Skip to main content

WordPress Google SEO konusunda daha etkili çalışmalar yapmak ister misiniz? CMS yapıların sunduğu etkili SEO alt yapılarını kullanarak hızlı bir yükseliş elde edeceğinizi biliyoruz. Gelin bu yazıyla WordPress SEO gündemini yeniden oluşturalım ve WordPress SEO Uzmanı görüşleriyle sitenizi yükseltelim. SEO uyumlu siteye sahip olmanız hem Dijital Pazarlama Ajansı ile yaptığınız reklam çalışmalarınızı güçlendirecek hem de markanızı büyütecek. SEO Ajansı yöntemleriyle pratik ve kolay optimizasyon için hemen başlayalım!

WordPress Nedir?

Hem kurumsal hem de e-ticaret siteleri için kullanabileceğiniz, şu an yayımda olan web sitelerinin yaklaşık %40’ını kapsayan bir platformdur. WordPress SEO uzmanı kavramının hayatımıza girmesiyle WordPress kullanımı yaygınlaştı, SEO ile daha uyumlu hale getirildi ve kullanımı kolaylaştı. Blog platformu olarak 2003’lü yıllarda tanıştığımız WordPress artık e-ticaret sitelerini oluşturan güçlü bir alt yapıya dönüştü. Yoluna WordPress Google SEO kavramlarını da katınca hem Google hem de kullanıcı deneyimi tarafında ciddi avantajlar elde etti. Bu kadar popüler bir noktaya gelmesinde sunduğu önemli avantajların da etkisi büyük. Oldukça basit bir kuruluma sahip olan ve kişiselleştirilebilir olan yapısı sayesinde sıklıkla tercih edildiğini görebilirsiniz. Destek topluluğu ve açık kaynaklı olması sayesinde yaşadığınız teknik sorunları hızlıca çözmeniz de WordPress tercihlerine önemli rol oynuyor.

WordPress SEO Nedir?

WordPress Google SEO, WordPress alt yapısı ile hazırlanan web sitesinin teknik ve içerik olarak optimize edilmesini sağlayan çalışmalardır. WordPress SEO uzmanı ile birlikte çalışarak elde edeceğiniz SEO avantajı sitenizi üst sıralara taşımaya ve kullanıcıların oturum sürelerini artırmaya katkı sağlar. Ayrıca kullanıcı deneyimi artıkça dönüşümlerinizin ve marka bilinirliğinizin arttığını göreceksiniz. WordPress Google SEO ile web sitenizi geliştirmeniz için 20 maddelik bu rehberden faydalanabilirsiniz. Detaylar için okumaya devam edin.

WordPress Google SEO Çalışmasının Temelleri

WordPress SEO için temel seviyede optimizasyonlar yapmanız gerekiyor. Sitenizin etkili çalışması ve hızlı bir şekilde açılması organik trafikten gelecek kullanıcıların artmasını sağlar. Etkili bir WordPress Google SEO çalışması yapmak için yola çıkarken yapmanız gerekenler sağlam bir temel üzerine WordPress SEO inşaa edebilmeniz için önemli. Site performansınızın web sitenize doğrudan etki edeceğini unutmamalısınız. SEO uzmanı ile çalışmalara başladığınız zaman size önereceği olamazsa olmaz temellere birlikte bakalım;

Güven Veren Hosting Sağlayıcısı Seçin

WordPress SEO için başlangıçta doğru Hosting ile yola çıkmak oldukça elzem. Hosting web site performansınızı etkileyecek temel etkenlerdendir. Güvenlik zafiyeti yaratmamak ve hızlı çalışan bir siteye sahip olmak için güvenilir markalardan doğru paketler tercih ederek web sitenizin hostingini seçmelisiniz. Kullanıcılarınızı web sitenize çekebilmeniz onları sitenizde tutmaya yetmeyebilir. Sitenizin performansı ne kadar iyi olursa kullanıcıların geçireceği vakit de bir o kadar artacaktır. Geç açılan siteler bilhassa güvenlik açıkları sitenizin kalitesini önemli ölçüde etkiler. Bu sorunları yaşamamak için mutlaka güvenilir bir hosting tercih etmelisiniz.

