Skip to main content

Satış hunisi, müşterilerinizin ürününüzü ilk gördükleri andan, satın alıp kullanma aşamasına kadarki hareketlerini incelemenize yarayan bir yöntemdir. Satış huninizi doğru şekilde oluşturmak için bir Amazon danışmanlığı firmasından hizmet alabilirsiniz.

Bu terimden bahsedildiğinde gözünüzde gerçek bir huni olarak canlandırabilirsiniz. Bu huninin en üst kısmında çok sayıda potansiyel alıcı bulunur. Bu kısım için inceleme kısmı diyebiliriz. Huninin en alt kısmı ise karar verme aşamasına geçen gerçek müşterilerinizi temsil eder.

Bu yazımızda size satış hunisi hakkında detaylı bilgiler vererek satış stratejilerinizi doğru bir şekilde yürütmeniz için yol gösteriyoruz.

Satış Hunisi Nedir?

Satış hunisi potansiyel müşterilerinizin hizmet ya da ürününüzü değerlendirme aşamasından karar verip satın alma aşamasına kadar geçen süreci belirten bir şemadır. Satış sürecini kontrol altında tutmanız ve olası sonuçları önceden tahmin edebilmeniz açısından bu huni oldukça önemli bir faktördür. Potansiyel müşterilerinizin hareketlerini görselleştirebileceğiniz bu huni, satış adımları arasında bağlantı kurmanızı sağlayarak stratejilerinizi doğru planlamanızı sağlar.

Satış Hunisi Neden Önemlidir?

Bir ürün ya da hizmet geliştirmek istediğiniz zaman dikkat etmeniz gereken en önemli faktör potansiyel müşterilerinizin yaklaşımıdır. Ürün ya da hizmetinizi potansiyel müşterilerinize pazarlarsınız ve onların düşüncelerini tahmin ederek doğru pazarlama stratejileri geliştirirsiniz. Satış hunisi, ürünün incelenmeye başlanmasında satın alınma sürecine kadar potansiyel müşterilerinizin adımlarını görselleştirerek büyük resmi görmenizi sağlar ve bu sayede yeni müşterilerinizin gelecek hareketlerini tahmin edebilirsiniz.

Satış Hunisi Aşamaları

satis hunisi

Satış huniniz nicel olarak incelendiğinde birkaç basamağa sahiptir. Bu basamaklar potansiyel müşterilerinizin sizi ilk fark ettiği andan satın alma eylemine geçene kadarki süreci ifade eder. Bir huninin temelde 4 basamağı mevcuttur. Bu basamakları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Farkındalık
  • İlgi
  • Karar
  • Eylem

Farkındalık: Her huni, potansiyel müşterinin ürünü fark etmesi ile başlar. Ürünü fark eden potansiyel müşteriler huninin en üst ve en geniş kısmını oluşturur. Potansiyel müşteri sayısının en çok olduğu bu aşamada ürün doğru pazarlanırsa pek çok potansiyel müşteri diğer aşamaya da geçecektir. Bu huninin ilk basamağı hakkında şunu bilmelisiniz ki potansiyel müşterileriniz bu aşamada firmanız hakkında pek bir şey bilmiyor ve yalnızca var olduğunuzun farkında. Kendinizi öne çıkarmak sizin elinizde.

İlgi: Potansiyel müşterileriniz sizi fark ettikten sonra, satış huninizin ikinci basamağına yalnızca dikkatini çekebildiğiniz kişiler gelir. Bu nedenle de pazarlama stratejilerinizin önemi çok fazladır.

Farkındalık basamağındaki potansiyel müşterilerinizin ilgisini çekebilirseniz, onlar huninin ikinci basamağı olan ilgi basamağına geçeceklerdir. İlgi basamağını izleyen karar basamağına geçmek için müşterilerinizin dikkatini çekmeniz ve bu dikkati canlı tutmanız gerekir.

Karar: Potansiyel müşterileriniz sizi fark etti ve siz doğru pazarlama stratejileri sayesinde onların ilgisini çekmeyi başardınız. Sıra geldi huninin karar basamağına. Bu kısım üreticiyi en zorlayan kısımdır. Ürününüz ile ilgilenen her potansiyel müşteri karar basamağına geçmeyebilir. Bu nedenle de iyi bir ikna kabiliyetine sahip olmanız gerekir. Karar aşamasındaki potansiyel müşterilerin en büyük merakı ürünü daha önce alan müşterilerin deneyimi olacaktır. Bu nedenle hazırlıklı olmalı ve pazarlama stratejinizde önceki müşteri yorumları, memnuniyetleri gibi görüntülere yer vermelisiniz.

