Skip to main content

Marka kimliğinde önemli olan faktörlerden birisi logo fontlarıdır. Logo tasarımında kullanılan fontlar markanın/ firmanın tarzını, duygusal etkisini ve karakterini belirlemede önemlidir. Markanızın mesajını iletmek için, hedef kitlenizle iletişim kurmak için ve ilk izlenimi olumlu bir şekilde yaratmak için fontun profesyonel, güvenilir, yenilikçi olması gerekir. Startuplar için pazarlama iletişimi ajansı her konuda olduğu gibi bu konuda güveneceğiniz bir adres olacaktır. Logo tasarımını yapmadan önce marka kimliğinizi tam anlamıyla benimsemiş olmanız, detaylara önem vermeniz ve tipografik seçimlerle ilgili bilgi sahibi olmanız gerekir.

Kullanabileceğiniz Ücretli Logo Fontları

Her markanın imzası olan logoların etkileyici olması gerekir. Kullanılan fontun profesyonelliği markanızın kimliğini güçlendirecek etmenler arasındadır. Ücretli logo fontları markanızın kimliğinin oluşmasında yardımcı olabilir.

Agentur

Good Type Foundry tipografiye eşi benzeri olmayan bir bakış açısı ile yaklaşır. Bu sebeple her tasarımı karakterle doludur. Kenneth Knutsen tarafından tasarlanan Agentur fontu, 2016’da piyasaya sürülmüştür. Bu font, gelenekselin aksi bir görüntüye sahipken bir o kadar da geleneksel çizgiler taşır. Agentur hem baskı hem de web için tasarlanmış bir yazı tipi karakteridir. Bu özelliği ile logonuz her yerde kullanıma uygun olacaktır. Agentur yazı karakterinde tek kalınlıktan oluşur. Ancak Agentur Display yazı karakterini tercih ederek daha cesur ve farklı hatlara sahip olabilirsiniz.

Avenir

Geometrik bir yazı karakteri sınıflandırmasına ait olan Avenir, geleneksel geometrik şekillerde tasarlanır. Avenir yazı karakterinde bulunan “o” harfi mükemmel bir daire gibi değil yatay çizgileri, dikey çizgilerinden daha ince olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu incelik kalınlık farkı, yazı tipine farklı bir uyum ve hava katar. Avenir, 1988 senesinde ortaya çıkan Futura fontundan esinlenilerek tasarlanmıştır. Adrian Frutiger tarafından tasarlanan Avenir yazı karakterinde altı farklı font ve italik seçenekleri bulunur. Logo fontları arasında yer alan Avenir, light, book, roman, medium, heavy ve black kalınlık gibi seçeneklerini kullanıcılarına sunar. Bu font ile marka kimliğinizi havalı, sade ya da baskın tarzda tasarlayabilirsiniz.

Canela

Canela yazı fontu diğer karakterlerden farklı bir yazı tipidir. Hem klasik hem de modern görünüme sahip olmasının nedeni, ince bir şekilde sivrilerek giden uç kısımlarıdır. Canela yazı karakterinde ince ve kalın çizgiler bir arada kullanılarak bu çizgilerin arasında keskin bir kontrast yaratılmıştır. Canela yazı karakterinin altı farklı kalınlığı ve bu kalınlıklarının hepsinin de eğik versiyonu vardır. 2016 senesinde piyasaya sürülen Canela’ya üç yeni stil daha eklenmiştir. Bu stiller şu Canela Condensed, Canela Text, Canela Deck’tir. Tasarımı Miguel Reyes’e aittir.