Eğer hangi hosting sağlayacısı ile çalışacağınıza karar veremiyorsanız mutlaka WordPress önerilerine göz atmanızı tavsiye ederiz. İşte WordPress’in önerdiği üç marka: https://wordpress.org/hosting/

SEO Uyumlu WordPress Teması Yükleyin

WordPress Google SEO için dikkat etmeniz gereken bir diğer temel nokta ise tema seçimi. Özel bir kütüphaneye sahip olan WordPress, birbirinden farklı ve yaratıcı temalarla karşınıza çıkacaktır. Ancak sadece görsel düzenlemesi etkili olan bir tema kullanmak WordPress SEO çalışmaları için yetersiz kalır. Hem kullanıcı deneyimi olarak iyi tasarlanmış hem de teknik performansı yüksek özelliklere sahip bir tema seçmeniz gerekiyor. Temanızı nasıl seçeceğinizi bilmiyorsanız hemen https://web. dev/measure/ adresinden beğendiğiniz sitelerin verilerini inceleyin ve performanslarına göre tercihlerde bulunun.

Wordpress SEO

Birçok marka temasının WordPress uyumlu olduğunu idda ediyor. Ancak gerçek anlamda SEO uyumlu olan temaların varlığı idda edilenden oldukça az. Kullanabileceğiniz binlerce tema olması seçim yapmakta sizi zorlarken üstüne bir de SEO uyumluluğu konusu eklenince içinden çıkılmaz bir hal alabilir. Ancak yukarıda önerdiğimiz web.dev üzerinden test gerçekleştirmeniz sizi bu karmaşadan kurtaracaktır. Başlangıçta doğru seçilmemiş bir temanın geri dönüşü hem zaman kaybına hem de kötü bütçe yönetimine sebep olacaktır.

Web Sitenizin Görünür Olup Olmadığını Kontrol Edin

WordPress Google SEO çalışmalarında öncelikle olarak yapmanız gereken işlemlerden biri de sitenizi görünür yapmak. SEO Uzmanları Ayarlar > Okuma alanından “Arama motorlarının bu siteyi indekslemelerine engel olmaya çalış” seçeneğini pasif hale getirir. Böyle siteniz Google tarafından indexlenmeye açılmış olur.

Web Sitenizin Görünür Olup Olmadığını Kontrol Edin

Web Sitenizin Görünür Olup Olmadığını Kontrol Edin

Kalıcı Bağlantıları Ayarlayın

Bir web sitesinde en önemli SEO optimizasyonlarından biri kesinlikle URL güncellemeleridir. SEO çalışması yaparken önceliklerinizden biri de kalıcı bağlantılarınızı SEO uyumlu hale getirmek olmalı. Böylece WordPress’in SEO dostu olmayan link yapısını çözümlemiş olacaksınız. WordPress size birbirinden farklı 2 dizi seçenek sunuyor. Bunlardan biri; https://domain.com/?p=123* yapısı. Arama motorları ile uyumlu olmadığını hangi sayfaya yönlendirdiğini göremediğimizden anlayabilirsiniz. Arama motorları URL yapısından yönlendirileceğimiz sayfanın görülmesini istiyor. Ayarlar> Kalıcı Bağlantılar* kısmından özel bir URL yapısı oluşturarak bu sorunu çözebilirsiniz. En iyi yapı modeli:

*“/%postname%/”*  şeklinde olan url düzenlemeleridir.

Wordpress SEO

Web Sitenizi Google Search Console Aracında Doğrulayın, XML Site Haritanızı Gönderin

WordPress Google SEO için Google Search Console tamamlayıcı özelliktedir. Birçok tespit ve iyileştirme için önemli analizler sunar. SEO çalışmaları yaparken Google Search Console ile entegre çalışmanızı, Google Search Console raporlarını optimize ederken kullanmanızı tavsiye ederiz. Ancak unutmayın, HTML etiketi yöntemi ile doğrulama yapmanız gerekiyor. Hemen ardından WordPress Yoast eklenti bölümünden *SEO > Genel> Web Yöneticisi Araçları* yönergesine gidin ve HTML etiketinin bilgilerini ‘Google doğrulama kodu’ bölümüne yazın. Siteniz doğrulandıktan sonra Search Console’da ‘Site Haritaları’ bölümüne geçerek XML site haritanızı göndermeniz gerekiyor. Daha sonra mutlaka domaininizin yanında */sitemap.xml* yazıp yazmadığını kontrol edin.

