Düzenli olarak gelişen ve değişen Google algoritması her geçen gün daha da kızgın bir rekabetin oluşmasını sağlıyor. Bu rekabet içerisinde en doğru SEO ajansı ile çalışmak için nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Firmayla çalışma ile SEO danışmanı ile çalışma arasındaki farklar nelerdir? Bu içeriğimizde bu konuyu ele almaya çalışacağız. Öyleyse vakit kaybetmeden hemen başlayalım.
SEO Danışmanı Nedir?
İnternet sitenizin Search Engine Optimization (SEO) çalışmaları uğraş veren, sitenizin organik trafiği ile ilgili işlerin tamamıyla haşır neşir olan kişiye SEO danışmanı denmektedir. Bu çalışmayı gerçekleştirecek olan kişi veya kurum internet sitenizin performansını yükseltmek ve firmanızın online ortamdaki görünürlüğünüzü artırmak için uğraşır. Arama motoru optimizasyonu çalışmasındaki amaç internet sitenizin otoritesini artırmak, doğru kişiye doğru içeriği göstermek, bu sayede de hizmeti/ürünü daha fazla kişiye satabilmeyi ve bilinirliğini artırabilmeyi kapsar.
SEO Danışmanı Ne İş Yapar?
Web sitesi üzerinden kazanç sağlayan firmalar için SEO, vazgeçilmez bir yapı taşıdır. Doğru bir SEO stratejisi, web sitenizi hedeflenen anahtar kelimelerde üst sıralara taşıyabilirken yanlış adımlar sitenizin görünürlüğünü olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden güvenilir bir SEO uzmanı ile iş birliği yapmak büyük önem taşır. SEO hizmeti sunan kişi veya kurumların görevleri ise şunlardır:
- Markanın özgün ve kaliteli içerik üretiminde destek vermek
- İçerik stratejisi oluşturmak
- Web sitesinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesine yönelik öneriler sunmak
- Anahtar kelime çalışması gerçekleştirmek
- İnternet sitesinin yapısını incelemek
- Markanın rakiplerinin SEO stratejilerini ve çalışmalarını incelemek
- Backlink çalışması gerçekleştirmek
SEO Danışmanı Neler Yapmamalı?
SEO danışmanlığı almaya başlamadan evvel üzerinde durmanız gereken noktalardan bir tanesi de hatalı ya da yanlış SEO çalışmaları gerçekleştiren kişileri/kurumları bilmek olmalıdır. SEO danışmanlığı alacağınız firma veya kişi eğer ki size şu çalışmaları yapacağını söylüyorsa ondan uzak durmanız gerektiğini aslında size işaret ediyordur. Bunlar şu şekildedir;
- Sayfalarda veya bloglarda aşırı anahtar kelime kullanmak. Bu metod artık işe yaramadığı gibi ayrıca ceza almanıza da neden olmaktadır.
- Kaynağı ne olduğu belli olmayan sitelerden ucuz diye backlink almayı tercih etmek. Kaynağı belirsiz olan sitelerden backlink almak sitenizin SEO otoritesinin düşmesine neden olmaktadır. Bunun yerine, premium backlink paketi satın alınması gereklidir.
- Raporlama işleminin gerçekleştirilmemesi. SEO çalışmaları analiz edilebilen çalışmalardır. Çalıştığınız firmanın size mutlaka bunlara veriler halinde sunması gerekmektedir.
- Jenerik içerik üretimi gerçekleştirmek. Jenerik üretilen içerikler arama motorlarında başarılı bir şekilde indesklenememektedir. Bu da web sitenizin düşmesine neden olan bir başka etkendir.
- Yapılan algoritma değişikliklerini takip etmeden SEO stratejileri kurgulamak. Değişen ve gelişen algoritma değişiklikleri takip etmeyip kurgulanan stratejiler SEO performansınızı hayal ettiğiniz ölçüde yükseltmeyecektir.
Eğer ki bunlardan herhangi birini fark ettiyseniz bu danışmandan koşarak uzaklaşmanızı öneririz.
SEO Danışmanı ile Ne Kadar Sürede Sonuç Alırım?
