Skip to main content

İçindekiler

Temel Google Ads Reklam Verme Bilgileri

Yazımıza başlamadan önce Google ve Google reklamlarının nasıl çalıştığını anlamanıza fayda sağlayacak püf noktayı sizinle paylaşmak isterim. Özellikle pandemiyle birlikte gelişen ve değişen dijital pazarlama ve dijital reklamlar, reklam veren sayısındaki artış nedeniyle reklam platformları arasında en önemli olanı ise Google’dır. Direkt olarak potansiyel müşterilerinize ulaşma fırsatı sunan, farklı reklam kampanyaları ile farklı satış modelleri geliştirebileceğiniz bambaşka bir platformdur. 

Fakat bu kadar başarılı olmasının arkasında yatan nedenden de bahsetmeden geçemeyeceğim. Google kullanıcılarını her zaman eğitme eğiliminde olan bir şirket olarak, kullanıcı dostu bir mantalitede çalışır. Sürekli olarak kendini algoritmalarla günceller, kurallarına uyanı ödüllendirir uymayanları ise cezalandırır. 

Bunu aslında basit bir ödül sistemi olarak görebiliriz. Doğru anahtar kelimelerle, kreatiflerle ve call to action mesajları ile çok düşük ücretlerle, alakalı bir potansiyel müşteri kitlesi ile bir araya gelebilirsiniz. Bu fiziksel dünyada neredeyse imkansıza yakın bir durumdur. Bu yüzden Google’da reklam verme üzerine yapabileceklerinizin sınırı yok gibidir. 

Yazımızın devamında Google reklamlarının işleyişini, Google reklam verme modellerini ve her bir reklam modeli için örnekler içeren bilgileri bulacaksınız. 

Google Reklam Terimleri ve Kısaltmaları

İster reklamveren isterseniz medya satın alma yapan bir profesyonel olun Google’da reklam vermeden önce bilmeniz gereken bazı terimler vardır. Bu bilgilere sahip olmak, dijital reklamcılığı anlamanıza yardımcı olacak metrik bilgilerinden oluşur. Gelin dijital anlamda genel kültürünüzü de geliştirecek Google reklam terimlerine birlikte göz atalım. 

BGBM: Açılımı ‘Bin Gösterim Başına Maliyet’ olan bu metrik, reklam verirken ne şekilde ücretlendirileceğinizi belirlemenizi sağlar.

GTBM: Açılımı ‘Geliştirilmiş Tıklama Başına Maliyet’ olan bu metrik, reklamınızla ilgili dönüşümleri en üst seviyeye çıkarmaya yarayan ve Google tarafından yönetilen bir Google Ads teklif stratejisidir.

TBM: Açılımı ‘Tıklama Başına Maliyet’ olan bu metrik, hedefleriniz doğrultusunda reklamlarınız ile etkileşime geçen her bir kullanıcı eylemi için ödeyeceğiniz maliyeti gösterir.

GBM: Açılımı ‘Gösterim Başına Maliyet’ olan bu metrik, reklamlarınızın kullanıcılar tarafından görüntülendiği zaman ödeyeceğiniz maliyeti gösterir.

EBM Teklifi: Açılımı ‘Edinme Başına Maliyet’ olan bu metrik, her bir başarılı satış veya eylem için ne kadar dönüşüm elde ettiğinizi gösterir.

Manuel TBM: Açılımı ‘Manuel Tıklama Başına Maliyet’ olan bu metrik, Google Ads yönetiminde ileri seviye olarak adlandırabileceğimiz bir teklif stratejisidir. Reklamverenler her bir eylem için ödemek istedikleri maksimum miktarı belirler. Reklamınız açık artırmalara bu ücret dahilinde rekabet eder. Yüksek tıklama maliyetleri bu şekilde kontrol altına alarak, maliyetlerinizi optimize edebilirsiniz. 

ROI: Açılımı ‘Return Of Invesment’ olan bu metrik, kısaca yatırım getirisi olarak tanımlanır. Reklam kampanyanızda harcadığınız total maliyetin, dönüşüm sayısına bölünmesiyle elde edilir.

TO: Açılımı ‘Tıklama Oranı’ olan bu metrik, reklamınızın görüntülenme sayısının, toplam etkileşim sayısına bölünmesiyle bulunur. Bu oran ne kadar yüksek ise reklamlarınızın başarısı da o kadar yüksek demektir.

YG: Açılımı ‘Yatırım Getirisi’ olan bu metrik, kampanya sonucunda elde ettiğiniz net kazancın, reklam maliyetine bölünmesiyle hesaplanır. Yatırım Getirisi hesaplamak, işinizin finansman yönetimi açısından oldukça önemlidir. Size yol gösterir.

Google Algoritmalarının Çalışma Mantığı

Yazının girişinde sizlerle Google’ın dijital reklam ve pazarlamada nasıl bu kadar iyi dönüşüm sağladığından bahsetmiştim. Bu başarısının arkasında kendini sürekli olarak algoritmalar ile yenilemesi, kullanıcılarına sürekli iş modellerini geliştirmeye yönelik yönlendirmeler sunması ve Big Data’yı çok iyi yorumlamasında yatıyor. 

Her bir algoritma kendi içinde farklı iyileştirmeler getiriyor. Böylece tüketicinin aradığı ürünü, alakalı satıcıya en kısa yoldan ulaştırma fırsatı bizler için doğuyor.

