Skip to main content

Bir ürünü pazarlamak istediğiniz zaman yapmanız gereken ilk şey şüphesiz ki müşteri profili oluşturmaktır. Bu profili oluşturduğunuz zaman planlarınızda daha net ilerleyebilirsiniz. Bir e-ihracat danışmanlığı firmasından destek alarak tüketici profilinizi kolay bir şekilde oluşturabilirsiniz. Bir ürün ve hizmet satışı yapmak isteyen firmaların tüketici profili oluşturmaları işlerini büyük oranda kolaylaştırır. Müşterilerini iyi tanıyan firmalar pazarlama stratejilerini onları etkileyecek şekilde yürüterek başarı elde edebilirler. Bu yazıda, bu profili oluşturmanın pazarlama stratejilerine etkisine değineceğiz.

Müşteri Profili Nedir?

Tüketici profili tamamen hedef kitleniz ile ilgili bir kavramdır. Hedef kitlenizin neler istediği, nelerden hoşlandığı, ihtiyaçları, harcama alışkanlıkları ve benzeri özelliklerin tamamı tüketici profilinizi oluşturur. Bu profili oluştururken en önemli kriterler potansiyel müşterilerinizin medeni durumu, yaşı, yaşadığı şehri gibi bilgilerdir. Doğru oluşturulmuş bir tüketici profili, doğru satış pazarlama tekniklerini geliştirmeniz konusunda size yardımcı olur. Özellikle günümüzdeki rekabetçi piyasa göz önünde bulundurulduğunda doğru müşteri profili oluşturmak firmanız açısından oldukça büyük bir avantajdır. Hedef kitlenizin ihtiyaçlarını bilmek, potansiyel müşterileriniz için daha verimli ürünler üretmenizi sağlar.

Müşteri Profili Oluşturmanın Faydaları

musteri profili faydalari

Tüketici profili oluşturmak, pazarlamanın ayrılmaz bir parçasıdır. Doğru şekilde oluşturulan profil, işletmeleri hedeflerine ulaştırmanın en iyi yollarından biridir. Tüketici profili oluşturmanın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hedef kitlenizi daha iyi anlarsınız: Bir ürünü pazarlamanın en iyi yolu hedef kitleyi tanımak ve anlamaktan geçer. Eğer hedef kitlenizi doğru bir şekilde anlarsanız onların bir ürün ve hizmetten ne istediğini çok iyi bilir ve bu doğrultuda doğru hizmeti sunabilirsiniz.
  • Pazarlama hedefinizi oluşturursunuz: Pazarlama hedefi firmanızı büyütmenin en ideal yollarından biridir. Koyduğunuz hedef doğrultusunda bir müşteri planı oluşturarak hedef kitlenize hitap eden reklam ve kampanyalar üretebilirsiniz. Bu da satış oranının artmasını destekler.
  • Müşteri sadakati: Müşterilerinizi tanıyarak satış ve pazarlama stratejilerinizi onlara yönelik yaptığınız zaman müşteri memnuniyetiniz artar ve sadık bir müşteri kitlesine sahip olursunuz. Böylece markanızın müşteri sadakatini de artırabilirsiniz.
  • Rekabette öne geçirir: Müşterilerini iyi analiz eden bir firma, rakiplerinin önüne geçer ve satış hedeflerine ulaşır.

Müşteri Profili Oluşturma Türleri

Müşteri profili oluşturmanın birden fazla yolu vardır. En ideal yöntem ürününüzü iyi analiz etmekten geçer. Ürününüz neye hizmet ediyorsa, tüketici profilinizi oluştururken ona uygun seçimler yapabilirsiniz. Bilinen 4 adet profil oluşturma türü vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Demografik
  • Psikografik
  • Davranışsal
  • Coğrafi

Demografik: Müşterilerinizin demografik bilgilerini analiz etmelisiniz. Demografik bilgiler hedef kitlenizin yaşı, cinsiyeti, eğitim seviyesi, çalışma durumu, fiziksel konumu gibi bilgilerdir. Bu bilgileri analiz etmeniz doğru ürünü üretebilmeniz açısından oldukça faydalıdır.  Örneğin potansiyel müşterilerinizin yaşı 5-10 yaş gurubu ise o yaşlarda aktivitelerde kullanılabilecek oyuncaklar üretmek dermografik analizi doğru yorumlamaktır.

Psikografik: Potansiyel müşterilerinizi psikolojik değerlere göre kategorize etmenize yarar. Bu psikolojik değerler yaşam tarzları, değerler, ilgili alanları, görüşler gibi seçenekler olabilir. Bu profili oluştururken psikografik verilerden yararlanmak isterseniz hedef kitlenizin müzik zevki, hobileri, kişisel özellikleri, yiyecek ve içecek tercihlerini inceleyebilirsiniz.

Davranışsal: Pazarlama stratejilerinizi geliştirmek için davranışsal veriler en uygun verilerdir. Doğru sonuca ve net bir şekilde hedefe yönlendirir. Müşterilerinizin alışveriş esnasındaki rutin davranışlarını öğrenirseniz stratejinizi çok güçlü bir şekilde geliştirerek ürününüzü pazarlayabilirsiniz.