Öncelikle belirtmek gerekir ki, bir SEO uzmanından kısa vadede hızlı bir geri dönüş beklemek gerçekçi değildir. Kısa sürede büyük bir başarı sağlanıyormuş gibi görünse bile, bu durum aslında siteniz için uzun vadede riskli sonuçlar doğurabilir. Etkili bir SEO çalışması, genellikle 6-7 ay içinde sonuç vermeye başlar; bazı sektörlerde bu süre 1 yıla kadar uzayabilir. Bu nedenle, çalışmayı düşündüğünüz kişiyi baştan iyi analiz etmeli ve karar verdikten sonra ona en az bir yıl süre tanımalısınız.
SEO Danışmanı Nasıl Seçilmeli?
Potansiyel SEO Danışmanı ile Çift yönlü Görüşme Yapın
SEO danışmanı olacak kişiden İlk temasta ne beklemelisiniz?
1-2 ay içerisinde X kelimede 1.sıra garantisi gibi vaatlerin gerçekçi olmadığını mutlaka ama mutlaka bilmelisiniz. Eğer ki başarı istiyorsanız öncelikle 4 ay ila 1 yıl kadar süren bir çalışmanın uygulanması gerektiğini ardından başarının geleceğini unutmamalısınız. Ayrıca tabii ki bu konunun sektöre ve alınacak olan aksiyonlara bağlı olduğunu 4 aylık sürenin minimum süre olduğunu da aklınızdan çıkarmamalısınız.
SEO, anlık olarak bir çözüm olmadığı için aslında buraya yaptığınız yatırımı uzun vadeli bir partnerlik olarak düşünmelisiniz. İşte tam olarak bu nedenden ötürü de partnerlik yapacağınız kişi/kurumun ürününüze veya firmanıza karşı ne kadar ilgili olup olmadığını ölçümlemeniz gerekmektedir. İlk görüşmede size sizi standart olan SEO parametriyle (h1,h2 etiketi, kopya içerik vb. gibi şeyler) boğmaya çalışan danışmansa, ürününüzle ilgili bilgi almaya çalışan sizin sorduğunuz sorulara Google kaynaklarıyla yanıt veren bir danışmanla görüşmeniz sizin ve şirketiniz için daha faydalı olacaktır.
SEO işe alımı için yapacağınız görüşmede doğru soruları mı soruyorsunuz?
SEO konusunu 3 farklı açıdan ele alalım; Google, internet sitesi ve kullanıcı.
- Kullanıcı arama işlemini gerçekleştirdiğinde yaptığı arama ile ilgili sitenin çıkmasını talep edecektir.
- Google, kullanıcıların yaptığı arama sonrasında onların karşısına aramayla ilgili en doğru siteyi çıkarmak isteyecektir.
- İnternet sitesi de alacağı trafiğin içeriğiyle en çok uyuşan kişiler tarafından olmasını isteyecektir.
Yani aslında gerçekleştirilen tüm çalışmaların doğru kullanıcıya doğru içeriği sunmak ile ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Yani aslında farklı bir şekilde söylemek gerekirse yapılan tüm çalışmalar kullanıcı deneyimi içindir. SEO uzmanın da siteye gelen kullanıcının doğru bir şekilde hedeflenen kullanıcı olduğunu anlayabilmesi ve stratejisini de buna göre oluşturabiliyor olması için, ürünü ve sunulan hizmeti, kime, neye hitap ettiğini çok iyi bir şekilde biliyor olması gerekir.
İlk olarak soruları potansiyel danışman sorsun!
SEO çalışması aslında her sektörde farklı stratejilere ihtiyaç duyar. SEO ajansı ve SEO uzmanı bunları detaylı bir şekilde ele alır. Uygulanacak stratejiler de ait olduğu sektörün fırsatları ve ürün kendi potansiyeli ile doğru orantılı bir şekilde işler. Bu ayrımı gerçekleştirebilmenin yolu ise ürünle ilgili daha geniş bir bilgi yelpazesine sahip olmak daha da önemlisi sahip olabilme isteğidir. Eğer ki potansiyel danışmanınız sizi tanımak için gerekli olan çabayı göstermiyorsa yüksek ihtimalle çalışmaya başladığınızda da süreç içerisinde sizin için göstereceği çalışmanın önceden size sunulmuş hali olacaktır.
