Facebook günümüzde en çok tercih edilen sosyal medya platformlarından biridir. Pek çok marka ve firma içinse Facebook, eşsiz bir pazar yeridir. İyi bir Instagram reklam ajansı hizmeti alarak Facebook üzerinde başarılı stratejiler yürütebilir ve bu sayede hedef kitlenize erişimi daha kolay bir hale getirebilirsiniz.
Facebook reklamları doğru planlanırsa hedef kitleye erişimi kolaylaştırır. Reklam verme sürecinde farklı Facebook reklam verme sorunu çeşitleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yazımızda en sık karşılaşılan Facebook reklam verme sorunları ve çözümleri hakkında bilgi vererek reklam verme sürecinizin kolaylaşmasını hedefliyoruz.
Facebook Reklam Verme Sorunları
Facebook reklamları, bir ürün ya da hizmeti tanıtırken kullanılabilecek en iyi imkânlardan biridir. Çok sayıda kullanıcının kayıtlı olduğu Facebook, doğru stratejiler sayesinde sizi hedef kitlenize kolay bir şekilde ulaştırır.
Ancak bazen reklamı verirken ya da verdikten sonra karşınıza birtakım sorunlar çıkabilir. Bilinen en yaygın Facebook reklam verme sorunları şu şekildedir:
1) Reklamınızla İlişkili Gönderi Mevcut Değil
Reklam vermek istediğiniz gönderiyi profilinizden sildiğiniz anlamına gelir. Eğer gönderiyi silmediyseniz Facebook ile mail yoluyla iletişime geçebilir, gönderinizle alakalı soruna değinerek çözülmesini talep edebilirsiniz.
2) Reklamınız hala inceleniyor
Bu aslında bir Facebook reklam verme sorunu olmayabilir. Facebook, reklamları yayına almadan önce bir süre incelemede bırakır. Bu süre genel olarak 24 saat kadardır. Ancak reklamınızın içeriğine bağlı olarak inceleme süresi uzayabilir. Reklamınız incelemedeyse reklamınız için ön görülen süreyi beklemeniz gerekecektir. Süre dolduğunda reklamınız onaylanarak yayına alınacak ya da reddedilecektir.
3) Reklamınız reddedildi
Facebook’ta yayınlamak istediğiniz reklamların tamamının yayınlanma garantisi yoktur. Yetkili ekip tarafından incelendikten sonra reklamınızın reddedilme ihtimali vardır. İlk yapmanız gereken reklamınızın reddedilme nedenini bulmanızdır. Bunu Facebook’un sizi yönlendireceği hesap kalitesi sayfasından bulabilirsiniz. Eğer reddedilme nedeninizi inceleyip bir yanlışlık olduğunu düşünürseniz reklamın tekrar incelenmesini talep eden bir mail iletebilirsiniz. Ancak 2. kez reddedilirse aynı reklam için bir değerlendirme talebi daha göndermeniz mümkün değildir.
4) Hesabınızın Harcama Limitine Ulaştınız
Facebook reklamları için harcama limitini kendiniz belirlersiniz. Vermek istediğiniz reklamın bütçesi, harcama limitinizi aşıyorsa bu sorunla karşılaşabilirsiniz. Bu sorunu çözmek için ödeme ayarları sekmesinden hesap harcama limitinizi güncellemeniz gerekir. Hesap limiti değiştirmek için reklam verilen hesabın yöneticisi olmanız gerekir. Hesap ayarlarınızı güncelledikten sonra yaklaşık 15 dakika içerisinde yeni işlem yapabilirsiniz.
5) Bütçeniz/Teklifiniz Çok Düşük
Bu Facebook reklam verme sorunu ile genel olarak düşük bütçeli reklamlar vermeye çalıştığınızda karşılaşırsınız. Reklamların minimum bütçe limitleri vardır ve daha düşük rakamlardan reklam vermeyi teklif edemezsiniz. Reklam bütçesi alt limiti için günlük ya da toplam ödeme yapıyor olmanız fark etmez. Örneğin 7 günlük bir reklam vermeyi planlıyorsanız reklamın toplam bütçesi günlük minimum bütçesinin 7 katı olmalıdır. Bütçe ayarlarından güncelleme yaparak ve minimum bütçe ve üstü bir rakam yazarak bu sorundan rahat bir şekilde kurtulabilirsiniz.
6) Çok Dar Bir Kitle Seçtiniz
Facebook reklamları dar hedefleme ve geniş hedefleme olarak 2’ye ayrılır. Reklamınızın hedef kitlesini dar olarak seçmenizde hiçbir sakınca yoktur, ancak bütçe alt limiti değişiklik gösterir. Eğer böyle bir hata alıyorsanız reklamınızın bütçesini arttırmaya ya da hedef kitlenizi genişletmeye yönelerek sorunu çözebilirsiniz.
7) Reklamınız Son 3 Günde Sonuç Vermedi
Facebook reklamları her zaman istediğiniz sonuç ve performansı vermeyebilir. Bu sorun genel olarak dar bir hedef kitlesinin seçilmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Eğer aynı kampanya içerisinde diğer reklamlarda Facebook reklam verme sorunu yokken sadece bir reklam bu hatayı veriyorsa endişelenecek bir şey yoktur. Ancak bu genel bir durumsa hedef kitlenizi genişletmeyi düşünebilirsiniz.
