve çalışma felsefesi niteliği taşır. Bu felsefi temel üzerine inşa edilen prensiplere ise Growth Hacking Mindset adı verilir ve bunun ilkelerini şu şekilde açıklayabiliriz;
- Hız, mükemmellikten üstündür: Bir şeyi mükemmel bir biçimde anlamaya çalışmaktansa, hızlıca faaliyete geçerek, vakit kaybetmeden o şeyin potansiyeli olup olmadığını ortaya çıkarmak daha önemlidir. Buna kısaca daha az laf daha fazla deney diyebiliriz.
- Kararlarınızı verirken daima verileri baz alın. Bu sayede verimliliğinizi en üst seviyelere çıkarmayı başarabilirsiniz. Veriler size en önemli büyüme fırsatlarını görebilmeniz adına zamanınızı ve kaynaklarınızı nereye harcamanız gerektiği konusunda en net sonuçları sağlayacaktır.
- Hem kişisel olarak hem de iş yaşamınızda daima gelişme halinde olun. Kişisel gelişiminizi sürdürmek, işinizin gelişmesinde karşınıza çıkacak darboğazları aşabilme konusunda size güç verecektir. Bu sebeple, kişisel açıdan her koşulda, daima, öğrenebilirlik seviyesinde bulunmayı sürdürmelisiniz. Şunu da unutmayın ki günümüzde her hangi bir şeyi öğrenememenin hiçbir bahanesi yoktur. Her şey sadece bir tık uzağınızdadır.
Growth Hacking Yöntemleri
Growth Hacking nedir sorusunu bu aşamaya kadar anladığınızı varsayıyorum. Eğer öyleyse, bu noktadan itibaren ilerleyecek bilgiler, büyüme odaklı stratejilere yönelmeye karar veren yeni girişimci zihinler için daha uygun olacaktır. Şimdi, bu kişiler için çeşitli büyüme yöntemlerini açıklayacağız. Bu rehber, başlangıç aşamasında size değerli bir yol gösterici olacaktır. Haydi, başlayalım.
- Büyüme darboğazınızı, bir diğer deyişle korsan hunisini keşfedin. Büyüme darboğazı, mevcut büyüme hızınızı artırmayı engelleyen faktörlerdir. Bunları tespit etmelisiniz. Bu aşamada tespit ettiğiniz en zayıf noktadan iyileştirmelere başlayın. Çünkü bu, büyük ihtimalle, hem en kolayı hem de en fazla getirisi olanı olacaktır.
- Büyüme deneylerinizi başlatın. Küçük bir deney sayesinde çok fazla zaman veya para kaybetmekten kurtulabilirsiniz. Bir deney sayesinde, bir şeyin işe yaramadığı görürseniz, ona yatırım yapmanız gerekmediğini kısa yoldan anlamış olursunuz. Yani, her zaman keşfetmeye devam edin. Bu şekilde, eninde sonunda en etkili kanallarda en fazla getiriyi sağlamanın yolunu keşfedeceksiniz.
- Analiz edin, uygulayın ve deney sonucunu takip ettiğinizden emin olun. Başarısız olursa, test etmek için en iyi ikinci deney fikrinizi planlayın. Eğer başarılı olduysa, bu yeni anlayışın işinizde benimsenmesini sağlayın. Geliştirme ekibinin tam iyileştirmeyi uygulaması ve ekip arkadaşlarına neyin işe yaradığına dair doğru bilgiyi iletebilmesi için gerekli imkanları sağlayın.
Her işletme sahibi, büyüme odaklı bu stratejiyi uygulamak için yeterli zamana veya bilgiye sahip olmayabilir. Çünkü bu yaklaşım, nispeten yeni ve metodolojik olarak derin bir altyapı gerektiren bir süreçtir. Bu nedenle, işletmenizde bu stratejiyi tam anlamıyla oturtabilmek için bir dijital PR ajansıyla çalışmayı her zaman seçenekleriniz arasında değerlendirin..