Google bugüne kadar tam 9 adet algoritma paylaştı. Peki, algoritmalar nasıl çalışır? Her ne kadar bahsetmiş olduğumuz algoritmalar, Arama Motoru Optimizasyonu temelli ve organik trafiğe yönelik güncelleştirmeler olsa da reklam verirken bu değerlendirme aşamalarını bilmeniz gerekir. Bu bilgiler, kampanyalarınızı oluştururken seçeceğiniz anahtar kelimelerde, hedeflemelerde ve internet sitenizi geliştirmenizde size epey yardımcı olacak.

Meraklısı için Google’ın çıkarmış olduğu algoritmaların isimlerini de paylaşmak faydalı olacaktır; Fred, Pop-Up Spam Reklam Güncellemesi, Mobilegeddon Güncellemesi, RankBrain Güncellemesi, Panda Güncellemesi, Penguen Güncellemesi, Hummingbird Güncellemesi, Pigeon Güncellemesi, Payday Loan Güncellemesi, EMD Güncellemesi ve Page Layout Güncellemesi.

Arama Geçmişi ve Lokasyon

Şimdi..Basitçe Google algoritmalarının çalışma mantığından bahsedelim ve sonrasında Google Ads üzerindeki en popüler 2 reklam verme modeline geçerek, bilgilerimizi pekiştirelim. 

SEO ve SEM Arasındaki Farklar

SEO ve SEM kavramları, dijital pazarlama ihtiyacı duyan her işletme için oldukça önemli iki kavramdır. SEO, organik trafik yaratma ve hiçbir maliyet ödemeden ürününüze veya hizmetinize ait internet sitesinin, içeriğin kullanıcılar tarafından yapılan aramalarda üst sıralarda yer alması için yapılan teknik bir çalışmadır. SEO Ajansı işletmenizin organik trafikle büyümesine yardımcı olabilir.

SEM ise işletmelerin hedef kitlelerine ulaşması için yer alan farklı reklam modellerini kullanarak, belirleyeceği bir kampanya planı dahilinde belirleyeceği maliyetlerle arama sonuçlarında üst sıralarda görünmesidir. 

İki kavramı bir ailenin iki çocuğu olarak imgeleyebilirsiniz. Nasıl ki aile içinde çocuklar birbirinden ayrılmaz, farklı karakterlerde ve görünüşte olsalar bile aynı değerleri ve aynı hedefleri temsil ederler. 

Biz yazımızın devamında, SEM yani Arama Motoru Pazarlaması başlığı altında, Google Ads reklam modellerine değineceğiz. Çünkü bu kısım zamanı, hedefi, bütçeyi ve dönüşümü planlamanız gereken bir süreçtir. Başta zor gözükse de arayüze aşina oldukça, kampanyalarınızın başarıya ulaştığını gördükçe ve cirolarınız arttıkça oldukça zevkli bir hal alacağından emin olabilirsiniz. 

Peki, Google Ads nedir? Reklamlar nereden verilir? Nasıl optimize edilir? Hedef kitleler nasıl yönetilir? İstatistikler nasıl yorumlanır? Gibi sorular şimdiden kafanızda belirdiyse gelin bu detayları birlikte inceleyelim. 

Google’da Reklam Nasıl Verilir?

Her şeyden önce bir Google hesabınızın olması gerekir. Bu hesap ile Google Ads platformuna giriş yaparak, profilinizde kampanyalarınızı düzenlemeye, ölçümlemeye ve raporlamaya yarayacak bazı temel ayarları yapmanız gerekir. 

Bilgi Notu: Bu adımlara geçmeden önce bilmeniz gereken en önemli şey; Google Ads platformu üzerinden işletme hedefinize, hedef kitlenize veya ürününüze göre farklı reklam modelleri ile yaratıcı, etkili ve dönüşümü yüksek kampanyalar oluşturabilmenizdir. 

Şimdi kaldığımız yerden devam edelim Google reklam verme ve hesap kurulumu ile ilgili önemli detayların üzerinden adım adım geçelim.

  1. www.ads.google.com’a gidin.
  2. Kayıt olmak için Google hesabınız kullanıcı adı ve şifreniz ile oturum açın.
  3. Şimdi ise karşınıza çıkan ekranda Yeni Google Ads Hesabı sekmesini tıklayın ve bingo!

4. Bu noktadan sonra şirketinizle ilgili bilgileri daha hızlı doldurmak için Google Benim Hesabım profilinizi eksiksiz doldurmaya özen gösterin.

İlk Kampanya Deneyimi: Google Arama Ağı Reklamları

Bu aşamada sizleri Google’ın kullanıcı dostu, pratik ara yüz karşılıyor ve Google Ads reklam modelimiz olan Google Arama Ağı reklamları ile ilk kampanyamızı oluşturuyoruz.

Peki, nelere dikkat etmeliyiz? 

Aşağıda hayali bir örnek üzerinden bu konuya biraz değinelim.

  • Size verilen karakter sayısını asla aşmayın. 
  • Sade, anlaşılır ve net olun.
  • Açıklama kısmında ürünün faydasından bahsedin, harekete geçirici (call to action) mesajınıza mutlaka yer verin.

Anahtar Kelimelerinizi, Google’ın da size verdiği öneriler ile birleştirerek oluşturun. 

Size uygun lokasyonları belirterek, farklı konumları hedefleyin. Eğer yerel bir işletmeyseniz kendi işletme lokasyonunuzu seçerek, potansiyel müşterileriniz ile etkileşime geçebilirsiniz.

Google Ads’in sağladığı bir diğer kolaylık ise bütçenize göre size tahmini aylık aranma sayası gibi tahminleri göstererek, ne kadar bütçe harcayacağınız konusunda sizi yönlendiriyor olmasıdır.