8) Önceki Gün Reklamı 1000’den az kişi gördü
Facebook reklamları yayınlandıktan sonra reklamın aldığı gösterimler çok önemlidir. Çünkü bu, reklamınızın kaç kişiye eriştiğini size bildiren bir geri dönüştür. Facebook reklam ücretlendirmeleri, genel olarak 1000 gösterim üzerinden hesaplanır. Eğer reklamınız 1000 gösterimden az bir sonuç aldıysa hedef kitlenizi çok dar seçmiş olabilirsiniz. Süreci takip edip gerekli olduğu takdirde reklamınızın hedef kitlenizi genişletmeyi düşünebilirsiniz.
9) Son 7 Günde Artan CTR
CTR, reklamınızın gösterim sayısının bağlantıya tıklanma sayısıyla kıyaslanma sonucudur. Bu sonuç reklamınızın hedef kitlenizin üstünde ne kadar etkili olduğunu anlamınız açısından oldukça önemli bir sonuçtur. Son 7 günde artan CTR, reklamınıza son 7 günde artarak tıklanma yapıldığı anlamına gelir.
10) İnsanlar Aynı Reklamı Çok Sık Görüyor
Bu hata, reklamınızı gören tek bir kişinin onu olması gerektiğinden fazla görmeye başlamasıyla gelir. Genelde tek bir kişinin reklamınızı 3 kereden fazla görmesi olumsuz bir etki yaratır. Bir kişinin reklamınızı 3’ten fazla görmeye başlaması normalde başarılı olabilecek bir reklamın etkisiz hale gelmesine neden olabilir. Bu da Facebook reklam performansınızı düşürecek bir etkendir. Uzun süreli tek reklam kullanmak yerine kitlenize kısa süreli birbirinden farklı reklamlar sunmayı deneyebilirsiniz.
11) Günlük Bütçenizin %70’inden Azını Harcadınız
Facebook reklamınızı verirken bir bütçe belirlediğinizde o gün içerisinde reklamlarınız için ortalama ne kadar harcama yapmak istediğinizi bildirmiş olursunuz. Günlük bütçe limitinizin %70’ini aştığınızda yapacağınız işlemlerin kısıtlanmaması adına Facebook size uyarı verir. Daha sonrası tamamen sizin tercihinize kalır. Günlük bütçenizi aşmamak adına dilerseniz işlemlerinizi sınırlayabilirsiniz. Eğer devam etmek istiyorsanız günlük bütçe limitinizi arttırarak işlemlerinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
12) Son Yedi Günde Düşen Tıklama Oranı
Facebook kampanyalarının başarılı olduğunu anlamanın en doğru yollarından biri şüphesiz ki tıklama oranıdır. Bu orana bakarak verdiğiniz reklamın başarısını anlayabilir, memnunsanız devam edebilir ve eğer memnun değilseniz farklı bir strateji planlamayı düşünebilirsiniz. Ayrıca tıklama oranı, hedef kitlenizin sizinle ve reklamınızla ne kadar ilgilendiğinin bir göstergesidir. Bazı durumlarda Facebook reklamlarında son yedi günde düşen tıklama oranına rastlanabilir. Bu Facebook reklam verme sorunu için çözüm getirmek adına ilk olarak hedef kitlenizi genişletmeyi düşünebilirsiniz. Tıklanma oranları düştüyse reklam stratejilerinizi değiştirerek hedef kitlenize yeniden ulaşmayı deneyebilirsiniz.
13) Reklam Erişimi Son Yedi Günde Düştü
Reklam erişiminizin düşmesi gibi bir sorun ile karşı karşıyaysanız bazı yanlış hesaplamalar sonucunda reklamınızın başarısız olduğunu düşünebilirsiniz. Bunun için yapabileceğiniz ilk şey reklam ögelerinizi değiştirmek olabilir. Örneğin reklam içeriğinde kullandığınız videoyu değiştirerek onun yerine daha çarpıcı bir video koymayı deneyip başlayabilirsiniz. Bu soruna getirebileceğiniz bir diğer çözüm ise reklam bütçenizi arttırmak olacaktır. Reklam ögeleriniz değiştirerek ve reklam bütçenizi artırarak bu sorunu çözebilirsiniz.
14) Son Üç Gündeki Tüm Bağlantı Tıklamaları Açılış Sayfası Görüntülemeleriyle Sonuçlanmadı
Sayfanız yavaş yükleniyorsa bu potansiyel müşterilerinizi kaybetmenize neden olabilecek büyük bir problemdir. İnternet kullanıcıları genel olarak beklemeyi sevmez ve birkaç saniyelik bir bekleme dahi hedef kitlenizin sayfanızdan çıkmasına ve onları kaybetmenize sebep olabilir. Bu sorunu aşmak için reklam setinizi yönlendirme sayfası görüntülemeleri için optimize edebilirsiniz. Böylece sitenize reklamlarınız sayesinde gelen trafiği de artırabilirsiniz.
Bu yazımızda en sık karşılaşılan Facebook reklam verme sorunları ve çözümlerine değindik. Siz de bu sorunlarla karşılaştığınızda yazımızdaki çözümlerden faydalanabilir, Facebook üzerinden hedef kitlenize ulaşmanızın önündeki engelleri sosyal medya yönetimi ile kaldırabilirsiniz.