Futura

Hem baskı hem de web tasarımı için kullanılan, 1927 senesinde piyasaya sürülen yazı fontları arasında olan Futura, popüler logo stilleri arasındadır. Birbirinden farklı kalınlık, stil ve genişliğe sahip olan bu stil, gereksiz ayrıntılardan uzak, sade bir yazı tipidir. Geometrik şekillerden, düz çizgilerden ve minimal eğrilerden oluşan Futura’yı kullanan pek çok firma bulunur. Logo fontları arasında Futura’yı tercih eden bazı markalar şunlardır:

  • Nike (Futura),
  • Redbull (Futura BQ),
  • Gilette (Extra Black Italic,
  • Dolce & Gabbana (Futura Demi Bold).

Gotham

Tobias Frere-Jones tarafından tasarlanarak 2000’de piyasaya sürülen Gotham yazı stili, pek çok farklı alanda kullanılmıştır. İsviçre ve Alman tasarımından esinlenilen bu yazı karakteri oluşturulurken 20. Yüzyılın başlarındaki New York tabelaları dikkate alınmıştır. Sekiz kalınlıktan ve her bir kalınlık için dört farklı genişlikten oluşan Gotham, logo fontları arasında firmanızın ismini en iyi şekilde gösterecek özelliklere sahiptir. Bu yazı stilinin Gotham ScreenSmart versiyonunun da web için optimize edildiğine değinmekte fayda var.

GT America

GT America yazı karakteri geleneksel İsviçre ve Amerikan yazı fontlarından ilham alınarak Noël Leu tarafından tasarlanmıştır. 19. Yüzyılın başlarında kaba tasarıma sahip, büyük manşetler için kullanılan yazı karakterlerini akla getiren bu font Sans-Serif kategorisine aittir.
Çok dar ve sıkıştırılmış aynı zamanda da çok daha geniş versiyonu da olan altı farklı tasarıma sahip olan GT America, her bir tasarım için altı farklı genişlik ve yedi farklı kalınlıktan oluşur. Logo stilleri alışılmış şekilde kullanmak istemiyorsanız, bu fontu tercih edebilirsiniz.

GT Super

2018’de piyasaya sürülen GT Super yazı karakteri 70 ve 80’li yıllardaki gazetelerde kullanılan yazı tipinden esinlenilerek tasarlanmıştır. Hem metin hem de ekran formu bulunan GT Super yazı stilinin beş kalınlık ve beş kalınlıkla eşleşen italik versiyonları mevcuttur.

Lydian

Nostaljik ve doğal tasarımlar için tercih edilen Lydian yazı tipi 1938’de piyasaya sürülmüştür. Lydian yazı stili size bir yerlerden tanıdık mı geliyor? Friends dizisinin son jeneriğine bakarak nereden bildiğinizi görebilirsiniz. Lydian karakteri Roma ve kalın olmak üzere iki stil ve bu iki stilin italik halleri olacak şekilde Warren Chappell tarafından tasarlanmıştır.

Noe Display

Kalın ve ince çizgiler arasındaki zıtlıklardan görsel etki bırakan Noe Display, normalden siyaha doğru olan dört farklı kalınlık olacak şekilde tasarlanmıştır. Logo fontları arasında sıkça tercih edilen bu yazı karakteri web için de kullanılır.

Ogg

Oscar Ogg’dan ilham alınarak tasarlanan bu yazı tipi, ince detayları ve birbirine bağlı harf şekilleri ile logo yazı karakterlerini arasında hem etkileyici hem de lüks gözüken bir stildir. Toplamda beş kalınlıkta tasarlanan Ogg yazı karakterinin Ogg Text isminde farklı bir versiyonu da tasarlanmıştır.

Orelo

Orelo, logo yazı karakterlerini arasında ince ve kalın çizgilerin arasındaki zıtlıktan tanınan bir stildir. Dilediğiniz gibi seçim yapabileceğiniz yüzden farklı stili kullanıma sunan Orelo’yu animasyonlu bir şekilde de kullanabilirsiniz.

