Skip to main content

Google Adwords Reklam Metni Nelerden Oluşur?

Arama Ağı reklam kampanyalarında kullanılan metinlerin bazı kuralları barındırarak düzenlenmesine reklam metni optimizasyonu denir. Reklam metinlerinin iyi kurgulanmış olması daha yüksek kalite puanı, daha yüksek tıklama performansı ve daha düşük tıklama başına maliyet sağlar. Bu Google reklam yönetimi için oldukça önemli bir avantajdır. Bir arama ağı reklamında metnin olarak 3 başlık alanı, 1 URL ve 2 açıklama alanı bulunur. Başlık ve açıklama alanlarının karakter sınırı olduğu için, reklam metni optimizasyonu yaparken kelimelerin gücünü iyi kullanmak gerekli. Karakter sınırlaması başlık alanı için maksimum 25, her bir açıklama alanı için maksimum 35’dir.

Güçlü Reklam Metinlerinin Ortak Özellikleri Nelerdir?

Google, içerik ve kampanya çalışmalarında en çok “özgünlük” kriterine dikkat eder. İçeriğiniz tamamen özgün değilse, yüksek kalite puanı almak zorlaşır; bu da gösterim performansını ve tıklama başına maliyeti etkiler. Güçlü kampanya metinlerinin en önemli özelliği, tamamen özgün olmalarıdır. İyi hazırlanmış bir kampanya metninde anahtar kelimeler bulunur, harekete geçirici ve etkileyicidir. Arama sonuçları için optimize edilmiştir. Başarılı bir metin, sorulara yanıt verir, teşvik edicidir ve davetkar bir üslupla yazılmıştır. Avantaj vurguları güçlüdür ve kullanıcıya kampanyalar hakkında bilgi verir. “Call to action” ifadeleriyle desteklenmiş, yazım hatasız ve etkili unsurlar barındırır.

Güçlü-Reklam-Metinlerinin-Ortak-Özellikleri-Nelerdir

Google Reklam Metinleri Nasıl Efektif Kullanılır?

Efektif bir reklam metni optimizasyonu için anahtar kelime araştırmanızı tamamlamış olmanız gerekmektedir. Reklam metninizin doğru anahtar kelimeler içermesi arama sonuçlarına büyük ölçüde etki edecektir. Ürün ya da hizmetinizi en doğru kelime gruplarıyla tarif etmeli, potansiyel sorulara cevap veren içerikler yazmalısınız. Markanın en güçlü taraflarını, rakiplerinizden ayıran özelliklerinizi, ürünün/hizmetin farklılığını, avantajlarını, fiyat politikasını, güven kavramlarını değerlendirmeli, reklam kampanyanıza en uygun olanları derleyerek optimize etmelisiniz. Kullanıcıların sizi nasıl buldukları, hangi kelimelerde daha avantajlı sıralamalara sahip olduğunuzu, hangi üründe/hizmette güçlü olduğunuzu belirlemelisiniz. Rakiplerinizin reklam metinlerini inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz. Araştırma ve analizlerle sıralamanızı yükseltecek, tıklama performansını iyileştirecek, tıklama başına maliyetinizi düşürecek efektif metinler yazılmalıdır.

Google Reklam Metinlerinde Yapılmaması Gereken Hatalar Nelerdir?

Kopyala-yapıştır içerikler, kampanya metni optimizasyonunda yapılabilecek en büyük hatalardan biridir. Kalite puanınızı doğrudan etkileyen bu tür içerikler, ziyaretçiler tarafından fark edildiğinde güven kaybına yol açarak marka itibarınızı zedeler. Ayrıca, yazım ve imla hataları yapmak, aşırı vaatlerde bulunmak, rakipleri açıkça kötüleyen ifadeler kullanmak, ürün veya hizmette olmayan özellikleri varmış gibi göstermek ve kaba bir pazarlama dili kullanmak gibi hatalardan kaçınılmalıdır. Kampanyanın, tanıtılan ürün veya hizmetle ilgisiz bir bağlantıya yönlendirilmesi de büyük bir hatadır. Ziyaretçi, tıkladığında anlatılan ürün veya hizmetle karşılaşmayı bekler; başka bir ürün bağlantısına yönlendirilirse hayal kırıklığı yaşar ve sayfayı hemen terk edebilir. Bu, sayfanızın hemen çıkma oranlarını artırarak performansı düşürür ve reklam bütçenizin boşa gitmesine neden olur. Kampanya metni optimizasyonu, tıklama ve sayfada kalma sürelerini doğrudan etkiler, bu nedenle yanıltıcı olmayan, net ve anlaşılır ifadeler kullanılmalıdır.