Web Yöneticisi Doğrulama

Anahtar Kelime Çalışması Yapın

Web sitenizde kullanıcılara bilgi vermek için kullandığınız yazılar da WordPress SEO uzmanı tarafından optimize edilen seçeneklerden biridir. Yazılarınızın içerisinde yeterli ve dengeli anahtar kelime kullanmak, anahtar kelimelerinizi Ahrefs ve SEMrush gibi araçlarla sağlamak etkinliği yüksek optimizasyonlardır.

Hemingway App Aracından Faydalanın

Web sitenizde bulunan yazıları optimize etmek için kullanacağınız harika bir app: Hemingway. WordPress SEO uzmanı gözüyle yazılarınızı puanlayacak ve eksikleri tamamlamanızı kolaylaştıracaktır.

Özel URL’ler Oluşturun (Sayfalar ve Yazılar İçin)

İçeriklerinizin URL yapısını manuel düzenleyerek anahtar kelime konumlandırmalarınızı mutlaka link yapısına taşıyın. Yazının tam başlığı ile URL oluşturmak yerine WordPress Google SEO ile uyumlu bir URL yaratmak her zaman daha doğrudur.

Başlıkları Optimize Edin ve Meta Açıklamaları Oluşturun

WordPress SEO için yazı başlıkları önemlidir. Google içeriklerinizi H1 ve H2 gibi baskılara bakarak tanır, okunabilirliği puanlar. Siz de H1 – H6 aralığındaki değerleri kullanarak yazılarınızı işleyip optimize etmelisiniz. Sayfanızın başlık kısmına hedef anahtar kelimenizi varyasyonlarını ile eklemek fayda sağlayacaktır.  Bu aşamaları tamamladıktan sonra Snippet değişkenleri yaratabilirsiniz. Aynı başlık ve meta optimizasyonu gibi

Sayfa başlığınızda;

-Hedef anahtar kelimeyi mutlaka geçirin,

– *Nasıl, Neden, Ne* ve *Nerede* gibi yoğun gelen kullanıcı sorularının cevaplarına yer verin,

-Markanızın veya işletmenizin adını mutlaka geçirin,

-55-60 karakter olmasına özen gösterin.

İdeal meta açıklamaları yazabilmeniz bazı önemli noktaları hayata geçirmenizle doğru orantılı. Aşağıda belirttiğimiz konulara önem göstererek etkili bir meta açıklamasına sahip olabilirsiniz.

– Metaların önerilen uzunluğu yok. Ancak Google’deki sonuçlara baktığımızda genellikle 120 ile 156 arası karakterin yoğun olarak kullanıldığını görüyoruz. Bizim de size tavsiyemiz 120-156 karakter arası değer oluşturmanız.

– Ücretsiz kargo, hemen satın al, fırsatı kaçırma gibi harekete geçirici ibarelerden güç alın.

– Tıpkı başlıklarda olduğu gibi metalarda da hedef anahtar kelimenizi mutlak geçirin. Böylece öne çıkan farklar yakalayabilirsiniz.

Başlık Tipleri

Özgün Başlık Etiketleri ve Meta Açıklamaları Yazın

Google, meta açıklamaları ve başlıklara önem veriyor. Çünkü kullanıcıların yazı içeriği ile ilgili bilgi alması, hedef kitleye en hızlı özeti vermesi, özgün olması önemli. Meta açıklamaları ve etkileyici başlıkları geliştirerek sitenizin WordPress Google SEO değerlerini iyileştirin.

SEO özgün başlıklar

Dahili Linkleri Kullanın

Hem kullanıcılarınızın site içi gezinmelerini artırmak hem de bağlantı trafiği oluşturmak için dahili linkler kullanmaya özen gösterin. Bloglar ve videolar ile güçlendirebileceğiniz bu format SEO çalışması için etkili adımlardan biri.