Kampanyamızla ilgili son kontrolü yaptığımız bölümde tüm detayları kontrol ediyoruz.

Ödeme bilgilerimizi girdikten sonra kampanyamızı değerlendirmeye gönderiyoruz. 24 saat içinde onaylanan kampanyanız hemen aktif oluyor. Bütçenize göre en efektif şekilde Google algoritmaları tarafından optimize ediliyor.

İçeriğimizin giriş kısımlarında Google Ads Reklam Hesabı oluşturmayı ve hızlıca Google Ads Arama Ağı Reklam kampanyası oluşturmayı deneyimlemiştik. Şimdi ise kampanyanızı, daha etkili ve profesyonelce tasarlamak için ‘Uzman Modu’ altında erişebileceğiniz ara yüze geçiyor ve adım adım nasıl kampanya oluşturulacağını anlatıyoruz.

‘Kampanyalar’ sekmesinden ‘Yeni Kampanya’ sekmesini tıklayarak, reklam hedefimizi seçiyoruz. Daha iyi anlamanız için yarattığımız kurguda bir tuhafiye dükkanı olarak adımları kurguladığımız için bu noktada ‘Web Sitesi Trafiği’ni seçerek ilerliyoruz. Fakat siz kampanya hedeflerinize göre farklı seçenekleri seçebilirsiniz.

Reklam Türünü Seçmek

Önümüze gelen sekmede Google Arama Ağı’nı seçerek, kampanya ayarlarını yapmaya devam ediyoruz. Burada yapacağınız ayarlar bu kampanya altında yayınlayacağınız tüm reklam setlerini ve reklamları kapsayacağı için bu doğrultuda ayarlarınızı yapmanızda fayda var.

 

Kampanya Ayarları

Kampanyalar’ sekmesinden ‘Yeni Kampanya’ sekmesini tıklayarak, reklam hedefimizi seçiyoruz. Daha iyi anlamanız için yarattığımız kurguda bir tuhafiye dükkanı olarak adımları kurguladığımız için bu noktada ‘Web Sitesi Trafiği’ni seçerek ilerliyoruz. Fakat siz kampanya hedeflerinize göre farklı seçenekleri seçebilirsiniz.

Google Reklam Bütçesi ve Teklif Stratejisi Belirleme

Kampanya ayarlarımızı yaparken bir diğer önemli konu bütçe ve sizden hangi koşullarda ücret alınacağını belirlemenizdir. 

Teklif Stratejisi Çeşitleri

Google Ads Arama Ağı’nda 5 farklı teklif stratejisi bulunur. Bunlardan en önemli ikisi ise ‘Dönüşümler’ ve ‘Tıklamalar’ teklif stratejisidir. Biz kampanya kurgumuz dahilinde ‘Tıklamaları’ seçerek ilerliyoruz. Kısaca diğer teklif verme stratejileri ise şöyledir; 

  • Dönüşümler
  • Dönüşüm Değerleri
  • Tıklamalar
  • Diğer Optimizasyon Seçenekleri
  • Gösterim Payı

Tıklama Başına Maliyet Üst Sınır Belirleme

Tıklama başına ücret verme teklif stratejisini seçtiğimizde hemen altındaki kutucuğu işaretleyerek, reklamlarınızın rekabet edeceği diğer reklamlar ile açık artırmaya girerken, ödeyeceği maksimum ücreti sınırlayabilirsiniz.

Kampanya Ağ Seçimi ve Konumlar

Google Ads Arama Ağı reklamları ile Google Ads Görüntülü Reklam Ağı’nı eş zamanlı olarak kullanabilirsiniz fakat Arama Ağı’nda anahtar kelime bazlı olarak ilerleyeceğimiz için Görüntülü Reklam Ağı’nda efektif bir sonuç alamayabilirsiniz. Bu yüzden iki farklı reklam kampanyasını ayrı ayrı tasarlamak ve yayınlamak gerekir. Böylece elde edileceğiniz istatistikler ve veriler daha kapsamlı olacaktır.

İleri Düzey Kampanya Ayarları

Bu adımdan sonra kampanyanızın ileri düzey ayarlarına geçmiş bulunuyoruz. Aslında buraya kadarki kısım Google Ads Hesap Açma başlığı altındaki adımlarla neredeyse aynıydı fakat ileri düzey planlamada pek çok farklı iletişim taktiği sizleri bekliyor. Gelin, tıklama ve dönüşüm sayılarını artıracak bu fonksiyonları birlikte inceleyelim.

Artık Kampanya içerisinde reklam gruplarını tasarlama kısmına geldi. Reklam grupları kısaca belirli bir kreatif, metin ve hedeflemenin yer aldığı Kampanya altı gruplardır. Yani eğer tam teşekkürlü bir kampanya oluşturmak isterseniz kampanyanızın yapısı şu şekilde olmalıdır;

  1. Kampanya  
  2. Reklam Grubu 1 + Reklam Grubu 2 + Reklam Grubu 3 
  3. Reklam 1 + Reklam 2 + Reklam 3

Bu kısa bilgiyi verdikten sonra Standart bir reklam grubunda Google Ads Arama Ağı reklamımız için anahtar kelimelerimizi belirlememiz gerekir. Hesabımızı oluştururken Google İşletmem ve diğer Google platformlarına ait işletme hesaplarınızı doldurduğunuzu varsayarak, önerilen anahtar kelimeleri ve bizim ekleyeceklerimizi bu adımda reklam grubumuza ekliyoruz.