Ürünün sadece ne olduğunu anlamak değil kime hitap ettiğini de bilmek oldukça önemli bir destek noktasıdır. Ürünün veya işletmenin hakkında tüm detayları bilmek ve bunu harika bir şekilde sunabilmek, doğru kitleye karşı uygulanmadığı sürece beklenen patlamayı göstermeyecektir.
İşletmenizin gelir modeli, arama sonuçları üzerinden gelen trafikle ne kadar bağlantılı?
Herhangi bir sektörde dikey bir e-ticaret sitesi sahibiyseniz organik trafik satışınıza katkı sağlayacak en önemli şeylerden birisidir. Satışlarınızın artıyor olması da sizi büyümeye yöneltecektir. Peki ya e-ticaret sitesi değilseniz? Sitenizin içerisinde herhangi bir şey satmıyor veya ürünlerinizin satın alma sürecini başlatan adımın internet siteniz olmadığını anlatıyorsanız, marka aramalarında bir prestij oluşturmak isteyen bir firmaysanız standart SEO süreci sizi tatmin etmeyecektir. Bu noktada da SEO danışmanının sadece sitenizin teknik altyapısını Google’a uygun hale getirmesi sizin için yeterli bir strateji olmayacaktır. Faydalandığınız tüm kanalların SEO ile uyumlu bir şekilde kurgulanmasına aracılık sağlayan ve sadece tek bir kanalın öne çıkmasındansa farklı kanallar üzerinden birbirlerine paralel olarak oluşturulan strateji ihtiyaç anında daha başarılı olacaktır.
Rakipleriniz aslında sandığınız rakipler olmayabilir!
SEO çalışmalarında yaşanan en büyük yanılgılardan birisi de birçok firmanın offline alandaki rakiplerini online alandaki tek rakipleri zannetmesidir. Örneğin büyük bir gıda işletmesi olduğunuzu düşünelim. Makarna ürününüzle yapılabilecek yemek çeşitliliği ile ilgili bir içerik sitesi oluşturacağınızı farz edelim. Buradaki amacınız da bu konuyla ilgili arama yapan kullanıcıların karşısına yemek yapım videolarıyla veya tarifleriyle ilgili ürünlerinizi çıkartmak ve marka bilinirliğinizi artırmak olsun. Peki düşünüldüğünde şu an sizin internette gerçek rakibiniz raftaki diğer ürün müdür? Rafta bulunan diğer ürün sadece rakiplerinizden birisidir. Online platformda rakibinizin sizinkine benzer bir girişimi bulunmayabilir ancak hitap ettiğiniz sektör yemek sektörü ise organik bölümdeki rakipleriniz oldukça genişleyecektir. Hiç adını sanını bilmediğimiz bir yemek blogu, haber sitelerinin yemek konusuyla ilgili oluşturmuş olduğu içerikler, gurme blogları gibi siteler sizin rakiplerinizden bazıları olacaktır. Bu yüzden çalışacağınız SEO uzmanının ürünü, hedefi, gelir modelini bilmek durumunda olduğu gibi aynı zamanda rekabet ettiğiniz her şeyi de bilmelidir. Size sunacağı rakip analizinde bunları kategorize etmeli ve çizeceği yol haritasında bunlara dikkat etmelidir.
SEO Danışmanınız Olacak Kişinin Referanslarını Kontrol Edin
Doğru SEO uzmanını seçme sürecinde birçok danışmanın web sitesinde benzer referans logolarına rastladığınızı fark etmiş olabilirsiniz. Peki, tüm bu uzmanlar aynı referanslara nasıl sahip? Aslında SEO uzmanının görevi, bir web sitesinin arama motorlarındaki görünürlüğünü artırmak için stratejiler geliştirmek, içerikleri optimize etmek ve site trafiğini organik olarak yükseltmeye yönelik çalışmalar yapmaktır. Bu uzmanlar, sitenizi arama motoru kurallarına göre düzenler, doğru anahtar kelimeleri belirler ve kullanıcı deneyimini iyileştiren teknik iyileştirmeler yapar. Böylece markanızın dijital dünyada öne çıkmasını sağlar.
