Site içi SEO, algoritma bazında sürekli olarak değişiklik gösterdiğinden en son uygulamalara ayak uydurmak önemlidir. Site içi SEO, arama motorlarında daha üst sıralarda yer almak ve daha alakalı trafik kazanmak için tek tek web sayfalarını optimize etme uygulamasıdır. Site içi SEO, backlinkler ve diğer harici sinyallere atıfta bulunan site dışı SEO’nun aksine optimize edilebilecek bir sayfanın hem içeriğini hem de HTML kaynak kodunu ifade eder.
Site içi SEO, SEO’nun temel bir parçasıdır ve SEO başarınızı sağlayabilecek veya bozabilecek sayfadaki faktörleri içerir. Site içi SEO, web sayfalarındaki öğeleri SEO için optimize etme uygulamasıdır. Ancak düşündüğünüzden daha karmaşıktır. Tek tek sayfaları optimize etme etrafında dönen teknik ve içerik SEO kombinasyonu için kapsayıcı bir kavramı ifade eder. Bu uygulama içeriğin yanı sıra meta etiketleri, başlıkları, bağlantıları ve bağlantı metnini ve daha fazlasını içerir. Tüm bu unsurların birlikte nasıl çalıştığı ve arama motorlarının yanı sıra insanlar için nasıl işlediğinden emin olabilme konusunda doğru bir strateji belirlemelisiniz.
Uzmanlık, Yetkililik ve Güvenilirlik (veya EAT) göstermek, başlık etiketlerinizi optimize etmek ve iyi bir içerik yazmak, site içi SEO’nun unsurlarıdır. Site içi SEO, arama motorlarının başlangıcından bu yana çok değişmiştir ve daha yeni tekniklere ayak uydururken site içi SEO’da temel yetkinliğe sahip olmak, rekabet avantajınızı korumak için çok değerlidir. Bunu da en doğru şekilde yapabilmek adına SEO çalışması konusunda deneyimli bir ajans ile çalışmanız son derece faydalı olacak, verimli sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.
Site İçi SEO Nedir?
Site içi SEO, sıralamaları ve kullanıcı deneyimini iyileştirmek için sitenizdeki sayfaları optimize etme sürecini ifade eder. Bu, sitenizin dışındaki öğeler için optimizasyon anlamına gelen site dışı SEO’nun tam tersidir. Bu, backlinkleri veya sosyal medya etkileşimlerini içerebilir.
Site içi SEO unsurları şunları içerir:
- Başlık etiketleri
- Dahili bağlantılar
- HTML Kodu
- URL optimizasyonu
- Sayfa içeriği
- Görüntüler
- Kullanıcı deneyimi (UX)
Site içi SEO (veya sayfa içi SEO), arama görünürlüğünü ve trafiğini iyileştirmek için web sayfalarını belirli anahtar kelimeler için optimize etme uygulamasıdır. Başlık etiketleri, sayfaya özgü öğeleri anahtar kelimelerle hizalamayı içerir. Site içi SEO, kontrol ettiğiniz ve web sitenize dahil ettiğiniz herhangi bir optimizasyon anlamına gelir. Site içi optimizasyonlarla Google, Bing ve diğer arama motorlarındaki arama sonuçlarında sıralamanızı veya görünürlüğünüzü iyileştirmek için web sitenizi kullanıcılar için daha kullanışlı ve değerli hale getirmeyi amaçlarsınız.
Site İçi SEO Neden Önemli?
Arama motorlarının sizi birinci sayfada görüntülemesini istiyorsanız site içi SEO stratejinizi ciddiye almanız gerekir. Google, içeriğinizdeki anahtar kelimelere baksa da anahtar kelime sınırını doldurma çabası, kullanıcı deneyimini olumsuz etkilediği için uzun zaman önce çalışma prensibini değiştirmiştir. Google arama algoritması daha karmaşık hale geldikçe kullanıcı odaklı site içi SEO faktörleri daha önemli hale gelecektir. Doğru yapıldığında site içi SEO, belirli sorgular için en alakalı URL’leri sıralamak için arama motorlarının içeriğinizi anlamasını sağlar. Kullanıcılar, site içi optimizasyonun sağladığı organizasyonu ve netliği takdir edeceklerdir.
Site içi SEO önemlidir. Çünkü Google’a web siteniz ve ziyaretçilere ve müşterilere nasıl değer sağladığınız hakkında bilgi verir. Sitenizin hem insanlar hem de arama motoru botları için optimize edilmesine yardım ederler. Çünkü web sitenizi oluşturmak ve yayınlamak tek başına yeterli değildir. Bunun yanı sıra yeni trafik çekmek ve sıralamada yükselmek için Google ve diğer arama motorları için optimize etmelisiniz.