Belirttiğimiz gibi reklam grubumuzu adlandırdıktan ve anahtar kelimelerimizi seçtikten sonra bir alt planlamaya yani reklamlarımızı oluşturmaya geçiyoruz. Bu adımda neyse ki Google, tamamen algoritmalar ve davranışlar üzerinden sizleri yönlendirdiği ‘Reklam Gücü’ değerlendirmesi ile ne kadar etkili reklam metinleri oluşturduğunuzu test edebilirsiniz.

Bu alanda reklamınızın gözükeceği başlıkları ve açıklamaları, belirlediğiniz anahtar kelimeleri baz alarak geçirmeniz gerekmektedir. Böylece sorgu yapan kullanıcılar eğer anahtar kelimeniz ile alakalı ise reklamınızı görme olasılığı artacaktır. Burada başlık ve açıklama kısmına olabildiğince çok işletmemizi ve sunduğumuz hizmetleri anlatan metinler girmemiz gerekiyor. Çünkü Google bu başlık ve açıklamaları otomatik olarak farklı kombinasyonlarla hedef kitlenize sunarak, hangisinin daha iyi performans gösterdiğini ölçmeye eğilimlidir. 

Etkileyici ve Benzersiz Google Reklam Metinleri Oluşturmak

Bir önceki adımda bahsettiğimiz ‘Reklam Gücü’ alanı, kampanyanızı oluştururken size epey yardımcı olacak bir araçtır. Google reklam verme süreçlerini kontrollü bir şekilde basite indirgeyerek, hiç bilmeyen birine bile bu konuda öncülük edebilecek bir algoritmaya sahiptir. 

Telefon Uzantısı

Telefon Reklam Uzantısı’nda, Google Ads Arama Ağı reklamlarınızın başlık ve açıklama kısmına ek olarak, reklamınızla ilintili olarak telefonunuzu gösterebilirsiniz. Hedef kitleniz direkt olarak numaranıza tıklayarak sizi arayabilir. 

Uygulama Uzantısı

Uygulama Uzantısı’nda, Google Ads Arama Ağı reklamlarını kullanarak, hedef kitlenizin işletmenize ait uygulamayı direkt olarak indirmesini sağlayabilirsiniz.

Potansiyel Müşteri Form Uzantısı

Potansiyel Müşteri Formu Uzantısı’nda, Google Ads Arama Ağı reklamlarını kullanarak, hedef kitlenizin ürününüze veya hizmetinize ait hazırladığınız formu doldurmalarını sağlayabilirsiniz. Bu uzantı reklamınıza ek olarak arama motorunda gösterilir.

Potansiyel Müşteri Formu Nasıl Oluşturulur ve Eklenir? 

Peki, bu form nasıl yapılır? Sağ olsun Google bunu da düşünmüş ve kolayca form oluşturmanız için size Google Arama Ağı ile uyumlu bir form oluşturma aracı sunmuş. Bu formu kullanarak, hedef kitlenizle indirimler, müşteri memnuniyeti, veri toplama vb. gibi konular özelinde etkileşime geçecek form fikirleri oluşturabilirsiniz.

Promosyon Uzantısı

Promosyon Uzantısı’nda, Google Arama Ağı reklamınıza ek olarak, açıklama kısımlarının altında direkt olarak sizin belirleyeceğiniz rakamlar ve indirim oranları dahilinde uzantılar ekleyerek, hedef kitlenizin direkt olarak bu indirimleri görmesini sağlayabilir ve tercih sebebi olabilirsiniz.

Fiyat Uzantısı

Fiyat Uzantısı’nda, hedef kitlenizi hızlıca etkilemek ve alışveriş yapması için internet sitenize yönlendirmek için bu uzantıları kullanabilirsiniz. Bu sayede ürün veya hizmetinize ait fiyatları hedef kitlenize önden göstererek, onları etkileyebilirsiniz.

Son Adım: Google Ads Kampanya Detaylarınızı Kontrol Edin ve Yayınlayın

Kampanyamızı oluşturduk. Reklam grubu altında farklı açıklamalar ve başlıklarla ilgi çekici metin kombinasyonları hazırladık. Anahtar kelimelerimizi belirledik. Reklamlarımızı oluşturduk. Sıra geldi son adıma bu adımda şimdiye kadar yaptığımız tüm işlemleri son bir kez kontrol ediyor ve kampanyayı yayınlıyoruz.

Google Görüntülü Reklam Ağı, Google’a kayıtlı internet sitelerin yanı sıra Gmail ve Youtube’da da gösterilebilen reklamlardır. Neredeyse tüm küçük/ orta/ büyük işletmelerin Google’da var olduğunu düşünürsek, GDN reklamları ile yaklaşık olarak 2 milyondan fazla internet sitesinde hedeflemeleriniz doğrultusunda reklam gösterebilirsiniz. Google Arama Ağı reklamlarından daha farklı dinamiklere sahip olan Google Görüntülü Reklam Ağı, özellikle e-ticaret işletmeleri için oldukça önemli bir reklam modelidir. 

Etkili Google Ads Görüntülü Reklam Kampanyaları Oluşturmak

Google Ads Görüntülü Reklam Ağı üzerinden kampanya oluşturmaya başlamadan önce kampanyalarınızı yöneteceğiniz ara yüzü biraz tanıyalım. 

