Skip to main content

Sosyal medya platformları, çevrimiçi bir topluluk oluşturan kullanıcıların paylaşımını ve etkileşimini  sağlayan teknoloji olarak ön plana çıkıyor. Sosyal Medya Yönetimi olgusunun önemli hale geldiği  günümüzde Twitter, Instagram, Facebook, Pinterest, Snapchat, YouTube, Tumblr gibi çevrimiçi  platformların genel adını yansıtırlar. Ayrıca, sosyal medya çözümlerinin ve hizmetlerinin geliştirilmesini,  dağıtımını ve yönetimini sağlayan web tabanlı bir teknolojiyi meydana getirirler. Sosyal medya  platformları, eksiksiz sosyal medya ağı işlevselliği ile sosyal medya web siteleri ve hizmetleri oluşturma  yeteneği sağlar. Bunun yanı sıra, bireylere, topluluklara ve kuruluşlara paylaşma, birlikte oluşturma ve  tartışma araçları sağlayan web tabanlı ve mobil teknolojileri kullanan son derece etkileşimli bir araç  imkanı tanır. 

Sosyal meyda platformlarının sağladığı bazı yenilikler şöyle sıralanabilir: 

∙ Yeni insanlarla tanışmak ve uluslararası sınırları aşan arkadaşlar edinmek için bir platform  sağlarlar. 

∙ Kullanıcıların tutkularını ve ilgi alanlarını paylaşan diğer gruplara katılmalarına izin verir. ∙ Kullanımları ücretsizdir (ama hepimizin bildiği gibi “satın alacak bir ürün yoksa ürün sizsiniz”). ∙ Özel forumlar veya platformlar, potansiyel olarak yeni bir iş bulmak için geniş bir ağ sağlar. ∙ Twitter gibi ağlar, gerçek zamanlı (bazen doğru) haberler almanın değerli bir yolu haline geldi.  

Genellikle bu bilgiler, herhangi bir geleneksel medya yanlılığı veya karışık görüş olmaksızın  ‘ham’ olarak görülebilir. 

∙ Erken dönem sosyal medya platformlarının popülaritesinin artmasıyla birlikte, iş dünyasının  artan trendi fark etmesi an meselesiydi. Bilgili girişimciler kendilerini ve (veya başkalarının)  ürünlerini tanıtmak için hızla vagona atladılar ve sonunda bugün hepimizin aşina olduğu kitlesel  sosyal medya pazarlama endüstrisine dönüştüler. 

Sosyal Medya Siteleri

Sosyal medya tüm hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Arkadaşlarımız ve ailemizle bağlantı kurmak, güncel olayları takip etmek ve belki de en önemlisi kendimizi eğlendirmek için kullanıyoruz. Bu nedenle, insanların neredeyse yüzde 70’i dünya çapında 2,6 milyardan fazla aktif kullanıcı sosyal ağ sitelerini kullanıyor. Ancak, bu her zaman böyle değildi.
Sadece 2005’te, ABD’deki sosyal medya penetrasyonu sadece yüzde 5’ti ve internetin geri kalanının çoğu bunun ne olduğunu bile bilmiyordu. Bütün bunlar, sosyal medya tarihinin kısa ama çalkantılı bir tarih olduğu ve onu incelemek, etrafımızdaki dünyanın ne kadar ve ne kadar hızlı değiştiğini daha iyi anlamamıza yardımcı olabileceği anlamına geliyor.
Sosyal medya ne zaman başladı sorusuna birazdan cevap vereceğiz ama öncesinde sosyal medyanın ne olduğunu tanımlamamız gerekiyor. Sosyal medyanın tarihine çok fazla girmeden önce, sosyal medya ile tam olarak ne demek istediğimizi bilmemiz önemlidir. Çoğumuz sosyal medyayı gördüğümüzde fark edebiliyoruz ama biraz daha spesifik olmaya çalışmalıyız. “Sosyal medya tanımı” için hızlı bir Google araması, sayısız sonuç ortaya çıkaracaktır, ancak hepsi şu veya bu şekilde aşağıdaki tanımı yansıtacaktır:
Sosyal medya, insanlar tarafından bilgi, fikir, mesaj ve videolar gibi diğer içerikleri paylaşmak için ağlar, topluluklar ve kolektifler oluşturmak için kullanılan farklı çevrimiçi iletişim biçimleri olarak anlaşılmaktadır.
Bu tanımdan iki şey öne çıkıyor:
∙ Sosyal medya çevrimiçi iletişimi içermelidir, yani sosyal medyanın tarihi internetin icadından ve yaygın olarak benimsenmesinden önce başlayamaz;
∙ Sosyal medya, kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğe bağlıdır. Bu nedenle tipik web siteleri ve bloglar sosyal medya dünyasına dahil edilmez. Bu sitelerde yalnızca belirli kişiler paylaşımda bulunabilir ve yüklenen içerik türleri üzerinde önemli kısıtlamalar vardır.
Bu tanımı kullanarak, sosyal medya platformlarını WhatsApp ve Viber gibi mesajlaşma uygulamaları, Facebook ve LinkedIn gibi profil tabanlı platformlar, YouTube gibi video portalları ve ayrıca G gibi e posta istemcileri gibi çok çeşitli şeyler olarak anlayabiliriz. Bununla birlikte, özellikle insanların dünyadaki sosyal medya platformlarını nasıl kullandıklarına bakmaya başladığınızda, birçok başka sosyal ağ sitesi var.

