SEO Çalışması ile Organik Trafiğinizi Artırın

Çevrimiçi ortamlarda daha fazla kar elde edebilmenin ve bunu uzun vadede sürdürebilmenin anahtarı SEO’dur. SEO çalışması için ise kaliteli ve kalıcı bir başarı elde etmek için de güçlü bir ekibin desteğine ihtiyacınız vardır. İşte tam burada biz devreye giriyoruz!

Organik Trafiğinizi Artırmak için Hemen Formu Doldurun!

    ottostone
    psikolog-merkezi
    verimax 150x150 1
    florame
    hake kariyer 150x150 1

    SEO Çalışması Hizmet Kapsamımız

    Yazılım Optimizasyonu

    Web sitenizi en temelden en uç noktalara kadar pratik ve hızlı bir şekilde analiz edebilmek için yazılım optimizasyonu gereklidir.

    İçerik Optimizasyonu

    SEO konusunda başarıyı yakalayabilmenin en önemli şartı kaliteli içeriklere sahip olmaktır. Bu yüzden SEO’da kalıcı başarıya ilk adımı atabilmek için içerik optimizasyonu olmazsa olmazdır.

    Site Dışı SEO Çalışması (Off Page SEO)

    Web sitenize daha fazla trafik çekmek ve dönüşüm oranlarınızı artırmak için site içi SEO çalışmalarınızı Off Page SEO ile desteklemelisiniz.

    Ölçümleme, Takip ve Raporlama

    SEO çalışmalarında kalıcı başarıyı yakalayabilmenin en önemli kurallarından birisi uygulanan SEO stratejilerinin başarısını ölçümlemek ve elde edilen verileri raporlamaktır. Bu veriler ışığında daha başarılı bir SEO stratejisi oluşturulabilir.

    Ocak ayından Ağustos ayına kadar gerçekleşen çalışmayı bir önceki dönemle kıyaslamaktadır.

    Kompozit Sektöründe SEO Başarı Grafiğimiz

    Organik Trafik

    Öncesi/Sonrası

    Organik Trafik ile Ciro

    Öncesi/Sonrası

    Ciro Odaklı SEO Çalışması

    Tüm SEO çalışmalarının amacı nihayetinde karlılığı artırmaktır. Ciro odaklı SEO çalışması bunu başarabilmeniz için dönüşüm oranlarınızı maksimize etmenize yardımcı olacaktır. Bu çalışmalarda web sitenize çekilen trafik miktarını artırmak ve dolayısıyla dönüşüm oranlarınızı da iyileştirmek için her şeyden önce iyi bir web görünürlüğü sağlanmalıdır. Bu sürecin olmazsa olmaz en önemli parçalarından birisi de zengin bir veri tabanına sahip olmaktır. Bu bağlamda mümkün olan en iyi web görünürlüğünü sağlayabilmek adına veri tabanınızı SEO bakımından iyileştirmeyi amaçlayan çalışmalar devreye girmektedir. Başarılı SEO çalışmaları sayesinde hedef kitlenizi bu veri tabanlarına yönlendirebilir ve burada onları ürün veya hizmetlerinizi satın almaları için etkileyebilirsiniz.

    SEO Çalışması Sıkça Sorulan Sorular

    SEO Çalışması Nedir?

    SEO çalışması, web sitelerini arama motorları için optimize etmek amacıyla gerçekleştirilen süreçlerin tamamına verilen isimdir. SEO çalışmaları temel olarak üç farklı aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar sayfa içi SEO, sayfa dışı SEO ve teknik SEO çalışmalarıdır. Web sitelerini arama motorları için optimize etmek amacıyla gerçekleştirilen SEO çalışmaları tek seferlik çalışmalar değildir. Bu çalışmalar belirli aralıklarla gerçekleştirilir. Böylece web sitelerinin arama motorlarının sonuç sayfasında elde ettikleri sıralamanın korunması sağlanır. Örnek vermek gerekirse düzenli aralıklarla gerçekleştirilen aylık SEO çalışması sayesinde web sitenizi arama motorlarının gelişen algoritmaları için uzun vadeli olarak güncel tutabilirsiniz.

    SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

    SEO çalışmaları üç temel aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar sayfa içi, sayfa dışı ve teknik SEO çalışmalarıdır. Bu çalışmalardan sayfa içi SEO kapsamında web sitelerinde yer alan ürün ve kategori sayfaları, makaleler, blog yazıları, kılavuzlar, sözlükler ve infografikler gibi içerikler optimize edilir. Sayfa dışı SEO çalışmaları denildiğinde ise akla ilk gelen genellikle geri bağlantılardır. Geri bağlantılar sayfa dışı SEO çalışmalarının en önemli unsurlarındandır. Fakat bununla birlikte podcastler, içerik pazarlaması ve diğer sosyal medya kanallarında gerçekleştirilecek çalışmalar da son derece önemlidir. Teknik SEO çalışmalarında ise web siteleri teknik unsurlar bakımından arama motorları ile uyumlu hale getirilmektedir.