Eylem: Bu basamak satış huninizin son basamağıdır. Satış huninizin bu basamağı size firmanızı fark eden müşterilerin kaçının ürününüzü almaya karar verdiğinizi gösterir. Çıkan sonucu doğru bir şekilde analiz ederek pazarlama stratejilerinizi geliştirebilirsiniz. Eylem basamağında gördüğünüz potansiyel müşterisi sayısı, ilk üç basamaktaki başarınızın bir göstergesi niteliğindedir.

Satış Hunisi Nasıl Oluşturulur?

Satış hunisi gözlem gücüyle oluşturulur. Potansiyel müşterilerinizin hareketlerini gözlemleyerek kendi satış huninizi oluşturabilirsiniz.

Huninin en üst kısmı çok sayıda potansiyel müşteriyi kapsar. Ancak süreçte sayı azalarak en alt kısma ürünü satın alan potansiyel müşterileriniz kalır. Sayı en üstten en alta azalarak devam eder. Satış huninizi oluşturmadan önce potansiyel müşterileriniz ile ilgili en doğru verileri topladığınızdan emin olmanız gerekir.

Sonrasında ise aşağıda ki adımları takip ederek satış huninizi oluşturabilirsiniz.

  • Mevcut müşterinizi analiz edin

Bu huninin başrolü elbette ki potansiyel müşterilerdir. Ürün ya da hizmetinizi pazarlamaya karar verdiğinizde ilk olarak potansiyel müşterileriniz ile ilgili doğru verileri toplamalısınız. Potansiyel müşteri analizleri, ürününüzden ne beklendiğini, hedef kitlenizin istek ve ihtiyaçlarını anlamına yardımcı olarak doğru stratejiler üretmenize yardımcı olur.

  • Hedef Kitlenizin İlgisini Çekin

En mükemmel ürünler bile doğru bir şekilde pazarlanmazsa potansiyel müşterilere erişemez. Bu nedenle pazarlama stratejilerinizi çok iyi geliştirmelisiniz. Hedef kitleniz hakkında iyi araştırmalar yaparak onlar için neyin ilgi çekici olduğunu saptamanız gerekir. Böylece doğru pazarlama stratejileri ile hedef kitlenizin ilgisini çekerek ürününüzü incelemelerini sağlayabilirsiniz.

  • İlgi Çekici Bir Landing Page Oluşturun

Landing Page açılış sayfası anlamına gelir. Müşterilerinize ürün ve hizmetlerinizi tanıtacağınız bu açılış sayfası vitrin görevindedir. Bu nedenle de çok iyi bir şekilde hazırlanmalıdır. Landing Page, müşterilerinizin sizin hakkında fikir sahibi olacağı ilk alandır. Bu alanı ne kadar ilgi çekici yaparsanız potansiyel müşteri sayınız o oranda artış gösterir.

  • Mail Pazarlamadan Yararlanın

Çağımız teknoloji çağı ve e-posta kullanmayan kişi sayısı yok denilebilecek kadar az. Her gün çok sayıda potansiyel müşteriniz güne maillerini kontrol ederek başlıyor.  Bu nedenle e-posta üzerinden yürüteceğiniz kampanya ve bilgilendirme mailleri pazarlama aşamasını güçlendirmenize yardımcı olur.

  • Takibe Devam Edin

Değişim hayatın bir parçası, aynı şekilde potansiyel müşterilerinizin de. Bir kişi ürününüzü satın aldıktan sonra artık sizin müşterinizdir. Müşteri sadakati oluşturmak ve korumak için, müşterilerinizin aynı ürünü tekrar alması ya da diğer ürünlerinizi almak istemesi adına istek ve ihtiyaçlarını belirli periyotlarda kontrol etmelisiniz. Hedef kitlenizin istek ve ihtiyaçları değiştikçe siz de ürününüzü geliştirmelisiniz. Bu süreç, müşteri sadakatini pekiştirmenin ve sürekli müşteri tabanını genişletmenin temelini oluşturur.

Artık satış hunisine dair birçok bilgiye sahipsiniz. Siz de bu huniden faydalanarak müşterilerinizin ürün ve hizmetlerinizi görme aşamasından alma aşamasına kadar takibini yapabilir, ürün ve hizmetlerinizi geliştirebilirsiniz.

Mahmut Orkun Köksalan

2022 yılından bu yana Cremicro'da SEO direktörü olarak çalışmaktadır. Google Ads, Semrush ve Google Analytics sertifikaları bulunmaktadır.