Site İçi SEO Nasıl Yapılır?
Site içi optimizasyon için standart bir iş akışı yoktur. Ancak analiz ve uygulamaya yönelik önlemler, arama motoru sıralamalarını (veya diğer KPI’ları) iyileştirmek ve her fırsatın kullanılmasını sağlamak için mümkün olduğunca kapsamlı olmalıdır. Bunun için aşağıdaki adımları takip ederek site içi SEO çalışmaları yapabilirsiniz:
İçerik Optimizasyonu
Site içi optimizasyon, kontrolünüzdeki SEO taktiklerine odaklanır. Arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) iyi sıralanan ve daha yüksek dönüşüm oranlarına yol açan içerik ve site türünü oluşturmak için bilmeniz gereken kapsamlı bir site içi SEO stratejisinin birkaç hayati parçası vardır.
İçerik optimizasyonu, içeriğin mümkün olan en geniş hedef kitleye ulaşabilecek şekilde yazıldığından emin olma sürecidir. Bu süreç, ilişkili anahtar kelimelerin mevcut olduğundan emin olmayı içerir. Ayrıca meta ve başlık etiketlerini ve ilgili bağlantıları eklemeyi içermelidir.
Hedef Anahtar Kelimenizi İlk 100 Kelimede Kullanın
Genelde hedef anahtar kelimenizi ilk 100 kelime içinde kullanmaya çalışmanız gerekir. Bu, Google’a bunun sayfanızın ana konusu olduğunu bildirir ve ayrıca kullanıcılara doğru yerde olduklarını söyler.
İnsanların internette nasıl arama yaptığını düşünün. Bir arama sonucunu tıklarlar, sayfayı hızlıca tararlar ve ardından sayfanın alakalı olduğunu düşünmezlerse ayrılırlar. Hedef anahtar kelimenizi içeren ilgi çekici tanıtımlar oluşturmak, kullanıcıların web sitenizden çıkmasını engeller.
H1 Etiketi Kullanın
H1 etiketi mini başlık etiketi gibidir. Hatta Google, bir H1 etiketi kullanmanın Google’ın sayfanın yapısını anlamasına yardımcı olduğunu belirtmiştir. Çoğu platform (WordPress gibi) otomatik olarak H1 etiketini blog gönderi başlığınıza ekler. Ancak bu her alt yapıda zaman böyle olmadığı için H1 etiketi kullanmayı unutmamanız önemlidir.
H2 Etiketleri Kullanmaktan Çekinmeyin
Sayfalarınızda birden çok başlık kullanmak SEO için önemlidir. Bu başlıklar, içeriğinizin okunmasını kolaylaştırır. Ziyaretçiler bir sayfada bir metin duvarı ile karşılaşırsa genellikle sayfayı terk ederler. Birden çok başlık, kullanıcıların içeriği hızla kavramasına yardımcı olur ve bu da genel kullanıcı deneyimini geliştirir.
Bunun yanı sıra H2 etiketleri Google’ın bir sayfanın içeriğini anlamasına yardımcı olur. Başlıkları oluştururken iki H2 başlığı kullandığınızdan emin olmanız gerekir. Bağlamsal olarak mantıklıysa birincil anahtar kelimeyi H3’e veya diğer başlık etiketlerine de ekleyebilirsiniz. Google’a kapsayıcı konuyla ilgili sinyalleri güçlendirmek için bazı başlıklara uzun kuyruklu anahtar kelimeler de ekleyebilirsiniz.
Anahtar Kelime Yoğunluğuna Dikkat Edin
Pek çok SEO uzmanı ve içerik pazarlamacısı, bir zamanlar önemli olan anahtar kelime doldurma uygulamasına aşinadır. Ancak bu ‘taktik’ uzun süredir geçersizdir ve anahtar kelime yoğunluğunuza dikkat etmeniz gerekir. Anahtar kelime yoğunluğu, bir web sayfasında belirli bir anahtar kelimeyi ne sıklıkta kullandığınızı ifade eder. Bir sayfada 100 kelime varsa ve hedef anahtar kelimenizi beş kez kullanıyorsanız anahtar kelime yoğunluğunuz %5’tir.
Anahtar kelime yoğunluğu ile ilgili kesin site içi SEO kuralları olmasa da hedef anahtar kelimelerinizin içeriğinize doğal olarak yerleştirildiğinden emin olmalısınız.
