SEO dostu URL oluşturmak web sitesi sıralamasına ve daima etkili faydalar sağlar. Dolayısıyla SEO stratejinizde, SEO dostu URL oluşturma, her zaman önemli hamleleriniz arasında yer almalıdır. Rastgele oluşturulan URL’ler, SEO çalışması kapsamında bir fayda sağlamaz. Peki SEO dostu URL ne demek? Anlaşılması kolay, yalın ve tutarlı URL’ler hem potansiyel kullanıcılarınız için hem SEO stratejiniz için dost niteliğinde olanlardır. Ayrıca oluşturduğunuz bu URL’ler anahtar kelimelerinizi de içermelidir. Ancak zorlama bir yerleştirme değil doğal bir şekilde olmalıdır. Bu noktada temel soru SEO dostu URL nasıl oluşturulur? Bu yazımızda bu soruyu aydınlatmayı amaçladık.
URL Nedir?
URL, bir web sitesinin adını, içeriğini ve web sitesi içerisindeki sayfa kategorileri gösteren referans adresidir. Türkçe karşılığı “Tekdüzen kaynak bulucu” olan URL, bir web sitesinin alan adı, kullanıcının bulunduğu kategori ve web sitesi içeriğini gösteren kısımdır. En öz haliyle tarayıcınızda bulunduğunuz site adresinin yazdığı yer URL’dir. İnterneti dev bir kütüphane olarak tabir edecek olursak URL bu kütüphanedeki her bir kitabın adresini tarif eder. Teknoloji ya da web dünyası ile tamamen alakasız kişiler bile farkında olmasalar da sürekli URL’leri kullanırlar.
URL’ler internette var olan kaynakların yerini belirtir. Her web sitesinin sahip olduğu bilgiyi saklamak için sahip olduğu sanal alanı vardır. Bu sanal alan sunucu olarak da adlandırılır. Sunucuda tutulan bilgilerin yerinin gösterilmesi ve kullanıcıya sunulması URL’ler aracılığıyla gerçekleşir. Sunucuda bulunan bu bilgiler normalde IP adresleri vb. karmaşık sayılardan ibarettir. URL’de görüntülendiği hali ise anlaşılabilir başlıklar, kategoriler vb. bilgileri içerir. Tüm bu sebeplerden dolayı URL’ler bir web sitesinde hatasız işlemelidir. Tam performans alacağınız URL’ler ise elbette ki SEO dostu URL’lerdir. O halde bunu nasıl sağlayacağınız konusuna gelin birlikte bakalım.
URL Yapınızın SEO İçin Çalıştığından Emin Olmanın 11 Yolu
SEO dostu URL oluşturma ve koruma için 11 yol vardır;
- Temiz ve okunabilir URL oluşturma
- Akılda Kalıcı URL’ler yazma
- Kısa ve Öz URL’ler yazma
- Anahtar kelimeyi URL’de Doğal Olarak Kullanma
- Gereksiz Dizinlerden Kurtulma
- Blog Başlığınızın Sizin URL’niz Olmadığından Emin Olma
- Tutarlı URL Kullanımı
- Standart Etiketler Kullanma
- URL’leri Güvenilir Hale Getirme
- Kullanıcı Deneyimi için Optimizasyon
- Daima Güncel Kalabilen URL’ler Oluşturma
Temiz ve Okunabilir URL Oluşturma
Temiz ve okunabilir URL, ilk bakışta anlaması ve sindirmesi kolay URL demektir. Haliyle bu da SEO dostu URL olmaktadır. URL yazımında teknik olarak, elbette ki kullanılması mümkün olan çeşitli karakterler olsa da okunabilirlik ve tutarlılık açısından bunlardan kaçınmak daima faydalıdır. Temiz ve okunabilir şekilde oluşturduğunuz SEO dostu URL’lerinize anahtar kelime eklemek de es geçilmemelidir. Ayrıca anahtar kelimeler, okunabilirliği bozmadan doğallıkla eklenmiş olmalıdır. SEO uzmanları anahtar kelime eklemenin kesin bir kılavuzu olmadığını belirtmiş olsalar da popüler arama terimlerini içeren URL’lere sahip olmak her zaman avantajlıdır. Temiz, okunabilir ve doğal bir şekilde anahtar kelime barındıran URL’ler kullanıcı deneyimini iyileştirirken arama motoru sıralamanız için etkili sonuçlar getirecektir.