    Site İçi SEO Analizi Nasıl Yapılır?

    SEO ajansları aylık SEO çalışması kapsamında web sitelerini site içi, site dışı ve teknik SEO unsurları bakımından düzenli olarak kontrol eder. Bu çalışmalardan site içi SEO analizleri kapsamında web siteleri öncelikle içerikler bakımından analiz edilmektedir. İçerik analizinin ardından ise söz konusu web sitesinde yer alan meta etiketlerin SEO uyumluluğu analiz edilir. Site içi SEO çalışmalarında analiz edilen en önemli unsurlardan bir diğeri de site içi link inşasıdır. Bununla birlikte söz konusu web sitesinin URL yapısı ve sayfa hızı da site içi SEO çalışmalarında analiz edilen temel SEO unsurlarındandır.

    Meta Keywords Nedir?

    Meta anahtar kelimeler web sitelerinin kaynak kodunda yer alır. Bu HTML meta etiketi türleri arama motorlarına web sitesinin içerikleri hakkında bilgi sağlar. Burada kullanılan anahtar kelimeler web sayfası içerisinde görüntülenmez. Tek amaçları arama botlarına web sayfasının konusu hakkında bilgi sağlamaktır. Meta anahtar kelimelerin web sitesinin içerikleriyle alakalı olmaları gerekmektedir. Aksi halde Google bu tür durumları tespit edecek ve web sitesini cezalandıracaktır.

    SEO Uyumlu URL Nasıl Olur?

    Bir SEO çalışmasının önemli unsurlarından birisi de SEO uyumlu URL oluşturmaktır. URL’lerin SEO uyumlu olması için basit, gramer hatalarından uzak ve okunabilir olmaları şarttır. Bununla birlikte URL’leri SEO uyumlu hale getirmek için en baştan karmaşık kodlar kullanmaktan çekinmelisiniz. SEO uyumlu bir URL’nin olmazsa olmazlarından birisi de URL’de parametre kullanmaktan uzak durmaktır.

    Anchor Text Nedir?

    Periyodik bir aylık SEO çalışmasında kontrol edilen sayfa içi SEO dinamiklerinden birisi de anchor text’lerdir. Bu terimin anlamı üzerine tıklanabilen metindir. Anchor text arama motorlarının metni gönderen web sitesi hakkında bilgi alabilmek için kullandıkları bir diğer sayfa içi SEO unsurudur. Hemen hemen tüm büyük arama motorları günümüzde web sitelerinin içeriklerini belirlerken URL’lerin anchor textler’ini göz önünde bulundurmaktadır.

    SSL Sertifikasyonunun SEO Çalışmasına Etkisi Var mıdır?

    Google çok uzun bir zaman önce HTTPS protokolüne geçen web sitelerinin arama sorguları için gösterilecek sonuç sayfalarında önemli bir avantaj yakalayacaklarını duyurmuştu. SSL sertifikasyonu kullanıcılara hem daha temiz bir çevrimiçi deneyim hem de güvenilir bir üçüncü taraf şifreleme sunmaktadır. Bu bağlamda SSL sertifikasyonu da SEO çalışmalarında ele alınan en temel konular arasında yer almaktadır.

    SEO Çalışması İçerisinde Neler Yer Almaktadır?

    Aylık SEO çalışması dahilinde ilk olarak web sitesinin SEO bakımından analizi gerçekleştirilmektedir. Ardından bu analizler dahilinde web sitenizde yer alan site içi SEO unsurlarının arama motorlarına uygun bir şekilde optimize edilmesi süreci başlar. Bu süreçte ilk olarak anahtar kelime çalışması gerçekleştirilir. Ardından web sitenizde yer alan içerikler, başlık ve meta etiketleri, anchor text, meta açıklamaları ve site içi linklerin SEO uyumluluğu sağlanır. Bu çalışmaların ardından sayfa dışı SEO kapsamında da geri bağlantılar inşa etme ile sosyal medya kanalları üzerindeki çalışmaların optimizasyonunun sağlanmasına geçilir. Her SEO çalışmasında en önemli ayaklardan birisi de teknik SEO konusudur. Bu bağlamda da SEO çalışmalarının son aşamasında web sitenizin teknik konuları ele alınarak arama motorları ile tam optimizasyonun yakalanması hedeflenir. Söz konusu teknik SEO çalışmaları kapsamında ise web sitelerinin sayfa hızları, mobil kullanılabilirlikleri, mobil duyarlılıkları ile tarama ve indeksleme sorunları gibi konular detaylı olarak ele alınır.

    SEO Çalışması Gerçekleştirirken Sözleşme Yapıyor musunuz?

    SEO çalışmalarımızın ön hizmet aşamasında çözüm ortaklarımıza sunduğumuz sözleşmede;

    • Söz konusu çalışmalarda aktif olarak rol alacak uzmanlar
    • SEO çalışmalarındaki görevlerin dağılımı ve
    • Dönüş ve geri bildirim süreleri

    gibi konularda nihai sorumluluklar tanımlanmaktadır.