Birincil anahtar kelimenize ek olarak sayfanızın sıralamasına yardımcı olabilecek eş anlamlıları, uzun kuyruklu anahtar kelimeleri ve ilgili terimleri de ekleyebilirsiniz. Bunlar, Google’ın kullanmadıklarını söylediği LSI anahtar kelimeleri ile aynı değildir. Bunun yerine yalnızca konunuzla ilgili bağlam oluşturmanıza yardımcı olan terimlerdir.
İlgili Backlinkler Kullanın
İlgili sayfalarda backlinklerinizin olması, Google’ın web sitenizin ana kapsamını anlamasına yardım eder. Ayrıca Google’a sayfanızın kaliteli bir bilgi merkezi olduğunu gösterir. Bunun için premium backlink paketi satın alabilirsiniz.
URL’inizi Optimize Edin
URL’ler bir sayfanın ne hakkında olduğunu daha iyi anlamaya yardımcı olur. URL’inizi optimize etmek için ise aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:
- Anahtar kelime ekleyin: Birincil anahtar kelimenizi URL’nize dahil etmek önemlidir. Çünkü bu hem arama motorlarının hem de kullanıcıların bir sayfanın içeriğini anlamasını sağlar.
- Sola odaklanın: Anahtar kelimeyi URL’de mümkün olduğunca sola yerleştirin.
- Gerçek kelimeler kullanın: URL’nizde anlaşılmaz kelimeler yerine mümkün olduğunca gerçek kelimeler kullanın.
- URL’yi kısa ve öz tutun: İdeal olarak, URL yapınız hem arama motorlarının hem de kullanıcıların anlaması için kısa ve kolay olmalıdır. Google’ın sayfadaki içeriğin türünü anlaması ne kadar kolaysa, o kadar iyidir. Ayrıca Google genellikle arama sonuçlarında URL’leri gösterir. Bir sayfa URL’si, rastgele harflerden ve rakamlardan oluşursa kullanıcıların sayfanızı anlamasını zorlaştırır.
- Sözcükler arasında tire kullanın: Tireler, URL’leri daha okunaklı hale getirir. Örneğin; SEO ajansı sahibiyseniz ajansınız.com/seo-ajansi URL’sini kullanabilirsiniz.
- Oturum kimliklerinden kaçının: Mümkün olduğunda aynı sayfa için çok sayıda URL ürettikleri için URL’lerinize oturum kimliklerinin eklenmesinden kaçının. Google, bunun yerine birinci taraf çerezleri kullanmanızı önerir.
Başlık ve Açıklama Etiketlerinin Optimizasyonu
Google’a göre başlık ve açıklama etiketleri sıralamanızı iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca Google, sayfanızdaki içeriği anlamak için açıklamanızı kullanmayabilir. Ancak arama yapanlar, hangi sonucun tıklanacağına karar vermek için bunu kullanır. Bu yüzden optimize etmeye değerdir.
Başlık Etiketinizi Önden Yükleyin
Trafiğinizi yönlendiren anahtar kelimeleri başlık etiketinin önüne yaklaştırmak, arama sıralamanız üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Sadece sıralamaları etkilemekle kalmaz, aynı zamanda daha iyi tıklama oranları da görürsünüz. İnsanlar yanıtları hızlı bulmak isterler. Bu nedenle genellikle başlığın yalnızca ilk birkaç kelimesini tararlar.
En iyi izlenimi vermek ve dönüşümleri artırmak için en alakalı anahtar kelimeniz öncelikli olarak ve ardından ikincil anahtar kelimeleriniz gelmelidir. Bu aynı zamanda önemli anahtar kelimelerinizin SERP’de kesilme olasılığını da azaltır.
Başlık Etiketinizi Güçlendirin
Çoğu web sayfası aynı anda birkaç anahtar kelime için görünür. Başlık etiketinizi birden çok anahtar kelime için optimize etmek için birkaç uzun kuyruk varyasyonu oluşturmak üzere birincil anahtar kelimenize bazı güçlendiriciler ekleyin:
- Birincil anahtar kelime: Yüzme kursları
- İlk uzun kuyruklu anahtar kelime: Ucuz yüzme kursları
- İkinci uzun kuyruklu anahtar kelime: İstanbul’daki ucuz yüzme kursları
- Başlık etiketi: İstanbul’daki Ucuz Yüzme Kursları | İlk Dersinizi Ücretsiz Alın
Bazı basit güçlendiriciler ekleyerek aynı anda birden çok alakalı anahtar kelime için web sayfanızın görünürlüğünü artırabilirsiniz.