Unutmadan söyleyelim eğer ‘Akıllı Mod’ görünümü aktif ise aşağıda ekran görüntülerini paylaştığımız adımları göremeyebilirsiniz. Bunun için ‘Uzman Mod’ görünümüne geçmeniz gerekmektedir. İki mod arasında hızlıca geçiş yapmak için sağ üst köşede bulunan ‘Ayarlar’ sekmesinden, ‘Uzman Moduna Geç’ seçeneğini aktif etmeniz gerekiyor. 

Google Ads Kampanya Ana Sayfası ve Genel Görünüm

Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra aşağıdaki gibi bir ara yüz sizi karşılayacak. Bu bölümde Google Ads üzerinde aktif olan Google Ads Arama Ağı, Google Ads Görüntülü Reklam Ağı, Youtube Reklamları ve Alışveriş Reklamları’nıza ait tüm detayları görebilecekseniz. 

Kampanyalara Bakış ve Kampanya Oluşturma

Sol bölümde ‘Kampanyalar’ bölümüne tıklıyoruz. 

Bu adımla birlikte Google Ads Görüntülü Reklam Ağı üzerinde ilk reklamınızı oluşturmaya başlamak üzereyiz. Gelin, etkili ve yüksek dönüşümlü reklam oluşturmak için nelere dikkat edilmeli adım adım üzerinden birlikte geçelim.

Kampanya Hedefi Seçimi

‘Yeni Kampanya’ seçeneğini tıkladığımızda ise karşımıza ürün veya hizmetimizin reklamını yaparken hedefimizin ne olduğunu belirlememiz gerekiyor. Peki, sizin için en iyi seçenek hangisi? Bu adımda satış, web sitesi trafiği gibi hedefler direkt olarak ürün satışına olanak kılarken, uygulama tanıtımı, ürün ve markayı değerlendirme gibi alternatif hedefler ise hedef kitleniz özelinde bilgi toplamanızı ve varsa uygulamanızı direkt olarak indirmelerine olanak sunan hedeflemeleri kapsar.

Reklam Modeli Seçimi

Bir sonraki adımda içeriğimizin de konusu olan ‘Görüntülü Reklam Ağı’ seçeneğini seçiyoruz. 

Kampanya Ayarları 

Kampanya Ayalarında bize karşılayan bölümde ise standart görüntülü reklam kampanyasını seçerek ilerliyoruz. Bu adım otomatik olarak işaretli gelmektedir. Siz de kampanyalarınızı ilk defa oluştururken bu adımı seçmenizi öneririz. Daha önce Google Ads üzerinden hiç reklam vermediğiniz için Google algoritmalarının işletmenizi ve reklamlarınıza gelen geri dönüşleri değerlendirmesi ve işlemesi gerekmektedir. 

Makineye dayalı bu öğrenme gerçekleştiğinde ileri seviye reklam vermek için detaylara göz atabilirsiniz. Bu adımda ek olarak işletmemize ait internet sitesini giriyor ve kampanyamıza bir ad veriyoruz. 

Kampanya yapınızı oluştururken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta genelden özele doğru bir adlandırma akışı yapılmasıdır. Böylece ilerleyen dönemlerde kampanya sayınız arttığında veya farklı hedef kitlelere farklı reklamlar göstermek istediğinizde karışlığın önüne geçebilirsiniz.

Kampanya ayarları devamında ise lokasyon ve dil ayarlarınızı yaparak devam ediyoruz. Eğer dil seçeneğine farklı bir dil dahil etmek isterseniz yine bu alandan ekleme yapabilirsiniz. Örneğin; eğer İngilizce dil seçeneğini aktif ederseniz, reklamlarınız Google’ı İngilizce kullanan kişilere de gösterilir. Bu da hedefleme yaparken bilmeniz gereken bir diğer önemli noktadır.

Detaylı Kampanya Ayarları

Bu aşamaya kadar basit düzeyde kampanya ayarlarını yaptık. Bundan sonra ise kampanyamızın detaylı ayarlamalarını yapmak üzere ‘Diğer Ayarlar’ sekmesini tıklıyoruz. Aşağıda detaylı kampanya oluşturmak için pek çok ayar görüyorsunuz. Gelin, hepsinin üzerinden teker teker geçelim.

Reklam Rotasyonu Belirleme

Reklam Rotasyonu kısaca reklamınızın göstereceği performans doğrultusunda Google tarafından otomatik mi yoksa manuel olarak sizin mi belirleyeceğinizi seçmenize olanak tanır. 

‘Optimize Et’ seçeneği, oluşturacağınız farklı reklam setlerinde gösterilen reklamların hangisi iyi performans verirse Google bu reklamı daha fazla ön plana çıkartır ve maliyetlerinizi optimize etmeye yönelik hareket eder.

‘Optimize Etme’ seçeneği ise oluşturduğunuz reklamları başarı kriterini göz ardı ederek, eş zamanlı olarak yayınlamanıza olanak sağlar.

Cihaz Hedefleme

Cihaz hedefleme ayarı ise genel olarak hizmet veya ürün satışı yapan işletmelerin pek değiştirmesi gereken bir ayar değildir. Fakat bazı istisnalar da bulunmaktadır. Örneğin; eğer bir oyun geliştirici iseniz ve uygulamanız daha IOS üzerinde yayınlanmamış ise bu adımdan sadece Android cihazları hedefleyerek, reklamlarınızı daha planlarken optimize edebilirsiniz. 

Kampanya Başlangıç ve Bitiş Tarihi

Kampanyanızın başlangıç ve bitiş tarihlerini belirlediğiniz bölümdür. Bu ayarları kampanyanızı yayınladıktan sonra da değiştirebilirsiniz. Yapacağınız değişiklikler eğer günlük bütçe belirtmiş iseniz tekrar hesaplanır ve size sunulur.