Coğrafi: Coğrafi veriler özellikle farklı lokasyonlarda şubeleri olan işletmelerin önemsemesi gereken verilerdir. Her bölgenin kendine özel özellikleri vardır. Coğrafi verileri dikkate alarak pazarlama stratejisi geliştirirseniz bölgesel reklam vererek hedef kitlenizin ilgi odağı olabilirsiniz. Coğrafi veriler oldukça geniş kapsamlıdır. İşletmelerinizin bulunduğu lokasyonları göz önünde bulunarak ülkeden ülkeye, şehirden şehre, hatta ilçeden ilçeye göre bile farklı pazarlama stratejileri geliştirerek hedef kitlenizin sizi kendisine yakın hissetmesine yardımcı olabilirsiniz.

Müşteri Profili Nasıl Oluşturulur?

musteri profili 2

Müşteri profili oluşturmak, bir firmanın pazarlama stratejileri oluşturmasındaki en önemli adımlardan biridir. Tüketici profilinin doğru analizlerle oluşturulmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde yanlış veriler ile oluşturulmuş bir tüketici profili sizi başarıya götüremez ve yanlış pazarlama stratejileri geliştirmenize neden olabilir. Peki, tüketici profili nasıl oluşturulur?

  • Ürününüzün ya da hizmetinizin çözdüğü sorunu belirleyin

Her ürün ve hizmet bir amaca hitap eder. Bu amaçlar eğitim, eğlence, sağlık, giyim ve çok daha fazlası olabilir. Tüketici profilinizi oluşturmadan önce ürün ya da hizmetinizin hangi ihtiyaca karşılık verdiğini ve hangi sorunu çözdüğünü çok iyi bir şekilde saptamalısınız. Çözdüğünüz sorunu net bir şekilde bildiğinizde o sorunu yaşayan kişileri saptayabilir ve bir ürün ya da hizmetten ne beklentileri olduğunu anlayabilirsiniz.

  • Bilgi toplayın

Müşterilerinizi tanımanın en iyi yolu onlar hakkında bilgi edinmekten geçer. Bu nedenle pazarlama stratejilerinizi geliştirmeden önce muhakkak müşterileriniz ile ilgili bilgi toplamalısınız. Hedef kitle ile ilgili bilgi toplamanın en pratik yollarından biri anketlerdir. Anketlerde doğru soruları sorarak potansiyel müşterilerinizin beklentilerini anlayabilirsiniz. Bilgi toplamının diğer bir yolu ise pazar araştırmasıdır.

  • Geri bildirim toplayın

Potansiyel müşterileriniz hakkında bilgi sahibi olduktan sonra yapmanız gereken şey geri bildirim toplamaktır. Bu kişilerin neye ihtiyacı var? Ürünümü bu beklentiler doğrusunda nasıl en iyi şekilde geliştirebilirim? Gibi soruların cevaplarını bularak geri bildirim toplayabilirsiniz.

  • Müşteri alışkanlıklarını inceleyin

Bu profili oluştururken size söylediklerinden çok ne yaptıklarıyla değerlendirmelisiniz. Hedef kitleniz alışveriş yaparken neler yapıyor ve nelere dikkat ediyor? Gibi sorulara yanıt arayan gözlemler yaparak müşterilerinizin alışkanlıklarını inceleyebilirsiniz.

  • Rekabeti düşünün

Gireceğiniz sektör ne olursa olsun orada tek olmadığınızı, tekseniz bile bunun sonsuza kadar sürmeyeceğini bilmelisiniz. Bu doğrultuda rakiplerinizi çok iyi bir şekilde analiz etmelisiniz. Sektördeki rekabeti göz önünde bulundurarak profilini çıkardığınız müşterilerin memnuniyeti için çabalamalısınız.

  • Müşteri Profilinizi Güncel Tutun

Müşterilerinizin istek ve ihtiyaçlarının her zaman sabit kalmayacağını bilmelisiniz. Bu nedenle müşteri profillerinizi belirli periyotlarda güncellemelisiniz. Bu sayede daha fazla kişiye hitap edebilir ve güncellemelerle ürün ya da hizmetlerinizden faydalanacak yeni müşteriler bulabilirsiniz.

  • Müşteri Profil Şablonları Kullanın

Şablonlar elinizdeki verileri ve değerlendirme sonuçları net bir şekilde analiz etmenize yarar. Bu nedenle müşteri profil verilerinizi şablonlar halinde tutarak incelemelisiniz. Tuttuğunuz şablonlar doğrultusunda analizler yaparak markanız ve müşterileriniz için neler yapabileceğinizi daha iyi şekilde tespit edebilirsiniz.

Bir tüketici profili oluşturmanın pazarlama stratejilerine etkisinden bahsettik. Siz de markanız için bir profil oluşturarak ve bu profili güncel tutarak ürün ve hizmetlerinizi potansiyel alıcılarınıza ulaştırabilirsiniz.

Mahmut Orkun Köksalan

2022 yılından bu yana Cremicro'da SEO direktörü olarak çalışmaktadır. Google Ads, Semrush ve Google Analytics sertifikaları bulunmaktadır.