Google Adwords Reklam Metni Nasıl Yazılmalıdır?

Google, özgün içerikleri çok sever. Kullanıcılarına özgün içeriklerle hazırlanmış sayfaları daha çok gösterir. Aynı içerik kalitesini Google Adwords reklam metninde görmek ister. Reklam metni optimizasyonu yapmadan önce metin çalışmalarınızda özgün olmaya gayret edin. Başlık ve metin açıklamalarını yazmadan önce öne çıkarmak istediğiniz özelliklerinizi sıralayın. Reklama bağlayacağınız URL’de ziyaretçilerinizin yeteri kadar kalabilmesini sağlamak için onlara hangi önemli bilgileri iletmeniz gerektiğini düşünün. İnsan beyni avantaj ve fayda odaklı çalışır. Olabildiğince avantaj sunmaya çalışın. Ürünün farklı yanlarını avantajlaştırarak anlatın. Anahtar kelimelerinizi reklam optimizasyonu için mutlaka kullanın. Markanızın ruhunu yansıtmayan söylemleri kullanmayın. Benimsediğiniz marka dili ile uyumlu metinler yazmaya çalışın.

Gereksiz yere reklam metninde soru sormaktan kaçının; ziyaretçiler, sorular görmek yerine doğrudan cevap bulmayı tercih eder. Yazım ve imla kurallarına mutlaka dikkat edin. Reklam performansını izledikten sonra değişiklik yapmayı düşünüyorsanız metni tamamen yenilemek yerine, küçük-büyük harf düzenlemesi veya noktalama işaretlerinde değişiklik gibi küçük revizelerle başlayın. Reklamı destekleyen unsurları ekleyin; örneğin, belirli bir tarih aralığında kampanya yapıyorsanız geri sayım eklemek etkili olabilir. Klişe ifadelerden uzak durarak yenilikçi ve harekete geçirici ifadelere yer verin.

Reklam Metinlerinizi Optimize Ederken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Reklam metni optimizasyonu için Google Ads Ajansı yeni yöntemler dener, metin araştırmaları yapar.

Optimizasyon süreci için bir reklam setine en az üç farklı arama ağı kampanyası ekleyin. Algoritma, bu varyasyonlu kampanyaları döngüsel olarak yayımlayarak performansı optimize edecek ve dönüşümlü olarak kullanarak değerli raporlar oluşturacaktır. Başlangıç aşamasında, yüksek hacimli reklamlarla deneme yaparak hızlı öğrenme sağlayın; ardından düşük hacimli reklamlarda edindiğiniz deneyimleri değerlendirerek kampanya optimizasyonunu geliştirin. Arama ve dönüşüm raporlarını düzenli olarak inceleyin. Sürekli olarak yeni anahtar kelimeler ekleyerek kampanyalarınızı güncel tutun ve “call to action” içeren güçlü ifadeler ekleyerek etkileşimi artırın. Reklamları optimize ederken tüm cihazlarda görünümlerini ön izleme ile kontrol etmek önemlidir.

Kampanya metninizde, hedef kitlenize sunduğunuz kazanımları açıkça belirtin. Potansiyel müşteriniz, kampanyada kârlı bir alışveriş yapacağını anlamalıdır. Hediye ürün veya promosyonlar varsa, optimize edilmiş kampanya açıklamalarında bunları mutlaka belirtin. Metinleri test etmek istiyorsanız, herhangi bir revize yapmadan önce minimum 30-40 tıklama almasını bekleyin; bu, metnin performansını değerlendirmek için yeterli bir süredir. Yalnızca birkaç saat yayında kalan metinler ise doğru performans değerlendirmesi için yanıltıcı olabilir.

Mahmut Orkun Köksalan

2022 yılından bu yana Cremicro'da SEO direktörü olarak çalışmaktadır. Google Ads, Semrush ve Google Analytics sertifikaları bulunmaktadır.