    SEO Çalışmasının Başarıya Ulaşması İçin Ne Kadar Süre Geçmelidir?

    Daha önce hiçbir şekilde profesyonel anlamda SEO optimizasyonu gerçekleştirilmemiş web siteleri için SEO konusunda başarıyı yakalayabilmek birkaç ayı bulabilmektedir. SEO çalışmalarının amacı web siteleri için uzun vadede kalıcı başarıyı elde edebilmeyi sağlamaktır. Bu bağlamda kurumunuza özel çözümlerin geliştirilmesi ve uygulanması aşamasında başarısız olan stratejiler elenerek başarıyı elde etmeye katkıda bulunanlar ile yola devam edilmektedir. Gerek bu süreç içerisinde gerekse de sonrasında web sitelerinin elde etmiş oldukları nihai başarıyı koruyabilmeleri adına aylık SEO çalışmaları şeklinde periyodik eforların sürdürülmesi de oldukça önemli bir konudur. Birçok uzman SEO çalışmalarının bu yönüne atıf yaparak SEO’nun asla sona ermediğinin altını çizmektedir.

    SEO Çalışmasında Meta Tag Önemli midir?

    Meta etiketleri web sitelerinin head etiketlerindendir. Bu etiketler hem arama motorlarına hem de web sitesini tarama amacıyla gelen Google örümceklerine web sitesi hakkında veri sağlamaktadır. Meta etiketler aslında kodlardan oluşan birer yapıdırlar. Bu yapılar web sitenizi arama motorlarının botlarına daha iyi tanıtmak amacıyla web sitelerine özel olarak uyarlanabilmektedir. Bu bağlamda her SEO çalışmasında düzinelerce meta etiketi arasından web siteleri için en uygun olanlarının tercih edilmesi kritik öneme sahip süreçlerden bir diğeri olarak karşımıza çıkmaktadır.

    Yönlendirmeler SEO Çalışması Kapsamında Yer Almakta mıdır?

    SEO çalışmaları kapsamında ele alınan konulardan bir diğeri de yönlendirmelerdir. Yönlendirmelerin doğru şekilde yerleştirilmeleri PageRank kaybı yaşanmaması bakımından son derece önemlidir. Ayrıca kötü yerleştirilmiş yönlendirmeler kimi durumlarda kritik düzeylerde trafik kaybına da sebep olabilmektedir. Bu bağlamda her aylık SEO çalışmasında web sitelerinde artık bulunmayan, değiştirilmiş veya taşınmış sayfaların yönlendirmesi için yaygın olarak 301 yönlendirmesi kullanılmaktadır. 301 yönlendirmesi bir URL’yi ziyaret eden kullanıcıları ve arama motorlarının botlarını kalıcı olarak yeni bir hedefe yönlendirmektedir. Bu sebeple 301 yönlendirmesi tekrar kullanmayı düşündüğünüz URL’ler için yapılmamalıdır.

    Başarılı SEO Analizi Nasıl Yapılır?

    SEO nasıl yapılır sorusuna verilen en doğru cevap; “etkili analizlerle tespitte bulunup hata giderme ve iyileştirme yapmak” olur. Eğer web sitenizde SEO çalışmaları yapmak istiyorsanız, teknik hakimiyetiniz ne olursa olsun ilk önce yapmanız gereken şey analiz etmektir. Bu analizleri profesyonel destek veren Search Console, Ahrefs, SEMrush gibi panellerden yapabilirsiniz. Önemli olan neyi analiz etmeniz gerektiğini biliyor olmanız. Araçlar sadece tercihtir, etkili SEO analizi iste profesyonel SEO için zorunluluk. Analiz etmenizi tavsiye ettiğimiz tüm kriterleri site içi (on page) ve site dışı (off page) madde madde ayırdık. Bu analizlerin sonuçlarına göre sitenizi optimize etmeniz gerek. Ancak aşağıdaki liste gözünüzü korkutmasın. Çok fazla teknik detayla uğraşmak istemezseniz profesyonel seo hizmeti alabilirsiniz.

    Site İçi Optimizasyon Nasıl Yapılır?

    Site içi SEO, yazılımsal ve tasarımsal optimizasyonları kapsar. Site için SEO kriterlerine baktığımız zaman yaklaşık 80 tane maddenin olduğunu söyleyebiliriz. Bir bölümü yazılımsal kriterler bir bölümü tasarımsal kriterlerdir. İçerik revizelerini yazılımsal olarak tanımlayabiliriz. Profesyonel SEO için text bölümleri çok önemli. Öncelikle site içi elementlerinizi optimize etmeniz gerekmektedir;

