Skip to main content

Tüketim Nedir?

Tüm tüketim süreçlerine dahil olan bireylerin tüketici olarak dinamik hale gelmesi, Sosyal Medya Yönetimi çağında tüketim kavramını ön plana çıkarmıştır. Bireyler, yaşam pratikleri ne olursa olsun, tamamen tüketicidir. “Tüketici” terimi, bir kişinin veya hane halkının ihtiyaçlarını, isteklerini veya arzularını karşılamak için ürün veya hizmet satın alan veya edinme eğiliminde olan kişi olarak adlandırılabilir. Ayrıca tüketiciler, kişisel ihtiyaçlarını önemseyen bireyler olarak kabul edilebilir. Birbirinden farklı ihtiyaç ve gereksinimleri olan tüketiciler birbirinden bağımsız olarak farklı tüketim davranışlarına sahiptir. Bir ürünün kullanımını veya satın alınmasını içeren “tüketim” kavramı ihtiyaçları karşılamak için bir dizi yapı kullanır. Tüketim, bireyin veya çevresindekilerin ihtiyaç ve isteklerini bir kazanım olarak karşılayabilme sürecidir.

Tüketim Toplumunun Özellikleri Nelerdir? 

“Tüketici toplumu”, İkinci Dünya Savaşı’nın (1939-1945) sona ermesinden sonra Batı toplumlarının tüketim odaklı yaşam biçimini ifade etmek için kullanılmaya başlanan bir kavramdır.
Tarih boyunca toplumlar her zaman şu veya bu şekilde tüketmişlerdir. Tüketim toplumu hakkında konuşurken, kitlesel olarak üretilmiş (yani, büyük miktarlarda ve düşük maliyetli) malların nasıl elde edileceğine atıfta bulunulur. Bu nedenle firmalar için artık üretim değil, ürettikleri ürünleri nasıl satacaklarına odaklanıyorlar.
Bu, firmaları bu malları piyasaya sürmek için bir dizi araca (pazarlama ve reklamcılık gibi) başvurmaya zorlar. Böylece, gerekli malların ve olmayanların satın alınmasını teşvik etmeye başlar. Bu toplumlarda “tüketimcilik”ten bahsetmemek mümkün değil. Mal ve hizmetlerin aşırı ve gereksiz tüketiminden bahsediyoruz.
Tüketim toplumlarında, yalnızca talep edilenden daha fazla (kitlesel üretimin düşük maliyetleri nedeniyle) üretilmeyen, aynı zamanda olmayan mallar ve hizmetler çok çeşitli mal ve hizmetler vardır. insanların yaşamları için her zaman gereklidir.
Bu şekilde şirketler, pazarlama ve reklam yoluyla, ihtiyaçları yapay olarak yaratmayı yönetir ve daha sonra ürünleri aracılığıyla karşılamayı teklif eder.
Bu toplumlar, büyük miktarda mal ve özellikle İnternet’in ortaya çıkmasıyla birlikte giderek daha fazla hizmet ve bunları üreten çok sayıda marka ile karakterize edilir. Bu nedenle, pratikte boş olmalarına rağmen, farklılıklarının ne olduğunu vurgulamaları gerekir. Reklam ve pazarlamanın bir kez daha belirleyici olduğu yer burasıdır.
Programlı eskitme, tüketim toplumlarında belirleyici bir kavramdır.Kasıtlı olarak faydalı bir ömre sahip olan ürünlerin imalatıdır. Önceden belirli bir dayanıklılıkla üretilirler, böylece sahipleri onu atmak ve yenisini almak zorunda kalır.
Açıkçası, ürünlerini bu slogan altında üreten firmalar, tüketicinin fiyat ve kalite arasındaki ilişkinin uygun olduğunu düşünmesi, o markayı tekrar seçmesi ve rekabetin markasına dönmemesi için onları yönetiyor.
Programlı eskitme, tüketim toplumunu ayakta tutmanın bir yoludur. O olmadan, belirli bir ürünün (cep telefonu gibi) üreticilerinin piyasaya çıkar çıkmaz birçok satış yapması muhtemeldir.
Tüketim toplumları içinde, onları diğer toplum türlerinden farklılaştıran bazı uygulamalar gözlemlenebilir. Bunları tanımlayan bazı örnekler şunlardır:
∙ İnsanlar, gereksiz veya yapay olarak yaratılmış ihtiyaçları karşılamak için mal ve hizmetleri tüketirler.
∙ Şirketler düşük kaliteli ürünler ürettikleri için hızlı bir şekilde atılır ve değiştirilir. ∙ Ekonomik başarı, değerler skalasının en üstünde yer alır.
∙ Tüketiciler gelirlerinin üzerinde harcama yapmak için kredi kartı ile taksitli ödeme gibi farklı finansman yöntemlerini kullanmaktadır.
∙ Tüketiciler sürekli olarak ürünleri kullanmaya ve fırlatmaya yatkındır.
∙ İnsanların kimliği, tükettiklerine göre inşa edilir.
∙ Marka, tüketicisinin ait olduğu veya ait olmayı arzuladığı sosyal statünün bir göstergesi haline gelir.
İnsanları bu tür toplumları satın almaya ve böylece sürdürmeye teşvik eden sebeplerden bazıları şunlardır:

Moda

Bir grup insan tarafından belirli bir zamanda ve yerde paylaşılan lezzetler, kişinin o mala gerçekten ihtiyacı olup olmadığına bakılmaksızın tüketicileri kendilerine uygun malları üretmeye iter.

Reklam

Şirketler tarafından gereksiz ihtiyaçlar yaratmak için teşvik edilen stratejiler genellikle önemli bir tüketim motorudur.

Finansman

Malları o anda para saymadan ele geçirmenin farklı yollarının olması, tüketimi teşvik ediyor.

Tüketim Kültürü Ne Demek?

tuketim kulturu

Tüketim kültürü genel olarak sosyal statü, değerler ve faaliyetlerin mal ve hizmetlerin satın alınması ve tüketilmesine odaklandığı bir kültür olarak tanımlanabilir. Başka bir deyişle, tüketim kültüründe, yaptığınız şeyin, neye değer verdiğinizin ve nasıl tanımlandığınızın büyük bir kısmı, bir şeylerin satın alınması ve tüketilmesi etrafında döner.
Tüketim kültürü terimi, modern insan toplumunun güçlü bir şekilde tüketimciliğe maruz kaldığı ve sosyal davranışları teşvik eden kültürel bir uygulama olarak mal ve hizmet satın almanın merkeziliğini vurgulayan bir teoriye atıfta bulunur.
Tüketim kültürlerinin tarihi geriye doğru izlenebilir ve belirli süreksizlik dönemleriyle ilişkilendirilebilir. Uluslararası tarihçilik, son üç yüzyılda tüketimcilik tarihinde üç farklı dönem belirleme eğilimindedir:
∙ 18. yüzyılda İngiltere’de egzotik içecekler ve giysiler gibi belirli ürünlerin popülerleşmesiyle başlayan ilk dönem;
∙ 19. yüzyılın ikinci yarısında alışveriş uygulamalarının başladığı ilk büyük mağazaların ortaya çıkmasıyla ikinci bir evre;
∙ 1950’lerde bir kitle toplumunun başarılması, bir Atlantik pazarının inşası ve kültürün Amerikanlaşması sürecinin başlamasıyla başlayan üçüncü aşama.
Geleneksel dönemlendirmenin kesinliğini reddetmeden, giderek artan sayıda bilim insanı tarafından son yıllarda tüketim tarihine ve pratiğine olan ilgi, tüketim kültürlerinin yeni yorumlarını gün ışığına çıkardı. Bu yeni bakış açıları, fenomeni daha uzun bir süre boyunca süreklilik bağlamında ele alır. Bu bakış açılarına göre, Avrupa’daki sömürge genişlemesi nedeniyle ekonomik sistemde derin bir değişimin meydana geldiği 17. ve 18. yüzyıllar arasındaki dönemden itibaren Avrupa’da tüketim kültürlerinin başlangıcını vurgulamak mümkündür.