Özgün Meta Açıklamalar Kullanın
Yayınladığınız her açılış sayfası ve blog yazısı için benzersiz meta açıklamaları oluşturmanız gerekir. Bu uygulamayı takip etmediyseniz ve zaten yüzlerce sayfanız varsa en önemli sayfalardan başlayabilirsiniz. Örneğin; WordPress için meta açıklamaları oluşturmanın kolay bir yolu, WordPress için Yoast SEO Eklentisini kullanmaktır. Eklentiyi kurup etkinleştirdikten sonra özel bir başlık etiketi, bilgi ve meta açıklama eklemenize izin veren bir özellik kutusuna erişirsiniz.
Sonuç olarak meta açıklamanız diğer sayfalarla aynıysa Google’daki kullanıcı deneyimi engellenir. Sayfa başlıklarınız değişebilse de tüm açıklamalar aynı olduğu zaman tüm sayfalar aynı görünür. Bu yüzden sıralamak istediğiniz her sayfa için benzersiz bir meta açıklama yazmak her zaman en iyi uygulamadır.
SEO İçerikleri Üretin
SEO içerikleri, arama motorlarının içeriğin neyle ilgili olduğunu ve yüksek kalitede olup olmadığını görmesini kolaylaştırmak için içerik yazmanın bir yoludur. Örneğin; Google, içeriğin neyle ilgili olduğunu görmek için içeriği tarayan ‘botları’ kullanır. Bu tarama sırasında kullanılan dile göre web sayfası hakkında çok şey öğrenirler.
SEO içerikleri, sayfadaki içeriği optimize eder, böylece arama motorları içeriğini daha kolay tarayabilir ve olumlu değerlendirebilir. Daha olumlu değerlendirildiğinde SERP’de daha iyi bir yerleşim verilir. Eğer içerik SEO kuralları olmadan oluşturulmuşsa arama motoru dostu olarak görülmeyebilir ve tarayıcılar sayfanın ne hakkında olduğunu bile anlayamayabilir. Bu yüzden SEO içerikleri üretmek önemlidir.
Benzersiz İçerikler Oluşturun
Arama motoru algoritmalarının tümü benzersiz içeriği ödüllendirir. Bir sayfanın bölümleri başka bir web sayfasından kopyalanırsa spam olarak işaretlenebilir. Benzersiz içerik, içeriğin orijinal olduğu ve başka hiçbir yerde kopyalanmadığı anlamına gelir. Bu tür içerikler, arama sıralamalarında önemli bir rol oynar çünkü arama algoritmaları benzersiz içeriği yüksek oranda değerlendirir ve web sitelerini yinelenen içerik gönderdikleri için cezalandırabilir.
Bilgilendirici İçerik
Bilgilendirici içerik, güçlendirilmiş içeriktir. Daha büyük bir amacı ve belirli bir kitle için oluşturulan faydalı bilgileri içerir. SEO içeriğinizi daha değerli ve bilgilendirici hale getirmek için ise aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:
- Ayrıntılar ekleyin: Resimler, ekran görüntüleri ve adımlar ekleyin. Bu, birisinin içeriğinizi uygulamaya koymasını kolaylaştırır.
- İçeriği güncelleyin: Yepyeni stratejiler, adımlar ve örnekler ekleyerek içeriğinizi güncelleyin.
Arama Niyetine Uygun İçerik
Google, kullanıcılara arama amaçlarını karşılayan yüksek kaliteli içerik göstermek ister. Başka bir deyişle, bir araştırmacının problemini tamamen ve verimli bir şekilde çözer. Kısaca dört tür arama niyeti vardır:
- Bilgilendirici: İnsanlar bilgi arar.
- Gezinme: İnsanlar belirli bir sayfayı bulmaya çalışır.
- Ticari: İnsanlar bir şey satın almadan önce araştırma yapar.
- İşlemsel: İnsanlar aktif olarak bir şeyler satın almak ister.
Nasıl olduğu ya da yapıldığı, yollar veya yöntemler gibi sözcükleri içeren başlıklar, bilgi amaçlı arama amacını belirtir. En iyi gibi kelimeler ise ticari niyeti ortaya koyar. Dolayısıyla kullanıcınızın amacını karşılayan içerik oluşturmanız gerekir.
Amaç bilgi vermekse mümkün olduğunca alakalı içerik sağlamanız gerekir. Konuyu iyice ele alın, sık sorulan soruları yanıtlayın ve kullanıcının sorunu anlamasına yardımcı olun.