Görselleri Optimize Edin

Web sitenizin performansı için görsellerinizin optimize edilmesi çok önemli. Sıkıştırılmış, görsel olarak kaliteli ancak küçük ölçülere sahip, doğru isimlerle adlandırılmış, açıklamaları tamamlanmış görseller sitenizin SEO etkisini artırır.

Görsellere Alt Etiket Ekleyin

Boyut olarak SEO uyumlu hale getirilen görseller yükleme aşamasında alt etiketlerle de anlatılmalı. Google algoritmalarının görselleri okuyamadığını unutmayın. Google görselde ne olduğunu anlamak için mutlaka alt etiketleri doğru olarak yazmalısınız.

WordPress Google SEO İpuçları: Site Performansını Üst Seviyeye Taşıyın

WordPress Google SEO uyumu için yukarıdaki tavsiyeler ile hızlı bir optimizasyon gerçekleştirebilir ile seviye teknik bilgilere gerek duymadan uzun süreli çalışmalar yürütebilirsiniz. Ancak başarılı bir SEO uzmanı sitenizde daha fazla çalışma yapacaktır. Şimdi daha fazla optimizasyon için SEO taktiklerine bir göz atalım;

Cache Eklentisi Yükleyin

Sitenizin sıralama faktörü için performansı çok önemli. Performansı yüksek bir siteye sahip olmak istiyorsanız cache eklentisi ile sitenizin statik dosyalarını hızlandırabilirsiniz. Önbellekten çektiği bilgileri tekrar tekrar yüklemek zorunda kalmayınca etkili bir performans artışı göreceksiniz.

Görselleri Optimize Edin

WordPress için SEO çalışması gerçekleştirenler uzmanı  görselleri optimize eder. Gerektiğinden çok daha büyük olan görselleri web sitenizde barındırmayın. Mutlaka küçültün ya da benzer başka bir görsel ile yeniden yükleyin.

Etiket Sayfalarını ve Düşük Değerli İçerikleri Noindex Yapın

WordPress Google SEO için All in One SEO > Genel Ayarlar > Noindex Ayarlarından düşük performanslı sayfaların index almasının önüne geçin. Böylece daha etkili sayfaların yükselmesini sağlayacak zayıf olan sayfaların gereksiz listelenmesinin önüne geçeceksiniz.

Noindex varsayılanları

Schema Biçimlendirmesini Kullanın

WordPress Google SEO için etkili bir teknik özellikte Schema biçimlendirmesi. Bu araç sayesinde Google içeriklerinizi daha hızlı algılar ve sıralamanıza önemli katkı sağlar. Schema içeriklerinizin ne olduğunu anlayabilmek için eklentiyi kurduktan sonra şablon seçtirerek ayarlar yaptırıyor. SEO uzmanı kişiler sıklıkla kullanıyor, bizden söylemesi 🙂

Güncelleme Tarihini Kullanın

Kullanıcılarınıza güncelleme yaptığınız tarihi iletmeniz etkili bir SEO özelliği olarak karşımıza çıkıyor. WP Last Modified Info ile web sitenize bir eklenti kurabilir ve içerikleri güncellediğiniz tarihi ziyaretçilerinize iletebilirsiniz. Google WordPress SEO için tavsiye ettiğimiz teknik eklentilerden biri.

WordPress Google SEO çalışmalarınızı artık profesyonel SEO Ajansı önerileriyle optimize etmeye hazırsınız. WordPress SEO uzmanı önerileriyle oluşturduğumuz 20 maddelik bu rehberle etkili bir yükseliş almanız mümkün. SEO, marka çalışmalarınızı ve reklamlarınızı daha başarılı yönetmenizi sağlayacak ve trafiğinizi artıracaktır. Seo çalışması ile bu trafiği dönüşüme çevirmeye hazırsınız. Markanızı büyüterek optimizasyonları düzenli olarak devam ettirmenizi tavsiye ediyoruz.

Mahmut Orkun Köksalan

2022 yılından bu yana Cremicro'da SEO direktörü olarak çalışmaktadır. Google Ads, Semrush ve Google Analytics sertifikaları bulunmaktadır.