    • Başlıklar > Sayfa, yazı ve konu başlıkları site içi optimizasyon için analiz edilerek yapılandırılmalısınız. Kısa başlıklar kullanmaya özen göstermelisiniz. Mutlaka alt başlıklar kullanmalısınız. H1, h2, h3 puntoları ile yazı içerisinde hiyerarşi kurmalısınız. Ana başlıklarınız h1 olmalı ve her sayfada mutlaka h1 başlığı bulunmalıdır. Alt açıklamaları h2, h3 kullanarak bölümlemelisiniz.
    • Metalar > Meta Description, meta tagları, URL yapısı. Meta başlıkları yanlış kullanıldığında spam riskini artırır. Google botları ile bağlantı kurmanızı sağlayan meta açıklamaları doğru etiketler ve başlıklarla düzenlenmeli.
    • Fotoğraflar > Fotoğraf açıklamaları, fotoğrafların sayısı, ölçüsü, büyüklüğü gibi kriterlerinizi denetleyin. Kullanılan fotoğraflar mutlaka sıkıştırılmalı ve ölçülendirilmelidir. Fotoğraf alt etiketlerinde anahtar kelime kullanın. Bunu yaparken dürüst olun fotoğraf ile alakasız etiketler kullanmayın. Fotoğrafların alt etiketleri Google’a fotoğrafta ne olduğunu anlatmak için yazılır. Unutmayın, SEO’da ne kadar doğru bilgi verirseniz Google size bir o kadar cömert davranacaktır. Her fotoğrafa mantıklı isimler verin. Nasılsa isimleri görünmeyecek diye anlamsız fotoğraf isimleri kullanmayın. Fotoğraf isimlerinin de SEO kriterlerinden olduğunu unutmayın.
    • Robot.txt > Bir metin belgesi olan Robot.txt, Google ile sitenizi konuşturduğunuz dosyadır. Bu dosya sabit olarak aynı isimle sitenin ana dizininde yer alır. Metin dosyasının içinde Google botların ziyaret etmesini istemediğimiz sayfa veya klasörler yazılıdır. Sitenizi ziyaret eden botlar ilk önce bu dosyayı okur, bu sayede hangi sayfaları listelenmeyeceğini anlar. Bu noktada “Neden sayfalarımın listelenmemesini isteyeyim ki?” diye sorabilirsiniz. Aslında istersiniz; yapım aşamasında bir siteniz varsa arama motorlarının ziyaretini engellemelisiniz. Bu tadilatı bitmemiş bir mağazanın müşterilerine kapısını açmaya benzer. Herkese açık olmayan özel paylaşım sayfalarınız varsa zaten insanların giremeyeceği bu kapalı sayfaların indexlenmesini istemezsiniz. Yine ilgilenemediğiniz, eksik ya da yanlış bilgi barındıran bir sayfanın, hata sayfalarının, az metin bulunan veya metin bulunmayan boş sayfaların indexlenmesini istemezsiniz. İşte bu gibi durumlarda sayfaları Robot.txt metnine yazarak istenmeyen ziyaretlerin önüne geçebilirsiniz.
    • Javascriptler > Sitenizde çok sevdiğiniz efektlerin ve temaların çalışması için javascript kodlar mevcut. Geniş kütüphanesi sayesinde oldukça fazla tercih ediliyor. Peki doğru kullanılmayan javascript kodlarının siteye çok ciddi bir yük oluşturduğunu biliyor muydunuz? İnternet dünyasında en önemli şey hızdır, artık kimse bir sitenin açılışını 6 saniyeden fazla beklemiyor. Trafik almanın ve potansiyel müşteri yaratmanın zorluğunu düşününce; sitenize tıklayan ziyaretçinin, sayfanız yavaş açıldığı için kaybedilmesi kulağa korkunç geliyor değil mi? Html dosyanızın boyutunu gereksiz yere artıran kod yapıları optimize edilerek küçültülmeli. Eğer java kodlarınızı alt kısımda konumlandırırsanız, önce html kodları okunacağı için sitenizin açılış hızı artacaktır.
    • Site Haritası > Profesyonel SEO için olmazsa olmaz kavramlardan biri site haritasıdır. Eğer site haritanız yoksa, botlar javascript ile çalışan panelleri algılayamayacaktır. Mesela, anasayfanızda “ürünler” isimli açılır menü olduğunu düşünelim. “Ürünler” menünüz java kodlarla çalışıyorsa, menüde yer alan listenizi Google botlar göremez. Çünkü bir site haritası ile “ürünler” menünüzde ne olduğunu ona bildirmediniz. Anadizinde,”sitemap” isimli bir xml dosyası site haritası oluşturmalısınız. Bu Google botların işini kolaylaştıracaktır. Listelenmeniz daha kolay ve hızlı olacaktır.
    • 404 Sayfaları > Sitenizde mutlaka hata sayfaları kullanmalısınız. Kırık linki olan sayfanız paylaşımlar yoluyla tıklama alırsa listelenmeye girer. Google botlar sayfanın olmadığını görünce kalite puanınızı düşürecektir. Bu yüzden olası senaryolar üreterek kırık linke tıklayan ziyaretçiyi sağlıklı çalışan linklere yönlendirmeniz gerek. Kendi oluşturduğunuz hata sayfalarına noindex vererek riskleri de ortadan kaldırabilirsiniz.
    • Kodlama Dili > Tarayıcılar tarafından kabul görmüş kod dilleri kullanmalısınız. W3c kodlama uygunluk sertifikası bu aşamada işinizi görecektir. Sitenizin, html yapısının hatasız olması ve eki tip kodlama yöntemlerinden arınması gerekiyor.
    • Tema Optimizasyonu> Görsellerinizin içerikleriniz ile aynı doğrultuda kullanılması, site içerisinde mantıklı kurulmuş bir navigasyon yapısının olması, sayfalarınızın hızlı açılması, kullanıcı deneyimi ve etkileşimi gibi başlıklar tema optimizasyonu olarak değerlendirilir. Güncellemelere uyum sağlayan optimizasyonlar yapmalısınız.