Amaç ticari ise arama yapanlara bilinçli bir satın alma kararı vermeleri için ihtiyaç duydukları bilgileri sağlamalısınız. Bu; incelemeleri, fiyatlandırmayı, karşılaştırmaları, fotoğrafları, SSS’yi vb. içerebilir.
Amaç işlemsel ise ürünlerin Google Alışveriş bandında gösterilebilmesi için sayfalarınızın yapılandırılmış verilerle optimize edildiğinden emin olun. Ayrıca sayfa başlığınızda indirimler ve ürün kalitesi gibi belirli satış noktalarını vurgulamak isteyebilirsiniz.
CTR (Tıklama Oranı)
Daha yüksek bir CTR’ye meta başlıklarınızı ve açıklamalarınızı değerlendirerek ulaşılabilir. Ayrıca sıralamaların CTR üzerinde büyük etkisi vardır. Genel olarak ilk 5 sıradaki web siteleri, arama motorlarında en yüksek CTR’ye sahiptir. Bu nedenle açılış sayfanızın SEO optimizasyonu sonunda CTR’yi artırabilir. Bu aşamada aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:
Soru Başlıkları Kullanın
Sorular, başlık etiketlerinizde kullanmak için harika araçlardır. Bunlar, ‘Site İçi SEO Nasıl Yapılır?’ gibi bir başlık olabilir. Belki de anahtar kelimeniz sadece ‘Site içi SEO’ olabilir. Ancak bir soru sorarak bir merak yaratırsınız ve insanları tıklamaya teşvik edersiniz.
Meta Description Yazın
Yalnızca kullanıcıların tıkladığı başlıklara odaklanmak yaygın bir yanılgıdır. Bu aşamada meta açıklamalar yazmayı unutmamanız gerekir. Her ne kadar meta açıklamalar sıralama faktörleri arasında yer almasa da hem meta başlık hem de açıklama, web sitesinin internet kullanıcıları için çekicilik seviyesini gösterir ve SEO ve sıralamalar için önemlidir.
Web sayfanızın başlığını ve açıklamasını optimize etmek için meta verilerinizin aşağıdaki parametrelerini kontrol edin ve düzeltin:
- Açıklamalar için en uygun uzunluk kurallarına uyun. Açıklamanın optimal uzunluğu 160-180 karaktere kadardır.
- Meta açıklamaya alakalı anahtar kelimeler ekleyin. Bu şekilde arama motorları tarafından daha hızlı tanınır. Snippet’teki anahtar kelime görünümünün CTR üzerinde olumlu bir etkisi olabilir.
- Meta etiketlerinizi sayılar, istatistikler, ünlülerin sözleri ve sağlam markalarla tamamlayın. Kısa ama yüksek hedefleme yapın.
- Dikkat çekici biçimlendirme kullanın. Emojiler ve diğer dikkat çekici semboller gibi özel karakterler ekleyin. Ek olarak; bazı internet kullanıcıları arama kutusu aracılığıyla bir şey bulmak için emojiyi kullanabilir.
- Benzersizliğe odaklanın. Bir başlık için H1’inizi kullanmak kötü bir fikirdir. Google snippet’leriniz için benzersiz meta açıklamalar yazın.
FAQ Schema Kullanın
FAQ şeması, sitenize yerleştirdiğiniz ve arama motorlarına bu içeriğin soru-cevap formatında sunulduğunu söyleyen koddur. İçerik doğru şekilde işaretlendiğinde bu, bu sayfaların arama sonuçlarında zengin snippet’ler için uygun olabileceği ve Google Asistan aramalarında görünebileceği anlamına gelir. FAQ şemasının en büyük yararı, arama sonuçlarında daha fazla yer kaplamasıdır. Ayrıca bu şemalar artan görünürlük anlamına gelir. Arama yapanlara tek bir siteden daha fazla içerik gösterilir ve sık sorulan soruların ilgili yanıtlarına bağlantılar eklenir. Aynı zamanda bunlar sesli arama işlemlerine de uygundur. FAQ Sayfası Şemasını kullanmak, sitenizi Google Asistan’da sunulan bir işlem için uygun hale getirebilir. Bu, sitenizin soru sormak için sesli aramayı kullanan kişiler için yanıt kaynağı olmasını sağlar.
İçinde Bulunduğunuz Yılı Başlığa Ekleyin
Başlığınıza ve açıklamanıza yılı eklemek, CTR’yi artırmaz veya düşürmez. Ancak çok hızlı bir şekilde güncelliğini yitirebilecek içerikler için yardımcı olur. Örneğin; ‘en iyi akıllı telefonlar’ gibi bir anahtar kelime için insanlar güncel bir şey okumak üzere olduklarından emin olmak isterler. Bu yüzden başlığınıza ve açıklamanıza yılı eklemek, içeriğinizin güncel olduğunu açıkça gösterir.