Bir firma SEO çalışmaları için farklı SEO danışmanlarıyla çalışabilir!
Bakıldığı zaman çok basit görünüyor olsa da SEO’nun içerisinde birden fazla konu bulunmaktadır. Marka, bir danışman ile SEO uyumlu içerik çalışması yaparken diğer bir danışmanın sitenin mobil uyumluluğu için çalışıyor olabilir. Bu yüzden aynı logoları görebiliyor olabilirsiniz.
SEO Danışmanı belirttiği referanslarla ilgili yanlış veya eksik bilgi veriyor olabilir!
İletişim sürecinin başarılı olması, SEO sürecinin başarılı olmasına da yardımcı olacaktır. Eğer ki SEO danışmanının belirttiği referanslar şüphe uyandırıyorsa emin olabilmek adına belirtilen referanslarla mutlaka iletişime geçmelisiniz.
SEO Danışmanı Adayınızdan Teknik Bir Audit Talep Edin
SEO, başarının veriyle ölçümlendiği bir çalışmadır. Yine aynı şekilde başarısızlık da bu şekilde ölçümlenir.
Potansiyel SEO danışmanınızdan bir hazırlık yapmasını isteyin.
Danışman, sitenizin görünürlük seviyesini, rakiplerine oranla konumunu, iyi veya kötü performans gösteren anahtar kelimeleri, altyapıda bulunan teknik problemleri ve site-dışı tarafındaki durumunuzu inceleyebilir. Size vereceği bilgiler de sorunun neden kaynaklandığını çözüm sağlanır ise neyle, sağlanmaz ise neyle sonuçlanacağını söylemelidir.
Search Console ve Google Analytics yetkisi vererek taslak yol haritası talep edin.
Eğer ki danışman bu adıma kadar gelmişse size güven vermiş demektir. O zaman onlara şimdi kısıtlı ve geçici bir yetki tanımlayarak yol haritası çıkarmalarını talep edin.
Belirli vadeler için öngörü isteyin!
SEO çalışması herhangi bir kesinlik içermez. Çünkü çok fazla değişken bulunmaktadır. Yani sadece danışmanının başarılı olması bu çalışma için yeterli olmayacaktır. Ekibinizin danışmanla uyumu, yol haritasına bağlı olmanız, rakiplerin bu yöne yapacağı yatırım gibi farklı farklı etkenler vardır.
Potansiyel SEO uzmanınızdan 1-1,5 yıl arası için brand ve non-brand anahtar kelimeleri için bir öngörü raporu talep edin. Bu raporda size sunulacak verilerin derinliğini, rakiplerin kategorilendirilme biçimini ve sağlanacak olan organik trafiğin Google Ads maliyeti karşılığını inceleyeceğinizi belirtin. Bu çalışma danışmanın sizin ürününüze veya işletmenize sağlayacağı katkının olası başarı grafiğini ve doğru hedefleme yapabilmenizi sağlayacak çalışma olacaktır.
Görüştünüz SEO Danışmanını İşe Almak İsteyip İstemediğinize Karar Verin
Danışmanın size ilk temas ettiği zamanki yaklaşımı, talep ettiğiniz şeyleri karşılayabilme refleksi, ekibinizle olan uyumu, yaklaşımı ve şirketinizi benimsemesini inceleyerek o SEO uzmanıyla çalışmak isteyip istemediğinize karar verin! SEO’nun her geçen dönem için en geçerli veriye dayalı bir çalışma olduğu düşünüldüğünde, yapacağınız anlaşmanın sadece bir işe alım olmadığını aslında bir stratejik partnerlik olduğunu unutmamalısınız.
Her şeye rağmen işinizin profesyonel bir şekilde yönetilmesi için mutlaka profesyonel SEO çalışması hizmeti veren bir ajans ile çalışmanızı öneririz.