İçerik Hariç Tutma

Google Ads Görüntülü Reklam Ağı’nda, Google’a kayıtlı sitelerin çok olması nedeniyle, reklamlarınızı planlarken ürün veya hizmetinizin dahil olmadığı kategorileri çıkarmanız kampanyanızın başarısı için oldukça önemlidir. Zira bir ‘Tuhafiye Dükkânı’ olarak siyasi veya cinsel içerikler içeren bir sitede reklamımızın gösterilmesini istemeyiz. Bir başka örnekte ise eğer Youtube reklamlarına uygun boyutlarda banner reklamımız yoksa yine bu seçeneği hariç tutarak, tıklama dönüşüm oranlarımızı optimize edebilir, daha düşük ücretler ödeyebilirsiniz.

Bütçe ve Teklif Verme

Kampanyamıza ait detaylı hedeflemeye geçmeden önce bütçemizi ve teklif stratejimizi belirliyoruz. Günlük olarak bütçenizi girmeniz her zaman sizin için daha etkili sonuçlar getirecektir. Bütçenizi girdikten sonra seçtiğiniz teklif verme stratejinize göre sağ tarafta ‘Tahmini Performansınız’ başlığı altında bütçeniz dahilinde kaç tıklama ve gösterim alabileceğinize dair bir tahmin yer alır. Bütçenizi bu rakamlara göre azaltabilir veya çoğaltabilirsiniz.

Hedefleme

Gelelim hedefleme ayarlarına.. Bu adımda 3 farklı hedefleme modeli bulunmaktadır. Bunların hepsini kullanabileceğiniz gibi sadece birini veya birkaçını da seçebilirsiniz. Biz tüm bu hedefleme modellerini teker teker açıklayarak devam edelim.

Kitle Segmenti Hedefleme

Bu bölümde aşağıdaki konularda hedeflemeler yaparak, reklamlarınızı göstereceğiniz kişileri tercih edebilirsiniz.

  • Ayrıntılı Demografik Hedefleme; hedef kitlenizi dil, yaş, cinsiyet ve lokasyon olarak detaylı olarak hedeflemenize olanak sağlar.
  • İlgi Alanları ve Alışkanlıkları; Tıpkı Facebook ve Instagram’da olduğu gibi kullanıcıların ilgi alanları ve dijital alışkanlıklarını baz alarak detaylı bir hedefleme olanağı sunar. 
  • Pazarda Öne Çıkan Konular ve Araştırmalar; Mevcut pazardaki kullanıcıların aramalarına yönelik tahminler üzerinden hedefleme yapmanıza olanak sağlar.
  • İşletmeniz İle Etkileşime Geçen Kişiler; Pikseller ve Google Analytics aracılığı ile işletme reklamlarınız ile daha önceden etkileşime geçmiş hedef kayıtlı hedef kitlelerinizi aktif etmenize olanak sağlar.
  • Birleşik Segmentler; Yukarıda belirtilen farklı hedefleme modelleriyle oluşturduğunuz hedef kitleleri birbirleri ile kesiştirerek, direkt hedefe yönelik kampanyalar oluşturmanızı sağlar.
  • Özel Kitle Segmentleri; Eğer farklı iletişim ve reklam kanallarından elde etmiş olduğunuz iletişim ve mail bilgileri varsa bu adımdan harici bir şekilde yükleyebilir. Bu data ile eşleşen kullanıcılara reklamınızı gösterebilirsiniz.
Demografik Hedefleme

Bu bölümde detaylı olarak hedef kitlemizin demografik detaylarını belirliyoruz ve tanımlıyoruz

İçerik Hedefleme

İçerik hedefleme bölümünde ise ‘Anahtar Kelimeler’, ‘Konular’ ve ‘Yerleşimler’ olmak üzere 3 farklı yol bulunmaktadır. 

  • Anahtar Kelimeler; Belirleyeceğiniz anahtar kelimeler ile Google Reklam Ağı’na kayıtlı ilgili internet sitelerinde ürün veya hizmetinize ait reklamlarınızı gösterir.
  • Konular; Belirleyeceğiniz konulara ait Google Reklam Ağı’na kayıtlı ilgili internet sitelerinde, uygulamalarda ve videolarda ürün veya hizmetinize ait reklamlarınızı gösterir.
  • Yerleşimler; Belirleyeceğiniz spesifik internet siteleri, videolar, uygulamalar ve Youtube kanallarında ürün veya hizmetinize ait reklamları gösterir.

Kampanya, bütçe ve hedefleme ayarlarımızı yaptıktan sonra Google Ads Görüntülü Reklam kreatiflerini oluşturmaya başlayabiliriz. Bu adımda ister profesyonel olarak tasarladığınız veya tasarlattığınız banner tasarımlarını yükleyebilir, isterseniz de Google’ın sizin için oluşturacağı tasarımları kullanabilirsiniz.

Fakat belirtmeden geçemeyeceğiz profesyonel görseller kullanmanız dönüşüm oranlarınızı artıracağı gibi maliyetlerinizi de minimuma indirecektir. Zira Google’ın otomatik tasarım önerileri pek kullanışlı olmayabiliyor.

İlgi çekici kreatif tasarımları oluşturmak için ne yapmalı?