Kullanıcı Deneyimi Sinyalleri
Kullanıcı deneyimi (UX) sinyalleri, bir kullanıcının sitenizdeki deneyimini belirlemek için Google tarafından ölçülen davranış kalıplarıdır. Bu davranış ölçütlerinden en önemli ikisi, tıklama oranı ve hemen çıkma oranıdır. Bu iki ölçüm, sıralamalarınızı büyük ölçüde etkiler. Dolayısıyla UX sinyallerinin ne olduğunu ve bunları kendi yararınıza nasıl kullanacağınızı anlamak önemlidir.
İçeriği Zenginleştirin
İçeriğinizi zenginleştirmenin ilk adımı, içeriğinizin tüm kritik unsurlarını kontrol etmektir. Bu öğeler, arama motorunun ve hedef kitlenizin içeriğinizde gördüğü ilk şeydir. Bu öğeler içerik URL’niz, meta başlığınız, meta açıklamanız, içerik başlığınız (h1) ve ilk paragrafınızdır.
İçeriği Bölün
Paragraf parçaları, arama motorlarının içerik konularınızı anlamasına yardımcı olur. Yapay zekaya (AI) dayanan arama algoritmaları artık içeriği anahtar kelimeler yerine konular için tarar. İçeriğinizdeki organize edilmiş konular, konuların tanımlanması kolay olduğu için arama sonuçlarını artırır. Paragraf parçaları halinde yazdığınızda içeriğinizin arama yeteneğini artırırsınız. Paragraf parçalarıyla web içeriği yazınızı geliştirebilirsiniz.
Konuları birer birer ele alan paragraflar oluşturun. Okuyucuların paragraftan paragrafa geçerken içeriğinizi anlamalarını kolaylaştırırsınız. İçerikteki her konunun ayrı bir paragrafı vardır. Paragrafların sırasını mantıksal bir akış halinde düzenleyin. Ardından sunduğunuz bilgileri yorumlayan bir son paragrafla makalenizi sonlandırın.
Okuyucular, anlamlı parçalara ayrıldığında bilgiyi anlamayı ve hatırlamayı daha kolay bulurlar. Paragrafların etrafındaki boşluklar, her bir bilgi parçasını tanımlamayı kolaylaştırır. Okuyucular, parçalara ayırdığınızda verdiğiniz bilgiyi daha verimli bir şekilde anlamlandırabilirler.
Breadcrumbs Kullanın
Breadcrumbs, kullanıcıların bir web sitesinde nerede olduklarını gösterir. Ayrıca bunlar, ana sayfadan ne kadar uzakta olduklarını izlemelerine olanak tanır. Bunları genellikle bir web sitesinin üst kısmında veya gezinme çubuğunun hemen altında bulabilirsiniz. Dahili bağlantılar gibi kullanıcıları bir web sitesinde tutmaya ve aradıkları bilgileri bulmalarına yardımcı olurlar.
Hem ziyaretçileriniz hem de Google algoritması Breadcrumbs’ı sever. Google’a web sitenizin nasıl yapılandırıldığını anlamanın başka bir yolunu sunarlar ancak daha önce ele alındığı gibi Google bunları gerçek arama sonuçlarında da kullanabilir ve bu da sonucunuzu kullanıcılar için çok daha çekici hale getirir.
İleri Seviye Site İçi SEO İpuçları
Rekabetçi bir sektörde faaliyet gösteriyorsanız SEO başarısı elde etmek için temellerden daha fazlasını yapıyor olmanız gerekir. Organik arama stratejinizi işletmenizin büyümesini sağlamak, trafiği artırmak ve daha fazla dönüşüm sağlamak için elde etmek için stratejinizi bir sonraki düzeye taşımanız önemli. Bu da rekabet avantajı sağlayabilecek ileri seviye site içi SEO tekniklerini öğrenmek ve kullanmak anlamına gelir.
Stok Görseller Kullanmayın
Web sitenizi stok görsellerle doldurursanız göze çarpmayan diğer binlerce site gibi orijinallikten uzak görünürsünüz. Çok fazla web sitesi aynı stock görselleri kullanır. Kurumsal bir web sitesi, bir danışmanlık firması ya da müşteri hizmetleri sunan bir firma düşünün. Tüm bu web siteleri, gülümseyen bir iş adamının neredeyse aynı görünen stok görüntüsünü kullanmaktadır. Stok görsellerinizi mükemmel bir şekilde optimize etmiş olsanız da orijinal, yüksek kaliteli bir görsel ile aynı etkiye veya potansiyel SEO avantajlarına sahip olmaz.