Tüketim Ve Medya

Toplum medyanın bir ürünü olduğu kadar medya da toplumunun bir ürünüdür. Medyanın resmettiği imgeler, kavramlar ve rüyalar, kolektif arzularımızdan, dileklerimizden, en fantastik düşüncelerimizden ve hastalıklı fikirlerimizden oluşan toplumun patlamalarıdır, bunların hepsi Medya’da toplanır.
Medya, tüm formlarında ve nasıl tüketirsek tüketelim tükettiğimiz tüm içerikten oluşur ve bu genellikle bir insan, grup, ulus vb. içinde yerelleştirilir. Medya ve tüketim, tüketicilerin ilgi alanları ve tercihleri; satın alınabilirlik; ulaşılabilirlik; cinsiyet ve kullanımı yasaklayan diğer sosyal normlar konusunda çeşitli faktörler tarafından belirlenir.
Modern zamanlar, sürekli büyüyen kanallar, gazeteler, radyolar ve ardından televizyon aracılığıyla tasvir edilen görüntülerin ve fikirlerin çoğalmasını görmeye başladı. Bugün web, medyanın kalplerimize ve zihinlerimize girdiği yeni ortamdır, ancak web’i bu kadar benzersiz yapan şey, herkesin kendi dünya fikrini başkalarının görmesi için yaratabileceği tekil gerçektir.
Medya tüketimi ruh halimizi, kendimiz hakkında nasıl hissettiğimizi ve dışımızdaki dünya hakkında nasıl hissettiğimizi etkiler. Duygusal tepkimizi hedef alan sürekli olarak olumsuz içerik tüketmek, zihinsel sağlığı ve genel olarak günlük üretkenliği bozar. Bazıları artan stres, düşük özgüven, yalnızlık, göz yorgunluğu ve kötüleşen üretkenlik seviyeleri yaşayabilir. Bu, daha önce belirtilen semptomların bir kısmını veya tamamını yaşıyorsanız, medya içeriğine tüm erişimi silmeniz gerektiği anlamına gelmez. Ekran başında geçirdiğiniz süreyi izlemek, içeriği görüntülemek için harcadığınız süreyi nasıl sınırlayacağınızı belirlemenize yardımcı olabilir. İş için bilgisayar başında olmanız gerekiyorsa, gözlerinizi bir dakikalığına kapatmak kadar basit bir şey, beyninizin aldığı uyarıyı azaltabilir ve sıfırlamanıza izin verebilir.

Sosyal Medyanın Tüketici Davranışları Üzerindeki Etkisi

Sosyal medya, tüketici hayatında giderek daha önemli bir rol kazanmıştır. Kalıcı bir sosyal ağ varlığı oluşturmak ve çevrimiçi iletişim yoluyla etkileşim kurmak, modern toplumun çok popüler ve kaçınılmaz bir alanı haline geldi. Sosyal ağlar, hem perakendecilerin hem de tüketicilerin çevrimiçi marka topluluklarının oluşturulmasına katıldığı, tüketici-marka ilişkilerinin kademeli olarak ortaya çıkması ve desteklenmesi için harika bir platformu temsil eder. Pazarlama perspektifinden, dünyanın her yerindeki tüketiciler, çevrimiçi ağızdan ağıza iletişim yoluyla, marka satın alma süreçlerinde yeni modeller oluşturarak birbirleriyle güçlü bir şekilde bağlantılıdır.
Artık her zamankinden daha fazla alıcı sosyal medya ağlarında. Tüketiciler incelemeler ve öneriler arıyor. Bu nedenle, çeşitli sosyal medya platformlarında belirgin bir çevrimiçi varlığa sahip olmak çok önemlidir.
Pazarlamadaki son trend, sosyal medyanın tanıtılmasıdır. Sosyal medya, potansiyel müşterileri başlangıçtan satın alma aşamasına ve ötesine kadar etkileme gücüne sahiptir.
Başlamak için, tüketicilerin markanız ve sunduğu ürünler hakkında farkındalığa ihtiyacı vardır. Daha sonraki bir aşamada, seçimlerini daraltmaya başladıklarında, seçimlerini ikna etmek için bir sosyal medya etkileyicisine ihtiyacınız var. Müşteri ve marka arasında sürekli bir diyalog, ilişkiyi güçlü tutmak için çok önemlidir. Çekici ve bilgilendirici içerik, müşterileri markanıza yapıştırabilir.
İşte sosyal medyanın tüketici davranışını etkilediği 4 yol:

Ürün farkındalığı oluşturur

Sosyal medya, belirli bir ürün hakkında farkındalık oluşturmaya çalışan tüketiciler üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. İnsanlar bir sorunla karşılaştıklarında çözüm aramaya başlarlar. Ancak çoğu zaman insanlar hangi ürün veya hizmetin sorunlarını çözeceğini bilemezler. İnsanlar ürününüzden nasıl haberdar olur? Kitlenin büyük bir bölümü markanızı sosyal medyada dağıtılan içerikler aracılığıyla tanımaktadır

Satın alma kararlarında daha büyük bir güç olarak Sosyal Kanıt

Sosyal medya, satın alma kararları için daha büyük bir güç olarak sosyal kanıtın evrimiyle sonuçlanmıştır. İnsanların çevrelerindeki insanların davranışlarını taklit etme eğilimi veya insanlar üzerinde etkisi olan kişileri taklit etme eğilimi nedeniyle sosyal kanıt ortaya çıkmıştır.
Mutlu müşteriler, sosyal medyada beğeni, paylaşım, inceleme ve yorumlarla ürünleri övme eğilimindedir. Pazarlamacılar, marka güveni oluşturmak ve dönüşüm oranını artırmak için mutlu müşterilerinin incelemelerini, yorumlarını, beğenilerini, tweet’lerini ve pinlerini paylaşarak sosyal alanı daha şeffaf hale getiriyor.