Akılda Kalıcı URL’ler Yazma
SEO dostu bir URL hedefliyorsanız akılda kalıcı ve daima tanınabilir URL’ler yazmalısınız. Web sayfanızın içeriği ile ilgili kimlik bilgileri, kodlar, boşluklar veya özel karakterler içermeyen kısa çizgiler ile ayrılmış küçük harfler kullanmak bunun için size yardımcı olacak yöntemlerdir. Ayrıca başlıkta güncelliğini yitirmiş kelimeleriniz ya da fazla rakamsal bir şeyler varsa onlardan kurtulmakta yine URL’nizi kalıcı ve tanınabilir kılacaktır.
Kısa ve Öz URL’ler Yazma
SEO dostu URL için bir başka ipucu da kısa ve öz URL yazmaktır. Şimdiye kadar önerdiğimiz faydalı URL ipuçlarını daima kısa tutmak üzerine kurgulamak, SEO stratejinize tam katkı sağlayacak nitelikte olur. Uzun URL’lere nazaran daha kısa URL’e sahip olan web siteleri arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer almaktadır. Buna ek olarak, daha kısa URL’leri sosyal medya hesabınızda yayınlamak çok daha konforlu ve estetik olacaktır. Böyle olunca da erişilebilir ve kullanıcı deneyimini iyileştirici bir sonuç sağlar.
Anahtar Kelimeyi URL’de Doğal Olarak Kullanma
URL’e doğal bir şekilde yerleştirilmemiş anahtar kelime neredeyse faydasızdır. Anahtar kelimenizin URL’de bulunması önemli bir gerekliliktir. Ancak kesinlikle doğal olması koşulu vardır. SEO uzmanları genellikle URL’i optimize etmek için birincil anahtar kelime kullanımını önerir. Bu açılış sayfaları için çoğunlukla mümkün değildir. Dolayısıyla ürün/hizmet, kategori sayfaları gibi sayfalarda bunu uygulayabilirsiniz. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanıyorsanız bunu doğal olarak URL’e yerleştirme konusunda zorluk yaşayabilirsiniz. Bu durumda da kelimeleri kısa çizgiler kullanarak birbirine bağlamak en faydalı çözüm olacaktır. Böyle yaptığınız zaman, Google algoritması bunu üç farklı kelime olduğunu anlayacağından birden fazla anahtar kelime hedeflemesi yapmanıza izin verecektir.
Gereksiz Dizinlerden Kurtulma
SEO dostu bir URL yapısı oluşturmak istiyorsanız ilk işiniz gereksiz dizinlerden kurtulmak olmalıdır. Maalesef çoğu web sitesinde düzensiz ve kalabalık URL’ler ile karşılaşmaktayız. URL’lerinizin alan adınıza yakın kalması her zaman faydalıdır. Diğer bir deyişle ne kadar az alt klasör o kadar SEO dostu URL. Bu anlamda alt klasörlerinizi sınırlandırmak, kullanıcı deneyimi ve sıralamayı iyileştiren kısa ve anlaşılabilir URL’ler oluşturmalısınız. Bu şekilde revize ettiğiniz URL’lerinizin SEO performansına etkili bir katkısı raporunuzda fark edilir şekilde göreceksiniz.
Blog Başlığınızın Sizin URL’niz Olmadığından Emin Olma
Bir blog gönderisi başlığı ile aynı olan URL’ler görmek oldukça yaygın görülen bir durumdur. Maalesef bu şekilde URL oluşturmak, gereksiz ve istenmeyen bir uzunluğa sebep olur. Bunu bu şekilde yapmak yerine URL’nizi blog başlığına yakın tutarak odak anahtar kelimelerinizi de yerleştirerek yazmak etkili bir çözüm yoludur. Birkaç kelimelik bir blog güncellemesi bile yapmanız bu güncellemeye göre URL’nizi revize etmeniz anlamına gelir. Elbette yine kısa ve öz halini koruyarak yapılmalıdır.
Tutarlı URL Kullanımı
Kusursuz bir kullanıcı deneyimi yaratmak ve her şeyi okunabilir kılmak için tutarlı URL kullanımı, kritik noktadır. Evrensel bir URL formatı kullanarak tutarsız ve biçimlendirmeden kaynaklı yinelemeye düşen sayfalardan kaçınarak doğru sayfa yönlendirmeleri yapmak SEO stratejiniz için hassas ve etkili bir adım olacaktır.