Sonuç olarak ne kadar orijinal görseliniz varsa kullanıcı için o kadar iyi bir deneyim ve alakalı aramalarda sıralama şansınız o kadar iyi olur. Ayrıca büyük pikselli görsellerin Google Discover’da öne çıkma olasılığının daha yüksek olduğunu unutmamalısınız.
Dahili Bağlantılar Ekleyin
Dahili bağlantı, var olan en iyi site içi SEO taktiklerinden biridir. Yapabileceğiniz en iyi uygulama, sitenizin en çok bağlantı verilen sayfalarına dayalı olarak dahili bağlantıları geliştirmektir. Çünkü bunlar, bağlantı açısından web sitenizin en güçlü sayfalarıdır. En fazla sayıda yönlendiren alan bağlantısına sahip olanlardır. Bunları, bu bağlantı yetkisinin bir kısmını sitenizdeki diğer (ilgili) sayfalara yeniden dağıtmak ve iletmek için kullanabilirsiniz. Bu taktik işe yarar ve düzenli olarak incelenmeli ve dahili olarak bağlantı fırsatları aramak için yeni içerik başlattığınızda kullanılmalıdır.
Kapsamlı İçerikler Oluşturun
Kapsamlı içerik, SEO çalışmalarınıza yardımcı olur. Aslında bunu birden fazla yolla yapar. Örneğin; kapsamlı içerikten doğrudan etkilenen Google sıralama faktörleri aşağıdaki gibidir:
- Dahili Bağlantılar: Kapsamlı içerikler, birbirine bağlanacak daha fazla alt konu ve alt fikir olduğundan size birçok bağlantı fırsatı sunar.
- Backlinkler: Kapsamlı içeriğin sektördeki meslektaşlarınız ve izleyicileriniz tarafından paylaşılması çok daha olasıdır.
- Ortalama Oturum Süresi: Kitleniz, içeriğiniz kapsamlıysa ve onlara bir konu hakkında bilmeleri gereken her şeyi sağlıyorsa içeriğinizle daha fazla zaman geçirecektir.
- Hemen Çıkma Oranı: Herhangi birisi SERP’lerdeki içeriğinizi tıkladığında tıkladıkları parça kapsamlı ve kullanışlıysa diğer içeriğinizi kontrol etme olasılıkları daha yüksektir.
- Bekleme Süresi: Ortalama oturum süresine benzer şekilde onlara kapsamlı içerik sağlıyorsanız hedef kitleniz sayfalarınızda daha fazla zaman harcar.
- Yorumlar: Bir konuyu mümkün olan her açıdan ele alırsanız hedef kitlenize yorum yapmaları için daha fazla done vermiş olursunuz.
Gördüğünüz gibi kapsamlı içerik, uzun vadede size oyunu kazandırabilecek birçok küçük hamle için tetikleyici görevi görebilir. Bu yüzden kapsamlı içerik oluşturmanız önemlidir.
Sayfa Hızını Optimize Edin
Sayfa hızı, bir tarayıcının belirli bir siteden tam işlevsel web sayfalarını ne kadar hızlı yükleyebildiğini ifade eder. Bir tarayıcıda yavaş görüntülenen kötü performans gösteren siteler, kullanıcıları uzaklaştırabilir. Bunun yanı sıra, hızlı yüklenen siteler genellikle daha fazla trafik alır ve daha iyi dönüşüm oranlarına sahip olur.
Sayfa hızı, o web sitesinin ve işletmenin bir ziyaretçisi için ilk izlenimi oluşturmaya yardımcı olur. Bu yüzden geliştiriciler çok sayıda özellik, içerik ve işlevsellik ekleyerek bir web sitesini estetik açıdan hoş ve işlevsel hale getirmek isterler. Ancak bu özellikler veya içerik yeterince optimize edilmemişse web sitesi hızını olumsuz etkileyebilir.
Google, kullanıcılara alakalı bilgileri olabildiğince çabuk ulaştırmaya öncelik verme eğiliminde olduğundan site hızı Google arama sıralamalarında önemli bir faktördür. Bunun yanı sıra uzun sayfa yükleme süreleri ve kullanıcı eylemlerine yetersiz yanıt süreleri, kötü bir kullanıcı deneyimi yaratır. İçeriğin yüklenmesini beklemek kullanıcılar için sinir bozucu hale gelir ve onları siteden veya uygulamadan tamamen ayrılmaya teşvik edebilir.