    Site Dışı Optimizasyon Nasıl Yapılır?

    Site dışı optimizasyonlar da site içi optimizasyonlar kadar değerlidir. Sitenizin online sayfalardan aldığı etkiletişim ve trafikleri temsil eder. Tanıtım yazıları, sosyal medya yönlendirmeleri ve anahtar kelime çalışmaları site dışı optimizasyonun önemli başlıklarındandır. Sıklıkla kullanılan ve yüksek etkisi bulunan backlink çalışmaları da site dışı optimizasyon kriterlerine girer.

    Backlink > Kendi siteniz dışında, online bir kaynaktan yönlendirme almanız backlink anlamına gelir. Çokça kullanılan bir yöntem olmasına rağmen yanlış kullanımları oldukça fazla. Backlinkler için SEO’nun en önemli kavramı diyebiliriz. Bu kadar önemli olan bir stratejiyi doğru uygulayamazsanız ne yazık ki faydasını yeteri kadar göremezsiniz. Doğru uygulanmış backlinkin SEO çalışmalarınıza faydası %70’lere varan oranlardandır. Peki backlink nasıl uygulanmalı? Sıralama oldukça önemli, eğer yeni bir site iseniz önceliğiniz yüksek popüleritisi olan sitelerden tanıtım yazısı almak olmalıdır. Ne kadar çok tanıtım yazınız olursa o kadar iyi elbette. Ama yüksek trafik alan, sektörünüzle bağlantılı ve sürekliği olan backlinkler olması da bir o kadar önemli. Bir örnekle anlatalım, balık ürünleri servis eden restaurantınız varsa su tesisatları satan bir siteden backlink almanız ne kadar etkili olur? Onun yerine sağlıklı beslenme hakkında blog yazan bir siteden ya da şehrin en iyi restaurantlarını listeleyen makaleden backlink almanız daha doğru. Etkili backlink yapmanın en temel yolu budur.

    Rakiplerinize Göre > Hem site içi hem site dışı optimizasyonlarda mutlaka rakipler mercek altına alınmalı. Site dışında yapacağınız çalışmalar için rakiplerinizin backlinklerini analiz etmeli ve o sitelerden backlink almak için çalışmalısınız. Ya da tam tersi, rakiplerinizin link verdiği sitelere siz de link vermeyi denemelisiniz. Sektörünüzden farklı bir site, kendi yayınları içerisinde sizin sektörünüz ya da ürünlerinizle ilgili kavramlar kullanıyorsa o sayfalara da backlink verebilirsiniz. İçerik benzerliği backlink yapmak isteyenler için kurtarıcı kavramlardan biridir.

    YouTube’un Arama Motoru Algoritması Nasıl Çalışır?

    Her gün 5 milyar videonun izlendiği Youtube, özel bir algoritmaya sahip. Youtube kanalınıza içerik üretecekseniz ya da bir video için sıralama almak istiyorsanız öncelikle algoritmanın nasıl çalıştığını bilmeniz gerekiyor. Videonun uzunluğu, tasarımsal kriterleri, açıklamaları gibi birçok şeyi algoritma özelliklerine göre yapmalısınız. Unutmamak gerekir ki her video izlenmek için yükleniyor, eğer videonuzun izlenmesini önemsiyor ve daha çok kişiye ulaşmak istiyorsanız bu kriterlere uyum sağlamalısınız. Çünkü Youtube algoritmaları, beklentilerini karşılayan videoları daha çok kişiye ulaştırabiliyor ya da istediği gibi olmayan videoların gösterimlerini yavaşlatabiliyor. Algoritmaya göre videolarınız ya daha çok kişiye ulaşacak ya da daha az gösterilecektir. Youtube videonuza gelen tepkileri analiz ediyor, izlenme istatistikleri ve etkileşimleri gibi kriterlere bakarak videonun hedef kitlesi tarafından sevildiğini anlarsa daha çok benzer kitleye göstermeye devam ediyor. Youtube her zaman kullanıcılarına beğenebileceklerini tahmin ettiği videolar gösterir ve genellikle bunda pek yanılmaz.