Sosyal Medyada Promosyonlar, İndirimler ve Fırsatlar

Pek çok sosyal medya kullanıcısı ilgilendikleri sosyal medya gruplarına/forumlarına üye olmuştur. Tüketicilerin sosyal medyada kampanya, indirim ve kampanyaları görmeleri satın alma davranışlarını etkiler.

Sosyal Medya Fenomenleri 

Tüketicilerin güvendikleri bir kişiden tavsiye aldıklarında satın alma olasılıkları daha yüksektir. Ünlüler ve popüler insanlar, izleyicilerine ilham verir ve satın alma davranışlarını etkiler.

Sosyal Medyanın Satın Almaya Etkisi

Sosyal medya tüketicileri satın almalarında etkilemede büyük rol oynayabilir. İşte sosyal medyanın  hedef pazarınızın davranışlarını etkileme yollarından bazıları:

Fenomenlerden gelen yorumlar 

“Sosyal medya fenomenleri” terimi, sosyal medyada önemli bir takipçi kitlesine sahip bireyleri ifade  eder. Fenomenler, sosyal medya konusunda bilgilidir ve sıklıkla kullandıkları ürünlerin mağazasını veya  markasını etiketleyerek bu kurumlara belirli demografik özellikler üzerinden geniş bir erişim sağlar. 

Gönderilerinin sponsorlu olup olmadığına bakılmaksızın, takipçiler satın alma veya satın alma  konusunda fikirlerden etkilenebilir. 

Sosyal medya bağlantılarından gelen yorumlar 

Sosyal medyanın ilk amacı, insanları birbirine bağlamak ve bilgi paylaşmalarına izin vermekti. Artık  sosyal medya, kullanıcıların bir ürün veya marka hakkındaki görüşlerini daha hızlı ve daha geniş erişimle  dile getirmeleri için güçlü bir araç olabilir. Tüketicilerin %81’i bir arkadaşının önerilerine göre satın  almayı düşünürken, hedef pazarınızdaki etkisi inkar edilemez. 

Markanın sosyal medyadaki varlığı 

İnternet üzerinden ürün ve hizmet satmak yeterli değildir. Markanız, sosyal medya kullanıcılarına  sunulan bilgi denizi arasında öne çıkmalı ve tanınabilir olmalıdır. Seçtiğiniz sosyal medya platformunda  tutarlı ve farklı bir sesin yanı sıra düzenli olarak güncellenen bir yayına sahip olmak, marka imajınızı ve  mevcut takipçileriniz ve potansiyel müşterileriniz için güvenilirliğinizi artırabilir ve dönüşümlerin  gerçekleşmesini daha olası hale getirebilir. 

Sosyal medya reklamcılığı 

Sosyal medya sürekli olarak daha geniş bir kitleye ulaştığından, sosyal medya reklamcılığı hiper odaklı  hedefleme ve yeniden hedeflemeyi mümkün kılmıştır. Bu, markaların kaynaklarını en üst düzeye  çıkarırken pazarlarına ulaşan daha stratejik pazarlama stratejileri oluşturmasına olanak tanır. 

“Trend” ve “Popüler” algoritmalar 

Facebook ve Instagram gibi platformlar, haber akışlarında gönderileri kronolojik olarak göstermekten  önce daha fazla etkileşim içeren gönderileri göstermeye geçti. Markalar ve işletmeler, içeriklerinde  beğenileri, yorumları ve paylaşımları teşvik ederek bu algoritmadan yararlanabilir. Bu hareket, şirketler  ve tüketiciler arasındaki sohbetleri de teşvik edebilir ve genel marka imajını etkileyebilir. 

Sosyal Medyada Ürün Yerleştirme Nedir? Nasıl Yapılır?