Proxima Nova

2005 senesinde piyasaya sürülen Proxima Nova isimli yazı karakteri web de sıkça tercih edilen yazı fontudur. Toplamda yedi tane farklı kalınlığı ve her biri için de italik versiyon bulunan bu fontun dilerseniz üç farklı kalınlık modu daha var. Logo fontları arasında Proxima Nova’yı tercih eden bazı firmalar şu şekildedir:

  • Bosch,
  • NBC News,
  • BuzzFeed.

Recoleta

Recoleta 1970’li yıllarda tasarlanmış, modern tasarım ve nostaljik çizgilerin bir arada bulunduğu bir yazı fontudur. Yumuşak ve akıcı çizgileri açılı fırça darbeleriyle tamamlanmış Recoleta, logo yazı karakterlerini arasında güçlü karaktere sahip olanlardan biridir. Pek çok kalınlık ve stilin bir arada bulunduğu bu yazı karakterinin farklı versiyonları bulunur.

Separat

Separat, alışılmışın dışında bir yazı fontudur. Logo fontları arasında güçlü karaktere sahip olanlardan olan bu yazı karakteri çarpıcı, ilginç ve estetik görünümü ile tanınır. Büyük harflerin çoğu “ayrı” bölümlere sahip olması bu şekilde tanınmasında etkili olmuştur. 2013 senesinde Guðmundur Úlfarsson ve Mads Freund Brunse tarafından tasarlanan Seperat’ın bazı versiyonları da bulunur. Bold, regular, medium ve black gibi versiyonlarının yanı sıra bu versiyonların dört farklı kalınlık ve eğik versiyonu da mevcuttur.

Whyte Inktrap

Whyte Inktrap, inceden çok kalına doğru on farklı kalınlıkta ve her birinin italik versiyonları ile kullanıcılara sunulmuş bir yazı stilidir. Yazı karakterlerinin kalınlığına göre mürekkep boşlukları belirginleşir. Mürekkep boşluğu olmayan versiyonunu tercih etmek istiyorsanız da Whyte stilini tercih edebilirsiniz.

Kullanabileceğiniz Ücretsiz Logo Fontları

Logo tasarımının en önemli unsuru olan logo fontları ile markanızın kimliğini hedef kitlenize ulaştırabilirsiniz. Profesyonel fontların kullanım maliyeti sebebiyle ücretsiz logo fontlarına yönelmiş olabilirsiniz.

Eczar

Eczar yazı tipinde beş kalınlık mevcut. İlgi çeken bu yazı karakteri hem cesur hem de kalın detayları dikkat çekici. Eczar yazı fontu hem Latin hem de Devanagari dillerini destekler.

Cormorant

Cormorant, Roman, Italic, Infant, Infant Italic, Garamond, Garamond Italic, Upright Cursive, Small Caps ve Unicase olmak üzere dokuz farklı görsel stilde mevcut. Her bir görsel stil için de beş farklı kalınlık bulunan Cormorant, keskin çizgileri ile dikkat çeker.

Poppins

Poppins logo fontları arasında minimalist tasarım için en uygunlarından. Dokuz farklı kalınlık ve bu kalınlıklarla eşleşen italik versiyonlara sahip bir fonttur.

Raleway

Raleway yazı stili inceden siyaha dokuz farklı kalınlık ve aynı zamanda bunların italiklerini de kapsayan çeşitli versiyonlara sahiptir. Raleway logo fontları arasında kendini belli eden bir tasarıma sahiptir.

Roboto Slab

Roboto Slab Google tarafından tasarlanan bir yazı tipidir. İnceden ekstra kalına kadar devam eden bu yazı tipi, dokuz farklı kalınlığı kullanıcılarına sunar.

Marka olma yolunda oldukça önem taşıyan marka kimliğini, etkileyici bir şekilde oluşturmak için dijital PR çalışmaları ile markanız veya web siteniz için akılda kalıcı çalışmalar yapabilirsiniz.

Haydar Özkömürcü

Growth Hacker, Dijital Pazarlama Eğitmeni.