    Youtube bir videonun beğenileceğini düşünerek insanlara önermeye başladıktan sonra gösterdiği 100 kişiden kaçının ilgi gösterdiğini, izlediğini, izleme listesine eklediğini gibi verileri takip eder ve buna “Click – Through Rate” der yani kısa videonuzun tıklama oranlarını hesaplıyor. Bu hesaplamaya göre video önerdiği için; Youtube içerik üreticileri, videolarına tıklama alma uğruna abartılı başlıklar ve yanıltıcı kapak fotoğrafları kullanıyor, bunu da “Clickbait” olarak adlandırıyor. “Peki abartılı başlıklar ve cezbedici bir kapak tasarımı yaptık, tıklama aldık bitti mi?” derseniz cevabı kesinlikle hayır olacaktır. Çünkü Youtube algoritması sadece tıklama oranı üzerinden hesaplama yapmıyor.

    Başlığınızı ya da kapağınızı ilgi çekici bulup videonuza tıklayan ziyaretçinin, içeriği ne kadar izlediğini hesaplıyor. Bu yöntemin adı ise “Audience Retention”. İşte algoritmanın en önemli etkisi burada başlıyor. Videonuza tıklayan kullanıcı 10 saniye sonra yayımdan ayrıldıysa ya da sürekli ileri sararak izlediyse Youtube şuna karar veriyor; “Bu video kaliteli bir yayım değil, başlıkta verdiği vaadleri yerine getirmiyor.” diyor ve videonuzu daha az göstermeye başlıyor.

    Algoritmalar Bizden Neler İstiyor?

    Youtube SEO çalışması başlatmadan önce son algoritma güncellemesine bir bakalım; Youtube algoritması yaklaşık birkaç sene önce gelen güncelleme ile en önemli kriterinin “Watch Time” olduğuna karar verdi ve bu doğrultuda izlenme sayısı değil “izlenme süresi” algoritma için en önemli kriter oldu. İzlenme sayısı ve beğeni sayısı ile ilgili çok fazla spekülasyon olduğu için izlenme süresinin adil bir kriter olduğunu söyleyebiliriz. İzlenme süreniz ne kadar yüksekse Youtube’de o kadar başarılı olabilirsiniz, çünkü önermek ve listelemek için baz aldığı en büyük etken izlenme süresi. Bunu yapmak için bir formülde sunuyor; “ilgi çekici bir vaadde bulunun, vaadinizi gerçekleştirerek doğru içerik üretin ve insanlara en uzun süre videonuzu izletin” diyor aslında. Hedef kitlenize göre izleyiciyi sıkmadan içerik üretmenin, uzun video yayımlamanın ve yüksek izlenme almanın yollarını aramaya başlayabilirsiniz. YouTube kesinlikle prodüksiyon değerine bakmıyor, bir sandalye üzerinde çektiğiniz 20 dakikalık video yeterince izlendiyse, iyi bir prodüksiyonla yapılmış ancak yeteri kadar izlenmemiş videolardan üstün tutacaktır.

    Düzenli video üretmek, kaliteli ses ve görüntüye sahip olmak, doğru ışığı kullanmak ve sinematik değerleri temel seviyede de olsa bilmek içerik üretmek için fazlasıyla önemlidir. Bunların algoritmaya doğrudan etkisi olmasa da izleyici üzerinde ciddi etkileri vardır. Unutmayın sesi ve ışığı kötü bir videoyu hiçbirimiz izlemek istemeyiz, özellikle de en standart cihazlar bile Ultra HD yayım yapabiliyorken. Tüm bu konular ve teknik çalışmalar için profesyonel destek almanız, kanalınızın başarısını önemli ölçüde ve hızlı olarak artıracaktır.

    YouTube SEO Çalışmalarında Hangi Kriterlere Bakılmalı?

    Video Başlıkları

    Video başlıkları tıklama almanızı sağlayan en önemli kriterlerden biri ve Youtube SEO çalışması için önemli aşama. Öncelikle anahtar kelimeniz yani hedef kelimeniz mutlaka video başlığında geçmeli. Her şartta 50 karakterden kısa olmalı, gereksiz ayrıntı ve detaydan arınmış olarak yazılmalı. Video içeriği ile uyumlu olmalı. YouTube bir Google platformudur. Bu sebeple Google Ads reklamlarından aşina olduğumuz tam eşleme ve geniş eşleme anahtar kelimelerini başlıkta mutlaka kullanmalısınız. Bu sayede algoritmanın dikkatini çekebilir videonuzun etkisini artırabilirsiniz. Özetle, kısa ve cezbedici başlıklar kullanın, mutlaka anahtar kelimenizi geniş ve tam eşleme yöntemlerini kullanarak başlığınızda geçirin. Bir örnekle açıklayalım; “Hiç Bilmediğiniz Papatya Çayı Faydaları” Geniş eşleme; “papatya çayı”, tam eşleme; “Papatya Çayı Faydaları” şeklinde anahtar kelimenizin tam ve geniş eşlemelerini kullanmalısınız. “Hiç Bilmediğiniz” kısmı ise ilgi çekici cazibe noktası olarak kullanılabilir. Örnekleri artırmak mümkün, hedef kitlenize ve videonuza göre en iyi kombinasyonları yaratın.