Sosyal Medya Platformları Kuruluş Tarihleri

Birçok insan, sosyal medyanın tarihini, 19. yüzyılın sonundan bu yana meydana gelen iletişim  teknolojisindeki büyümeye bağlamayı sever. Ortak bir başlangıç noktası, Samuel Morse’un 1844’te  Washington, D.C. ve Baltimore arasında gönderdiği ilk telgrafıdır. 

Ancak, daha önceki tanımımızdan yola çıkarak, bu tür bir iletişim sosyal medya tarihi olarak  nitelendirilemez. Birincisi, “çevrimiçi” gerçekleşmedi ve ikincisi, telgraflar daha büyük herhangi bir  topluluğa bulunmuyordu. Bunun yerine, iki kişi arasında bireysel mesajlar göndermek için  kullanıldıklarını hatırlayalım. Dolayısıyla, sosyal medyayı çok daha büyük bir sürekliliğin parçası olarak  düşünmek ilginç olsa da, sosyal medyanın gerçek tarihi 1970’lerde internetin ortaya çıkmasıyla başlar. 

İnternetin kökleri, çeşitli özel ve kamu kuruluşlarının bilgisayarları birbirleriyle iletişim kurmanın  yollarını denemek ve bulmak için çalıştığı 1960’larda ve 1970’lerdedir. Bu bir anlamda çevrimiçi sosyal  medyanın başlangıcı olarak kabul edilebilir. Ancak, kişisel bilgisayarların daha normal hale gelmesi,  sosyal medyanın ortaya çıkmasına zemin hazırlayan 1980’lere ve gerçekten 1990’lara kadar değildi. 

Ek olarak, 1990’larda blog yazarlığının ortaya çıkışı, sosyal medya çağının başlamasına yardımcı oldu.  Sıradan bir insanın internete girip düşündüklerini, hissettiklerini, yaptıklarını ve kişisel haberlerini  yazabileceği ve bu gönderilerin her an herkes tarafından okunabileceği ve yanıtlanabileceği fikri,  insanların sosyalleşmeye başlamasına yardımcı oldu.

LinkedIn Ne Zaman Başladı?

LinkedIn, tarihteki ilk sosyal medya sitelerinden biriydi. 28 Aralık 2002’de Reid Hoffman, Allen Blue, Konstantin Guericke, Eric Ly ve Jean-Luc Valliant tarafından kuruldu. Başlangıçta, profesyonel ağ oluşturmaya odaklanan ve insanların şirketlerle olduğu kadar iş ve okul bağlantılarıyla bağlantı kurmasına olanak tanıyan bir siteydi. Bugün, bu hala LinkedIn’in birincil amacıdır. Bu amaca bu güne
kadar sadık kaldı. Şu anda LinkedIn’in 575 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı var ve en çok ziyaret edilen siteler için Alexa Sıralamasında 285. sırada yer alıyor.

MySpace Ne Zaman Oluşturuldu?

Orijinal sosyal ağ siteleri grubu arasında MySpace belki de en popüler ve etkili olanıydı. 1 Ağustos  2003’te başlatılan MySpace, hızla dünyanın en büyük sosyal medya sitesi haline geldi ve tüm dünyada  milyonlarca aktif kullanıcıyı birbirine bağladı. Bir dosya depolama platformu olarak başladı, ancak hızla  popülerlik kazanmasına katkıda bulunan çevrimiçi bir sosyal ağa geçti. 