İlgi çekici reklamlar oluşturmadaki ön önemli nokta işletmenizi, ürününüzü veya hizmetinizi anlatan kaliteli görseller ve harekete geçirici mesajlardır. Ayrıca görsellerinizi hazırlarken Google’ın reklam kurallarına ve görsel boyutlarına göre hazırlamanız gerekmektedir. Aksi taktirde reklamlarınız gösterilmeyecek ve kampanyanızın başarı/ kalite puanı düşecektir. 

Google Görüntülü Reklam Ağı Görsel Boyutları

Google Görüntülü Reklam Ağı’nda uymanız gereken bazı kurallardan kurallardan bahsederek, ileride kampanyanızı oluştururken yaşayabileceğiniz problemleri bertaraf etmeniz için bilmeniz gereken önemli konuların başında gelir.

Google Görüntülü Reklam Ağı’nda banner reklamlarınızı tasarlarken size yardımcı olacak reklam boyutlarını aşağıda sizler ile paylaşıyoruz. Bu boyutlar, görsellerinizin en iyi etkileşim alması beklenen boyutların bir özeti niteliğindedir. Bu istatistiki bilgi Google tarafından belirli periyotlar ile güncellenen bir bilgidir ve günceldir. 

En çok tercih edilen ölçüler; 300×250, 970×250, 300×600, 728×90, 160×600, 320×50

Son yıllarda influencer’ların ve içerik üreticilerinin de desteğiyle, Youtube Reklamları işletmeler tarafından neredeyse Google Ads Arama Ağı Reklamları ve Google Ads Görüntülü Ağ Reklamları kadar ilgi görmektedir. Bunun bir diğer nedeni genç nüfusun Youtube’da çok fazla zaman tüketiyor olmasıdır. Eğer işletmeniz veya markanız için 15-24 yaş arası bir hedef kitle tanımınız var ise Youtube Reklamları sizin için oldukça avantajlı olabilir. 

Etkileyici video reklamlar ve buna bağlı olarak kullanacağınız tamamlayıcı reklam görselleri, kampanyanızın hedefe ulaşma yüzdesini artıracaktır. Gelin, Youtube’da kullanabileceğiniz reklam modellerini inceleyerek, kampanya düzenlemek hangi gereksinimlere ihtiyaç duyacağınızı birlikte inceleyelim.

Youtube Reklamları, 7 farklı ana modele sahiptir. Bu reklam modellerinin her biri farklı özelliklere, gösterim boyutlarına ve kreatif tarzlarına denk gelir.

1. Atlanabilir Reklamlar 

Youtube videolarının başında, ortasında veya sonunda gösterilen ve 5 saniye sonra izleyiciler tarafından atlanabilen bir reklam türüdür.

  • Boyut: 16:9 veya 4:3 oranına sahip ve Youtube’a yüklenmiş bir video
  • Çözünürlük: Min 854×480, 1280×720, 1920×1080, önerilen 720p veya 1080p
  • Format: MP4, MPEG4
  • Ses: MP3 veya AAC
  • Uzunluk: Min 12 saniye, ideali 30 veya 60 saniye olmasıdır.

2. Görüntülü Reklamlar

Google Ads Görüntülü Reklam Ağı’nda Youtube videolarını hedeflediğinizde Youtube videolarının sağ tarafında gösterilen bir reklam türüdür.

  • Boyut: 300×250
  • Format: JPG, JPEG, GIF, PNG, HTML5
  • Dosya Boyutu: 150 KB (Maksimum)
  • Animasyon Uzunluğu: 30 Saniye (Maksimum)

3. Yer Paylaşımlı Reklamlar

Youtube videolarının alt kısmında, videonun %20’sini kaplayacak şekilde gözüken ve izleyicilerin direkt olarak reklam görseline tıklayarak, hedef URL’e yönlendiği bir reklam türüdür.

  • Boyut: 468×60 veya 728×90
  • Format: JPG, JPEG, GIF, PNG (Sabit banner olmalıdır)
  • Dosya Boyutu: 150 KB (Maksimum)

4. Atlanamayan Video Reklamlar

Direkt olarak Youtube videolarının başında, ortasında veya sonunda gösterilen ve 5 saniye sonra izleyiciler tarafından geçilemeyen bir reklam türüdür.

  • Boyut: 16:9 veya 4:3 oranına sahip ve Youtube’a yüklenmiş bir video
  • Çözünürlük: Min 854×480, 1280×720, 1920×1080, önerilen 720p veya 1080p
  • Format: MP4, MPEG4
  • Ses: MP3 veya AAC
  • Uzunluk: Min 15 ila 20 saniye arasında değişmektedir, bulunduğunuz ülkenin standartları farklılık gösterebilir.

5. Bumber Reklamlar

Tıpkı atlanamayan video reklamlar gibi gösterilen fakat tek farkı toplamda sadece 6 saniye olan reklam bir türüdür. 

  • Boyut: 16:9 veya 4:3 oranına sahip ve Youtube’a yüklenmiş bir video
  • Çözünürlük: Min 640×360 veya 480×360
  • Format: MP4, MPEG4
  • Ses: MP3 veya AAC
  • Uzunluk: 6 saniye

6. Sponsorlu Kart Reklamları

Youtube videolarının sağ üst kısmında ve tıklandığında farklı ürün, hizmet listelerinin görülebileceği bir reklam türüdür.

  • Boyut: 1:1 kare
  • Format: JPG, GIF, PNG resim olmalı
  • Dosya Boyutu: 5 MB (Maksimum)

7. TrueView Keşfet Reklamları

Youtube reklam aramalarında, ana sayfada ve izlenen video içeriklerde gösterilen, hizmetinize veya ürününüze ait küçük bir görsel ve sınırlı karakterde metnin yer aldığı bir reklam türüdür.