    Video Açıklamaları

    Youtube SEO çalışması yaparken video açıklamalarını kesinlikle önemsemelisiniz. Başlıkta olduğu gibi geniş ve tam eşleme anahtar kelimeleri kullanarak video hakkında net açıklamalar yapmalısınız. Hedef kelimelerinizi ilk 100 kelime içerisinde mutlaka kullanın. Video açıklama metni en az 250 kelime olmalı. Öne çıkan diğer videolarınızı, sosyal medya adreslerinizi, videoda yer verdiğiniz ürün-kişi-hizmet vb. içeriklerin linkleri, kısa kanal tanıtım cümlesi gibi veriler kullanabilirsiniz.

    Video Uzunluğu

    Youtube SEO için sıralama faktörlerinden biri de video uzunluğudur. Eğer aksi bir filtreleme yapmadıysanız, algoritma en uzun ve en çok izlenen videodan başlayarak size arama sonucu gösterecektir. Ancak uzun video yaratmaya çalışırken izlenme sürenizi düşürecek tekrarlardan ve sıkıcılıktan kaçının. 10 dakika ve üzerindeki videoların algoritma tarafından daha çok sevildiğini ve izlendiğini söylesek de önemli olan uzunluğu değil izlenme süresidir.

    Sosyal Medya Paylaşımları

    Videoların yayılmasını ve etkileşime girmesini sağlayan en başarılı yollardan biri paylaşmaktır. Algoritma, video ile etkileşime giren kişilerin oranına göre önermelere katkıda bulunacaktır. Sosyal medya insanlara ulaşmanızın en hızlı ve etkili yoludur. Youtube bildirimleri aktif edilmeden takipçilerinizin videolarınızdan haberdar olamadığını düşünürsek; sosyal medya duyuruları izlenme, tıklama ve trafik kaynakları için çok önemlidir. Youtube SEO nasıl yapılır? Nelere dikkat etmek gerekir ve algoritması nasıl çalışır gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Ancak yukarıda bahsettiğimiz maddeleri sadece uygulamak SEO için yeterli olmayacaktır. Etkili ve doğru uygulamak çok önemli, Google karmaşık ve zor algoritmalarla çalışıyor. Bu sayede milyonlarca kullanıcısına en iyi gösterimleri yapmak istiyor. Hem algoritma hem SEO oldukça karmaşık ve çok ayrıntılı çalışmalar. Profesyonel destek almadan bu konularda başarılı olmak pek mümkün değil.

    Youtube SEO Teknikleri İçerisinde Anahtar Kelimeler Ne Kadar Önemli?

    Web sitelerinin aksine Google ve Youtube, Youtube videolarına eklenen anahtar kelimelere daha çok önem vermekte. Özellikle insanların arayabileceği türden anahtar kelimeleri etiket olarak videonuza eklemeniz sıralamalarda ciddi yükseliş sağlayacaktır.

    Youtube Görsel Önizlemesi Nasıl Optimize Edilmeli?

    Youtube Thumbnail ya da diğer adıyla Youtube Görsel Önizlemesi de videonun anahtar kelimelerde üst sıralara çıkmasını etkiler. Çünkü videonuz ne kadar çok izlenirse sıralamalarda da o derece yükselecektir. Youtube Thumbnail görselinizin dikkat çekici olması da insanların daha fazla videonuza tıklamasına sebep olacak. Bu nedenle o minik görseli hazırlarken ekstra ihtimam göstermekte fayda var. Görselin videonun içinden çekilen herhangi bir kare olmasından çok insanların merak edeceği bir görsel seçmek ve o görselin üzerine kısa bir metin yazmak dikkat çekiciliği artıracaktır. Görselin üzerine yazılan metinlerin kolay okunabilmesi için okunaklı bir font seçmek ve metnin boyutunu iyi ayarlamak da hayati önem taşıyor.

    Youtube Videolarında Etkileşimin Sıralamaya Etkisi Var Mı?

    Youtube videolarında etkileşim; Video beğenileri, video beğenmemeleri, yorumlar, paylaşımlar, video izlenme boyunca yeni abonelikler, kaydedilmeler olarak sıralanabilir. Her bir etkileşim türünün sıralamanıza doğrudan bir etkisi bulunmakta. Bu etkileşimleri artırmak için eş dosttan talepte bulunmak ise yeterli gelmiyor. Özellikle sanılanın aksine video beğenmeme de sıralamalara olumlu bir etki bırakmakta. Zira videonun öne çıkarılması için herkesin beğenmesi Youtube açısından bakıldığında gereksiz. Tartışma yaratacak videolar daha yüksek bir istekle izleneceklerdir.