2005 yılına gelindiğinde, MySpace’in burada kalacağı tüm dünya için açıktı, bu nedenle bazı büyük  şirketler onu satın almaya ilgi göstermeye başladı. Bu, MySpace’in Rupert Murdoch tarafından  yönetilen İngiltere merkezli medya holdingi News Corp.’a 580 milyon dolara satılmasıyla sonuçlandı.  Kısa bir süre sonra, 2006’da MySpace, dünyanın en çok ziyaret edilen web sitesi olarak Google’ı geride  bıraktı. 

Facebook Ne Zaman Kuruldu?

Facebook, 4 Şubat 2004’te Mark Zuckerberg’in yanı sıra Eduardo Saverin, Andrew McCollom, Dustin  Moskovitz ve Chris Hughes tarafından kuruldu. Facebook, Harvard öğrencilerine özel bir sosyal medya  sitesi olarak başladı, ancak hızla Ivy League’in geri kalanına, Stanford ve MIT’ye yayıldı. Ancak, 2006’dan  sonra Facebook, bir üniversite ile bağlantısı olup olmadığına bakılmaksızın 13 yaşından büyük olduğunu  iddia eden herkes tarafından kullanılabilme imkanı tanıdı. 

Lansmanından ve ardından genişlemesinden sonra, Facebook hızla büyüdü ve 2008’de dünyanın en  çok ziyaret edilen sitesi olarak MySpace’i geride bıraktı. Bugün, Alexa trafik sıralamasında yalnızca  Google ve YouTube’un arkasında 3. sırada yer alıyor. 

Şu anda Facebook’un 2,6 milyardan biraz fazla aktif kullanıcısı var ve bu sayı, lansmanından bu yana  sürekli olarak arttı. Bu, tüm dünya nüfusunun yüzde 30’unun biraz altında. Facebook dünyanın en  popüler sosyal medya platformudur. 

Twitter Ne Zaman Başladı?

Twitter 21 Mart 2006’da Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone ve Evan Williams tarafından kuruldu. Çince,  Japonca ve Korece dışındaki tüm dillerde karakter sınırlarını iki katına çıkardığı 2017 yılına kadar  sürdürdüğü bir politika olan kullanıcıları yalnızca 140 karakterle sınırlayarak kendini farklılaştırdı.  Twitter, 2013 yılında halka açıldı ve 14,2 milyar dolar değerindeydi. Bugün, yaklaşık 335 milyon aylık  aktif kullanıcısı var.

Instagram ne zaman başladı?

Instagram, 6 Ekim 2010’da Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından başlatıldı. Yalnızca fotoğraflara ve  video paylaşımına odaklanan ve yalnızca fotoğrafların bir karede çerçevelenmesine izin vererek  (2015’te kaldırılan bir kısıtlama) akıllı telefonlara özel bir uygulama haline gelmekten kendini ayırdı. 

Instagram, lansmanından sonra hızla büyüdü ve sadece iki ayda bir milyon kayıtlı kullanıcıyı aştı. Şu  anda 1 milyar aktif kullanıcıya sahip ve bu da onu dünyanın en popüler altıncı sosyal medya platformu  yapıyor. 2012’de Facebook, Instagram’ı yaklaşık 1 milyar dolar nakit ve hisse senedi karşılığında satın  aldı.

Snapchat ne zaman başladı?

Snapchat, Evan Spiegel, Bobby Murphy ve Reggie Brown tarafından Eylül 2011’de başlatıldı. Ayırt edici özelliği, kullanıcıların birbirlerine açıldıktan kısa bir süre sonra kaybolacak fotoğraflar göndermesine izin vermesiydi.

Bugün Sosyal Medya

Günümüzde sosyal medya, insanların arkadaşları ve aileleriyle nasıl bağlantı kurduğunun ayrılmaz bir parçasıdır. Genel olarak, dünya çapında yaklaşık 2,62 milyar sosyal medya kullanıcısı var ve bu sayının 2025 yılına kadar 4 milyarın üzerine çıkması bekleniyor.
Genel olarak, günümüz pazarına Facebook, Twitter ve Instagram gibi bir avuç şirket hakimdir, ancak giderek daha rekabetçi bir pazarda yeni kullanıcı arayışları, tekliflerini yenilemeye devam etmelerini sağlamıştır. Bu yenilikleri Instasize gibi profesyonel kalitede çevrimiçi sosyal medya araçlarının ortaya çıkışıyla birleştirdiğinizde, Facebook’un piyasaya ilk girmesinden bu yana sosyal medyadaki gönderilerin türü ve profesyonelliği önemli ölçüde değişti.
Sosyal medyanın tarihinden bir şey öğrenebilirsek, bu değişmeye devam edecek. Yeni şirketler ortaya çıkacak ve insanların tercihleri değiştikçe eskileri ölecek veya başka bir şeye dönüşecek ve onlar gibi sosyal medyanın tarihini yeniden yazacaklar.