Sosyal medya hepimiz için erişilebilirdir, ancak nasıl kullanılacağını bilmek, onu maksimum  potansiyeline kadar kullandığınız anlamına gelmez. Bazı uygulamaları kişisel amaçlar için  kullanıyorsanız sosyal medya uzmanı olmak pek önemli olmasa da, bir işletmeyseniz, sosyal medya  pazarlamanızda mükemmel olmak, alanınızda oyunun zirvesinde kalmanın anahtarıdır. 

Sosyal medya erişiminizi geliştirmek için perde arkasında yapılabilecek çok şey var, ancak yayınınıza  gönderdiğiniz içerik istenen etkiyi yaratamıyorsa, bunların hepsi oldukça anlamsızdır. Sosyal medyada  bir işletme olarak başarılı olmak için markanızın reklamını yapmak ile kitlenizi eğlendirmek arasında  doğru dengeyi nasıl kuracağınızı bilmelisiniz. İkisini birleştirmenin kolay bir yolu, resimlerinizde ürün  yerleştirmeyi denemektir.

Sosyal medyada ürün yerleştirme, ürünün mutlaka görüntünün ana odak noktası olmadığı yaşam tarzı  çekimlerine dahil ederek ürünlerinizi teşhir etmeyi ifade eder. Bu, kendi resimlerinizde veya bir ünlü  veya etkileyici onayı gibi bir başkasının resimlerinde olabilir. Başarılı bir ürün yerleştirmenin anahtarı,  kasıtlı reklam izlenimi bırakmamaktır; bunun yerine, ürün doğal olarak bir görüntüye veya videoya  sığmalı ve ezici bir özellik olmadan genel kompozisyona eklenmelidir. 

Ürün yerleştirmeye nereden başlayacağınızı bilmek oldukça göz korkutucu olabilir ve emin değilseniz,  sosyal medyada en büyük markaların yürüttüğü başarılı kampanyalardan bazılarına göz atmaya ve  bunlardan ilham almaya değer. Aktif olarak aramaya başladığınızda, ürün yerleştirmenin her yerde  olduğunu fark edeceksiniz ve kendi sektörünüzdeki bir işletmeden öğrenebileceğiniz birkaç iyi örneği  kolayca bulabilmelisiniz. 

Ürün yerleştirmeyi sosyal medyada kendiniz denemek istiyorsanız, başarı için aşağıdaki ipuçlarına göz  atın: 

Fenomenlere ulaşın (bütçeniz izin veriyorsa) 

fenomenlere ulasin

Sosyal medyada ürün yerleştirmeyi uygulamanın en kolay yollarından biri, ürününüz için bir işbirliği üzerinde çalışmak üzere sosyal medya fenomenlerine ulaşmaktır. Bir influencer marketing ajansı aracılığıyla bu fenomenlerle iletişim kurabilir, fenomenler sıkı çalışmanın çoğunu sizden alabilir, görüntüler için kendi fikirlerini bulabilir ve kişisel dokunuşlarını ekleyebilir.

– Yaratıcı olun 

Ürün yerleştirmeyi kendiniz denememeniz için hiçbir neden yok ve yaratıcı olmanın ve ürününüzü en  beklenmedik çekimlere dahil etmenin birçok yolu var. Geçmişte birçok marka kasıtlı olarak uyumsuz  görüntüler yaratmakta başarılı olmuştur, bu her zaman denemeye değerdir. Kitleniz için ne kadar  eğlenceli olursanız, etki yaratmada o kadar başarılı olursunuz. 

– Belli olma 

Bir filmdeki bariz ürün yerleştirmenin açıkça utanç verici olması gibi, aynı şey sosyal medya görüntüleri  ve videoları için de geçerlidir. Resminiz yalnızca reklam amaçlı olmadığı sürece, kitlenizin yüzüne ürün  hakkında pratikte çığlık atan ürün yerleştirmeden kaçınmaya çalışın. Gerçekten benzersiz, esprili veya  eğlenceli bir yol bulamadığınız sürece, ürünün görselin ana özelliği olmaması daha iyidir. 

– Hedef kitlenizi tanıyın 

Ürün yerleştirme söz konusu olduğunda, hedef kitlenizi tanımak başarılı bir kampanyanın anahtarıdır.  Ürün yerleştirmeyi düşünürken hedef kitlenizi göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun; yaş,  cinsiyet ve harcama eğilimlerini ve bu faktörlerin görmek isteyecekleri içerik türünü nasıl etkileyeceğini  düşünün. Akıllı olun ve yanlış kitleye hitap etmeye çalışarak zamanınızı boşa harcamayın.

Haydar Özkömürcü

Growth Hacker, Dijital Pazarlama Eğitmeni.