    Etkileşimi artırmak için video esnasında grafiklerle ya da sözle söyleyerek izleyicilerin etkileşime geçmesi istenebilir. İzleyicilerin büyük bir kısmı “videoyu beğendiyseniz yorum yapın” cümlesini duymadan yorum yapabileceğini pek aklına getirmeyebiliyor. Özellikle yorumlara bir parantez açmakta fayda var. Videonuza gelen her yorum aslında iki yorum demek. Çünkü yapılan yorumlara cevap verebiliyorsunuz. Her yoruma, içeriği her ne olursa olsun bir yorumla cevap vermek etkileşim sayınızı doğrudan artıracak ve yeni tartışma konuları açacağından yorum sayısını artırma ihtimalini artıracaktır.

    Video İzlenme Süresinin Sıralamaya Etkisi

    Tıpkı web sitesinde yayınlanan bir içerikte oturum süresi arttıkça sıralamalarda yükselme şansınız olduğu gibi, Youtube videolarında da sıralamalara doğrudan bir etki video izlenme süreleriyle gelir. Videonuzun izlenme süresini artırmanın yüzlerce yolu var belki ama en temel olgumuz, ilgi seviyesini mümkün olduğunca uzun bir süre yüksek tutmak olacaktır.

    Youtube Videolarında Video Süresinin Sıralamaya Etkisi

    Hep duyduğumuz bir şehir efsanesi de Youtube videolarının 1 dakikadan uzun olmaması gerektiğidir. Sanılanın aksine Youtube videoları uzunlaştıkça sıralamalarda daha kolay ilerler. Videonun izlenme oranı yüksek tutulabiliyorsa, Youtube bu içeriğin daha kaliteli olduğunu, daha çok bilgi verdiğini düşünecektir. Aslında temel strateji olarak anlatmak istediğiniz konu ne kadarlık bir süre istiyorsa, o süreyi kullanmanız gerektiği. Sadece bir algoritma için lafı çok uzatmanız ya da çok kısa kesmeniz izleyicide olumsuz etki bırakacağından daha çok içeriğin kalitesine odaklanmalısınız.

    Youtube Videolarında Altyazılar da Sıralamaya Etki Eder

    Youtube videolarıyla ilgili pek bilinmeyen bir sıralama etkeni de aslında altyazılardır. Altyazı deyince hepimizin aklına direk olarak çeviriler geliyor ancak videonun kendi dilinde hazırlanmış altyazılar da sıralamalara doğrudan etki eder. Söylediğiniz her söz bir nevi yazdığınız yazı gibi değerlendirilir ve sözlerinizde geçen anahtar kelimeler de sıralamaya katkı sağlar.

    Youtube SEO Teknikleri İçerisinde Backlink’de Var mı?

    Web için yapılan SEO çalışmalarında en sık kullanılan yöntem olan backlink çalışmaları yine Youtube videolarında da doğrudan etkilidir. Videonuzun sayfasına hangi anchor text ile link verildiği, link veren sitenin ve sayfanın otoritesi tıpkı SEO çalışmalarında olduğu gibi etkiler. Bu nedenle alacağınız backlinklerde anahtar kelimeye backlink almanız çoğunlukla faydanıza olacaktır. Yine tıpkı SEO’da olduğu gibi nofollow ve dofollow etiketlerinin sağladığı etkiler Youtube SEO’sunda da aynı etkiyi gösterir.

    YouTube Sıralama Faktörleri Nelerdir?

    Youtube SEO çalışması yaparken kullanacağımız bazı faktörler ve onların kriterleri var. Aşağıdaki listede sıralamanıza etki eden ve düzenleme gerektiren değişkenleri görebilirsiniz.

    • İzlenme Süresi
    • Videonun Görüntüleme Sayısı
    • Kanalın Abone Sayısı
    • Videonun Beğeni Oranı
    • Videoya Yapılan Yorumlar
    • Kanal Görüntüleme Oranı
    • Açıklama – Başlık Geniş Eşlemeli Anahtar Kelime Sayısı
    • Beğenmeyen Kişi Sayısı
    • Günlük Gösterilme Oranı
    • Yayımda Kaldığı Süre
    • Video Süresi
    • Anahtar Kelime Yoğunluğu
    • Video Açıklamalarının Uzunluğu
    • Kanaldaki Videoların Sayısı

    Anahtar kelime ve açıklama kriterleri YouTube SEO çalışması için önemli etkenlerdendir.

    Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?

    Google Ads ve SEO çalışmalarında olduğu gibi, YouTube süreci de elbette anahtar kelime araştırması ile başlıyor. İçeriğinize uygun kaliteli anahtar kelimeler bulmak, hedef kitlenize sizi bir adım daha yaklaştıracağı için oldukça önemli. Youtube için de geçerli olan anahtar kelime mantığına bu aşamada Youtube arama çubuğunu da ekleyebiliriz. Size ilham verecek videolar bulup insanların ne aradığına da bakabilirsiniz. Anahtar kelime seçmeden önce YouTube içerisinde ve Google’de yeteri kadar popüler olduğundan emin olun. Bunun için anahtar kelimenizi her iki platformda da aratmalısınız. İlk beş videoyu gözlemleyerek etki eden noktaları yakalamaya çalışın.