En Popüler Sosyal Ağlar Nelerdir?

Bu platformların her birinin küresel çevrimiçi topluluğa ne kadar derinden ulaştığını bilmek, şirketinizin sosyal medya pazarlama stratejisi için kritik öneme sahiptir. Markanızın pazarlama çabalarını hangi sosyal ağa odaklayacağını seçmek çok önemli bir karardır ve yalnızca önseziyle alınmamalıdır. Elbette, belirli bir sosyal medya platformu markanız için “doğru” gelebilir, ancak sıçrama yapmadan önce bir sürü başka değişkeni göz önünde bulundurmanızı öneririz. Bunlar arasında “göreli popülerlik” ve “büyüme” en önemli iki faktördür. İşte size en popüler sosyal ağların ilk beşi ve onlar hakkında ipuçlarını içeren listemiz…

Facebook – 2.74 Milyar Aktif Kullanıcı

Facebook, sosyal medya platformlarının tartışmasız ağır sıklet şampiyonu. Facebook, dünyaya yalnızca internetin ne olabileceğini göstermekle kalmayıp, aynı zamanda insanların birbirleriyle etkileşim biçimini de temelden değiştiren sosyal medya devidir.
Şirketin çalkantılı ilk günleri ve epik tartışmalarla devam eden ilişkisi, 2004 lansmanından bu yana akıllara durgunluk veren bir büyüme elde etmesini engellemedi.
Facebook’un bir milyon aboneye ulaşması sadece on ay ve bir milyara ulaşması sadece sekiz yıl aldı. Şubat 2021 itibariyle, Facebook 2,74 milyar aktif kullanıcıya sahip – her gün yaklaşık 500.000 yeni kullanıcı veya her saniye altı yeni kullanıcı ile büyüyen bir sayı. Muazzam popülaritesine rağmen, Facebook dünyanın en çok ziyaret edilen web sitesi değil. Şaşırtıcı bir şekilde, 25,5 milyar aylık ziyaretleri, YouTube’un 34,6 milyarı tarafından geride kaldı ve Google’ın 92,5 milyarı tarafından tamamen gölgede kaldı.

YouTube – 2.291 Milyar Aktif Kullanıcı

Listemizdeki en popüler ikinci sosyal medya platformu olan YouTube, süper etkileyici 2,29 milyar kayıtlı kullanıcıyla geliyor.
Ancak, kayıtlı bir kullanıcı olup olmadığına bakılmaksızın herkes YouTube içeriğinin keyfini çıkarabileceğinden, bu rakam platformun gerçek popülaritesinin en doğru temsili olmayabilir. Şirket, yalnızca dünyanın önde gelen video paylaşım platformu değil, aynı zamanda Google’ın 1,65 milyar dolarlık satın alma hedefi olma yolunda çok sayıda teknik ve yasal engeli aştı.

WhatsApp – 2.0 Milyar Aktif Kullanıcı

2009 yılında iki eski Yahoo! WhatsApp’ın asıl amacı, bir anlık mesajlaşma (IM) uygulaması olmak değil, bir kullanıcının adres defterindeki her girişin adının yanında “durumları” göstermekti.
Kurucu Jan Koum’un bir arkadaşı olan Alex Fishman, Forbes’a “Bir noktada bir tür anlık mesajlaşma haline geldi” dedi.
WhatsApp, 2020’de ulaştıkları bir dönüm noktası olan 2 milyardan fazla kullanıcı tabanına sahip üç sosyal ağ platformundan biridir.

Facebook Messenger – 1.3 Milyar Aktif Kullanıcı

Ana platformlarındaki bir hizmetin bu prestijli listede dördüncü sıraya çıkması, Facebook’un gücü hakkında çok şey söylüyor.
Ayrıca, dünyanın en popüler sosyal ağına yerleştirilmiş olmasına rağmen, Messenger’dan önemli ölçüde daha iyi performans gösterebildiklerini WhatsApp hakkında çok şey söylüyor.