Standart Etiketler Kullanma
Eğer aynı içeriğe sahip iki URL’niz varsa Google algoritması bu noktada bir karışıklık yaşayabilir. Elbette ki bu durum size SEO değerlerinizin düşmesi olarak döner. Örneğin; bir web sayfasının yazdırılabilir bir sürümü var ve bu sürümde aynı blog yazıları farklı kategorilerde yayınlandı. Bu web sayfalarının HTTP ve HTTPS farklı sürümleri olabilir. Tam da böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığınız zaman kurallı etiketleri devreye sokmalı ve kullanmalısınız. Bu etiketler, yinelenen sayfaların HTML’sinde kullanılmalıdır.
URL’leri Güvenilir Hale Getirme
Elbette ki web siteniz için her açıdan en önemli özellik, güvenliktir. Kullanıcılarınızın güvenini kazanmak için URL optimizasyonunuzu doğru adımlarla gerçekleştirmelisiniz. Örneğin; HTTP yerine HTTPS kullanarak web sitenizin güvenilirliğini gösterebilirsiniz. Burada güvenliği temsil eden sondaki “S” harfidir. Başka bir deyişle web siteniz bir SSL sertifikası ile güvence altına alınmışsa URL’niz HTTPS ile başlar. Bu güvence sayesinde web siteniz hacker saldırılarına karşı korunur. Ayrıca kullanıcı ile sunucu arasındaki tüm veriler şifrelenir. Google 2014 yılı itibariyle HTTPS’yi bir sıralama sinyali olarak doğrulamıştır. Bir e-ticaret sitesiyseniz bir ürün/hizmet satıyor ve kullanıcılarınızın kişisel bilgilerini topluyorsanız sitenizin güvenli olması her şeyden önemli noktaya gelir. Böyle bir durumda web siteniz güvenli değilse tarayıcılar kullanıcıları uyarır. Dolayısıyla bu da sıralamanıza düşüş olarak etki eder. O halde kullanıcınıza tarayıcıdan uyarı göndermeyen güvenli bir web sitesi olmak için bir SSL sertifikası almalısınız. Hem etkili kullanıcı deneyimi sunar hem de SEO optimizasyonu için uygun URL sahibi olmayı sağlamış olursunuz.
Kullanıcı Deneyimi İçin Optimizasyon
Bu kısma kadar yazımızda kullanıcı deneyimi açısından yararlı SEO dostu URL’lere bolca atıfta bulunduk. Ancak işin bu kısmı fazlasıyla önemli olduğu için ayrı bir bölüm olarak ele almayı da önemli bulduk. SEO stratejinizin her sürecinde olduğu gibi URL’ler konusunda da karşınızdaki okuyucuların insan olduğunu asla es geçmemeli ve algoritmalar için çalışmamalısınız. URL’lerinize anahtar kelime ve çeşitlerini yerleştirmek etkili bir kullanıcı deneyimi sunmaz. URL’e odak anahtar kelimenizi yalnızca bir kez ekleyip ardından kısa bir çizgi ile şirketinizin adını eklemek en doğrusudur. Google algoritması bunu marka bilinci sinyali olarak algılar ve her açıdan daha profesyonel görünmenizi sağlar. En açık haliyle ifade etmek gerekirse; bir insan bir URL’e baktığı zaman o sayfanın ne hakkında olduğunu anlamalıdır.
Daima Güncel Kalabilen URL’ler Oluşturma
Tüm URL’lerin güncel tarihleri barındırması gerekmediğini söyleyerek bu bölüme giriş yapmak isabetli olacaktır. Örneğin haber sitelerinin tarihli URL’leri olması son derece normal olmasıyla birlikte bir yanlışlık söz konusu değildir. Bununla birlikte bu tarz URL’leri de güncel kılmak için birtakım çalışmalar yapılmalıdır. SEO uzmanları, dönemlik(anneler günü, yılbaşı vb.) bir etkinlik/hizmet/ürün vb. için sayfa oluşturuyorsanız daima kalıcı olacak URL’lerden yararlanmanız gerektiğini önerir. Örneğin, URL’ye /2021-restoranlar-sevgililer-günü/ şeklinde ekleme yaptığınız zaman karışıklığı önlemek için 2022’de değiştirmeniz gerekecektir. Ayrıca 2022 yılında aynı sayfaya yönlendirme olursa 2021 için alınacak geri bağlantılar da düşüş meydana gelir.
Bu içeriğimizde SEO dostu URL’lere dair en önemli ipuçlarından bahsettik. Bu ipuçlarını kullanarak SEO stratejinizi URL noktasında etkili kılabilirsiniz. Profesyonel bir şekilde alanının uzmanları ile çalışarak bir SEO süreci yürütmek ve hem SEO hem Google hem de kullanıcı dostu olan en doğru URL kullanımı için bir SEO ajansı ile çalışabilirsiniz.