Görselleri Optimize Edin
Görsellerin de SEO için optimize edilmesi gerekir. Bu aşamada görsellerinize kısa çizgilerle ayrılmış sözcüklerle açıklayıcı dosya adları vererek başlayabilirsiniz. Ardından görüntünün kalitesini korurken dosya boyutunu hızla yüklenecek şekilde optimize edin. Örneğin; siteniz sürekli olarak 400 kb’ın üzerinde görsellerle doluysa sayfa yükleme süreniz olumsuz etkilenir ve bu, Google’da üst sıralarda yer alma yeteneğinize zarar verir.
İçeriğinizi Öne Çıkan Snippet’lerde Sıralayın
Öne çıkan snippet’ler, kullanıcılarına sorguları için bir kutuda arama sonuçlarının en üstünde en iyi sonuçları sağlamak için Google’ın en iyi özellikleridir. Google, öne çıkan snippet’lerde görünen içeriğin kısa bir açıklamasını sağlar.
Öne çıkan snippet’ler, arama yapan kişinin isteğine hızla yanıt vermek için Google’ın özet öğelerinin en yüksek noktasında görünen kısa metin parçalarıdır. Bir öne Çıkan Snippet’te görünen içerik, Google’ın kaydındaki sayfalardan alınır.
Öne çıkan bir snippet, güvenliğini sağlayabileceğiniz ek bir SERP özelliğini temsil ettiği için önemlidir. Genellikle sonuç sayfasının en üstünde yer alan öne çıkan snippet’ler, arama yapanlar için size daha fazla görünürlük sunar. Bunun yanı sıra marka bilinirliğini artırabilir. Bu yüzden içeriğinizi burada sıralamaya çalışmalısınız.
İçeriğinizi Sesli Aramaya Uygun Hale Getirin
Sesli arama, kullanıcıların doğrudan desteklenen cihazlara sesli arama yapmasına olanak tanıyan bir ses tanıma teknolojisidir. Bunlar akıllı telefonlar ve bilgisayarlardan Amazon’un Alexa’sı, Microsoft’un Cortana’sı, Apple’ın Siri’si ve Google Asistanı gibi ev asistanlarına kadar uzanır. Sonuç olarak Google’ın sesli araması son yıllarda hızla popülerlik kazandı ve sesli aramanın dijital pazarlama stratejilerine entegre edilmesi önemli hale geldi. İster bir web sitesi tasarım şirketiyle çalışıyor olun, ister web sitenizi kendiniz oluşturuyor olun, baştan sona sesli arama için optimize ettiğinizden emin olmanız gerekir. Çünkü içeriği sesli aramaya uygun hale getirmek aşağıdaki faydaları sağlar:
- Daha yüksek sıralamalar: Sesli arama sonuçları, arama motoru sonuç sayfalarında ilk 3 konumda yer alma eğilimindedir. İçeriğinizi sesli aramalar için optimize etmek daha fazla ziyaretçi çeker.
- Daha yüksek gelir: Daha fazla ziyaretçi, daha fazla dönüşüm anlamına gelir ve elbette daha fazla dönüşüm, daha fazla gelir anlamına gelir.
- Daha yüksek otorite: Sesli aramalarda sıralamaya başladığınızda ve hedef kitlenizi artırdığınızda, web sitenizin otoritesini artırırsınız.
404 Hatalarını Çözün
Sitenizde 404 sayfaya işaret eden bağlantılarınız varsa, bunlar sıralamanıza yardımcı olmaz. Sitelerin, sıralanmalarına yardımcı olabilecek çok sayıda yetkili bağlantıya sahip olması nadir görülen bir durum değildir, ancak bu, zaman içinde öldürülen ve asla yeniden yönlendirilmeyen ölü sayfalara işaret eder. Sonuç olarak, web sitesinin ziyaretçileri aradıkları içeriği bulamazlar. Ancak bir 404 sayfasının görünümü, istenen bilgilerin hiç mevcut olmadığı anlamına gelmez. Çoğu durumda orijinal hatanın çözümü kolayca bulunur ve ziyaretçi, başlangıçta aradıkları web sayfasına hızla yönlendirilebilir. Bu yüzden bu hataları çözmeniz önemlidir. Bu noktada teknik olarak yapacağınız işlemler sandığınızdan daha karmaşık gelirse ve çözüm bulamazsanız bir SEO ajansı ile çalışmalara devam etmeniz son derece faydalı olacaktır.