Instagram – 1.221 Milyar Aktif Kullanıcı

Dünyanın en popüler fotoğraf paylaşım uygulaması, toplam 1,22 milyar küresel aktif kullanıcısıyla 5. sırada yer alıyor.
2009 yılında eski Google çalışanı Kevin Systrom tarafından kurulan Instagram, o zamanın sosyal medya ortamının inanılmaz derecede özenli bir analizinin ürünüdür.
Erken bir tohum finansmanı turu, Systrom’un başlangıçta viski ve burbon meraklılarını çekmeye odaklanan uygulamayı daha geniş bir şeye döndürmesine izin verdi. Endüstriyi tanımlayan görüntü işleme teknolojisine sahip bir şey ve o sırada diğer tüm görüntü paylaşım hizmetlerinden çok daha sürükleyici bir sosyal deneyim sunuyor.
Sonuç, bir sosyal ağın mutlak canavarıydı. Facebook’un 1 milyar dolara satın aldığı Nisan 2012’ye kadar Instagram, kullanıcı tabanını 35 milyona çıkarmıştı. Üç ay sonra, 80 milyon kullanıcıya ulaştı. Haziran 2016’ya kadar 500 milyon rakamına ulaştı.

Sosyal Ağ Sitelerinin Kullanım Amacı Nedir?

İnsanlar sosyal ağ sitelerini çeşitli amaçlar için kullanmaktadır. Sosyal medyanın dört ana kullanımı ön  plandadır: paylaşım, öğrenme, etkileşim ve pazarlama.

Paylaşım

Sosyal medya ile bilgi ve fikirleri çeşitli şekillerde paylaşabilirsiniz. Farklı satış noktaları, kendi fikirlerinizi  yazılı olarak, resimlerle veya videolar ve ses kayıtları aracılığıyla yayınlamanıza izin verir; ve ayrıca  kitlenizi ilginç makalelere, resimlere ve videolara bağlantı kurabilirsiniz. Paylaştığınız bilgiler özel veya  herkese açık olabilir. Örneğin, bir kişiye özel bir mesajı e-posta ile gönderebilir ve YouTube aracılığıyla  küresel bir kitleye bir video yayınlayabilirsiniz. 

Öğrenme

Sosyal medya aynı zamanda kişisel öğrenme araçları olarak da hizmet edebilir. Arkadaşlarınız ve aileniz hakkında güncellemeler alabilir veya topluluğunuzda ve dünyada neler olup bittiğini öğrenebilirsiniz. Bilgi akışının dolaysızlığı, en son haberlerin özünü neredeyse olduğu gibi almanızı sağlar. Günümüzde, son dakika haberleri, TV ve gazeteler gibi geleneksel medyanın ayrıntılı olarak kapsayabilmesinden önce genellikle sosyal medya aracılığıyla yayınlanmaktadır. Sosyal medya, aynı zamanda, günün büyük sorunlarıyla ilgili kamuoyu duyarlılığını veya daha az acil bir düzeyde, yeni bir restoran veya film hakkındaki görüşleri de ortaya çıkarabilir.

Etkileşim

Sosyal medyanın belki de en güçlü unsuru interaktif doğasıdır. Sosyal medya, insanlar arasındaki  geleneksel zaman ve mesafe engellerini yıkıyor. Skype gibi görüntülü sohbet teknolojileriyle dünyanın  her yerinden insanlarla yüz yüze konuşabilirsiniz. Facebook ve mobil cihazlarda, arkadaşlarınızla ve 

ailenizle dijital olarak sohbet edebilir ve metin yazabilirsiniz. Twitter medya mensupları, kamu  görevlileri, profesyonel sporcular ve ünlülerle etkileşim kurmanıza bile izin verir. 

Pazarlama

Sosyal medya giderek daha fazla pazarlama amacıyla kullanılıyor. İşletmeler kendilerini ve ürünlerini tanıtmak için sosyal medyayı kullanır. Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar fon toplar ve yardım etkinliklerini teşvik eder. Bireyler kendilerini potansiyel işverenlere pazarlar. Ve sizin için önemli olan fikirleri ve olayları tanıtmak için bir Instagram reklam ajansı ile işbirliği yaparak sosyal medyayı kullanabilirsiniz.
Sosyal ağ sitelerinin en fazla kullanım amaçları ise şöyle sıralanıyor:

  1. Arkadaşlarınızın yaptıklarıyla bağlantıda kalmak için (%42)
  2. Haber ve güncel olaylardan haberdar olmak için (%41)
  3. Boş zaman doldurmak için (%39)
  4. Komik veya eğlenceli içerik bulmak için (%37)
  5. Diğer insanlarla genel ağ oluşturma (%34)
  6. Arkadaşlıklar için (%33)
  7. Başkalarıyla fotoğraf veya video paylaşmak için (%32)
  8. Fikirleri paylaşmak için (%30)
  9. Satın alınacak yeni ürünleri araştırmak için (%29)
  10. Yeni insanlarla tanışmak için (%27)

 

Haydar Özkömürcü

Growth Hacker, Dijital Pazarlama Eğitmeni.