  • Boyut: 16:9 veya 4:3 oranına sahip ve Youtube’a yüklenmiş bir video
  • Çözünürlük: Min 854×480, 1280×720, 1920×1080, önerilen 720p veya 1080p
  • Format: MP4, MPEG4
  • Ses: MP3 veya AAC

Bölüm 2: Reklam Vermeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Bölüm 1’de sizlerle paylaştığımız önemli bilgilerin özeti niteliğinde hazırladığımız bu rehberde kısa konu başlıkları ile faydalanabileceğiniz bilgileri özetledik. Başucu bilgi notu tadında belirttiğimiz bu önemli noktalara dikkat ederek başarılı bir kampanya oluşturabilir, yönetebilir ve karlarınızı artırabilirsiniz.

Yeni Başlayanlar için Google Ads Arama Ağı Reklamları

  • Uzman Mod kullanarak hem ara yüze hem kampanya yönetim süreçlerine hâkim olun.
  • Kelime Planlayıcı da anahtar kelime tercihlerinizin hacimlerini, gösterimlerini ve tıklama tahminlerini mutlaka ölçümleyin. Kampanyalarınızı oluştururken Google’ın size önerdiği ve sizin bulduğunuz anahtar kelimelerden bir liste oluşturmaya çalışın.
  • Anahtar kelime tercihlerinizde mutlaka negatif eşleme kullanın.
  • Teklif stratejinizi kontrol etmek için maksimum tıklama ve dönüşüm ücretleri için üst sınır belirleyin. 
  • Reklamınıza ait başlık ve açıklama metinlerini yazarken özgün olmaya ve anahtar kelimelerinizi metin içinde kullanmaya özen gösterin.
  • Mutlaka hizmetinizi veya ürününüzü ön plana çıkartacak 3 adet uzantı kullanın. 
  • Reklamlarınızı izleyerek, optimize edin.

Yeni Başlayanlar için Google Ads Görüntülü Reklamları

  • Farklı reklam grupları ve farklı hedef kitleler oluşturarak, hangisinin daha iyi performans verdiğini gözlemleyin.
  • Hedef kitlenizi anahtar kelimeler, yerleşimler ve ilgi alanları ile daraltın.
  • Reklam kategorinizi iyi belirleyin. Hedef kitle hariç tutarken, sektör dışı alanları mutlaka kampanya dışarısında bırakın.
  • Google Görüntülü Reklam Ağı banner ölçülerini öğrenin. Statik veya animasyon kreatiflerin yüklenirken hangi teknik detayların gerekli olduğunu bilin.
  • Mutlaka profesyonel olarak görsel tasarım desteği alın. Google Ads Görüntülü Reklam’larında kaliteli görsel ve yaratıcı metin olmazsa olmazdır.
  • Google Analytics üzerinden yeniden pazarlama reklamlarını kullanmaya özen gösterin. Markanızı hedef kitleniz ile birden fazla kez buluşturmaya çalışın.
  • Reklam sonuçlarını analiz ederek, kullanıcılarınızın hangi ölçülerde banner tasarımlarına daha çok tepki verdiğini ölçün. Bütçenizi ona göre yönetin.

Google Analytics ve Google Merchant Center Ne İşe Yarar?

Google Analytics 

Yukarıda bahsettiğimiz adımlardaki püf noktalar kampanyanızın başarıya ulaşması için ne kadar önemliyse yaptığınız iletişimin takibini yapmak, satış stratejilerinizi edindiğiniz bilgi ve ölçümlere göre planlamak oldukça önemlidir. Adından da anlaşılabileceği gibi Google Analytics, Google Arama Ağı, Google Reklam Ağı, Youtube Reklamları ve diğer reklam modellerinde yayına aldığınız kampanyaların ölçümlerinin yapıldığı, hangi reklamınızın kaç kere görüldüğü, tıklandığı, sitenizi kaç kişinin ziyaret ettiği gibi önemli metrikleri anlık ve geriye dönük olarak ölçümleyeceğiniz harika bir yardımcıdır. 

Amacınız her ne olursa olsun kullanıcılarınızın veya takipçilerinizin davranışlarını ölçümlemeniz için olmazsa olmaz bir Google aracıdır.

Google Merchant Center

Google Merchant Center, özellikle e-ticaret platformunuzda yer alan on binlerce ürünü sistematik ve kolay bir şekilde Google’a yüklenmenizi sağlayan yardımcı bir araçtır. Ayrıca, kolay yüklemenin dışında ürünlerinizi düzenleyebilir, direkt olarak kampanyanıza entegre edebilir ve Google Alışveriş Reklamları ile entegre bir şekilde kullanabilirsiniz.

Reklam Ödemeleri Nasıl Yapılır?

Reklam ödemeleriniz konusunda Google size oldukça esnek ödeme seçimleri sunmaktadır. Reklam ödemelerinizi yaparken ‘Manuel Ödeme’yi seçerseniz; önden bakiye yükleyerek reklamlarınızın gösterilmesini sağlarsınız. Bununla birlikte şirket veya bireysel kredi kartınızı sisteme bağlayarak, reklamlarınızın ay sonu sizin belirleyeceğiniz tarih aralığında kredi kartınızdan tahsil edilmesini sağlayabilirsiniz.

Google ads reklam yönetimi üzerine bizden destek alabilirsiniz.

Haydar Özkömürcü

Growth Hacker, Dijital Pazarlama Eğitmeni.